Nigerijoje vyksta prezidento rinkimai

Nigerijos gyventojai sprendžia, kas bus naujasis šalies prezidentas. Manoma, kad tarp dabartinio vadovo Goodlucko Jonathano ir opozicijos kandidato Muhammado Buhari užvirs arši kova, praneša BBC.

Didžiausioje Afrikos valstybėje vyksta prezidento rinkimai.<br>AP nuotr.
Didžiausioje Afrikos valstybėje vyksta prezidento rinkimai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 28, 2015, 3:14 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:58 AM

Ekspertų nuomone, šie rinkimai bus vieni įtempčiausių nuo nepriklausomybės atgavimo laikų. Dėl „Boko Haram“ išpuolių rinkimai buvo atidėti šešioms savaitėms. Abu politikai žada šalyje užtikrinti taiką ir užkirsti kelią smurtui.

Prieš balsavimą rinkėjai turėjo užsiregistruoti ir pateikti savo biometrinius duomenis. Vis dėlto balsavimo procesas nėra toks sklandus, kaip tikėtasi, žmonės turi laukti ilgose eilėse.

Penktadienį Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pareiškė, kad tarptautinė bendruomenė iš šių rinkimų tikisi labai daug. Jis taip pat ragino nelikti abejingiems ir išsakyti savo nuomonę renkant šalies vadovą.

„Balsavietės atidarytos. Akreditacija prasidėjo“, – Nepriklausomos nacionalinės rinkimų komisijos (NNRK) atstovas Kayode Idowu sakė naujienų agentūrai AFP, nors buvo pranešimų, kad planuota balsavimo pradžia 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku kai kur vėlavo.

Žurnalistai sakė, kad balsavimo pradžia vėlavo kai kuriose apylinkėse Kano, Lagoso ir Abudžos miestuose, nes į jas nespėjo atvykti NNRK pareigūnai ir nebuvo atvežta rinkimų medžiaga. Pats balsavimo procesas prasidės 13 val. 30 min. (14 val. 30 min.).

Prezidentas G.Jonathanas siekia būti perrinktas antrai ketverių metų kadencijai ir toliau vadovauti daugiausia gyventojų turinčiai Afrikos valstybei, tačiau jam svarų iššūkį metė pagrindinis opozicijos kandidatas M.Buhari.

Buvęs karinis valdytojas M.Buhari, giriamas dėl kovos su korupcija, taip pat kaltina G.Jonathaną, kad jis mažai nuveikė vyriausybėje išsikerojusiam kyšininkavimui pažaboti, ypač naftos ir dujų sektoriuose.

Rinkimai, turėję vykti vasario 14 dieną, buvo atidėti dėl karinių operacijų prieš „Boko Haram“ šiaurės rytuose, per kuriuos, kaip skelbiama, iškovota virtinė pergalių prieš kovotojus.

Prezidentui nepavyko atiduoti balso

Nigerijos prezidentas G.Jonathanas ir jo žmona Patience šeštadienį atvyko užsiregistruoti rinkimų apylinkėje prasidedant šalies vadovo rinkimams, bet dėl naujos technologijos sutrikimų planus teko pakeisti. 

Lyderis, siekiantis antrosios kadencijos, atvyko į savo apylinkę Otuokės miestelyje pietuose esančioje Bajelsos valstijoje apie 8 val. 20 min. Grinvičo (10 val. 20 min. Lietuvos) laiku, kad galėtų pradėti akreditacijos procedūrą. 

Bet dėl prietaisų, kurie pirmąkart buvo panaudoti skenuoti biometrinėms rinkėjų tapatybės kortelėms, akivaizdaus gedimo G.Jonathanui teko ilgokai laukti didelėje kaitroje, kol galiausiai prezidentas išvyko. 

57 metų lyderis, kurio valdančioji Liaudies demokratijos partija (LDP) reiškė susirūpinimą dėl naujųjų rinkimų technologijų ir pareigūnų gebėjimo jomis naudotis, pripažino, kad „galbūt iškilo problema“. 

Tačiau prezidentas juokavo: „Galbūt tai nutiko dėl manęs?“ Jis ragino rinkėjus būti kantrius.

Neapsieita be smurto

„Boko Haram“ islamistai šeštadienį surengė du kruvinus išpuolius Nigerijoje. Šįkart jų taikinyje – balsuoti ėję gyventojai, praneša „Reuters“. 

Policijos teigimu, užpuolimai įvyko Jobės ir Gombės valstijose. Abiem atvejais sukilėliai ėmė šaudyti į nieko neįtariančius rinkėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.