Rinkimai Prancūzijoje – smūgis F.Hollande'ui ir N.Sarkozy sėkmė

Prancūzijos valdantieji socialistai patyrė skaudų pralaimėjimą sekmadienį vykusiame

N.Sarkozy – rinkėjų palankumas.<br>AP nuotr.
N.Sarkozy – rinkėjų palankumas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 30, 2015, 9:34 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:15 AM

Dešiniosios partijos, ypač N.Sarkozy UMP, iškovojo svarią pergalę, užsitikrinusios daugumą 66 savivaldos taryboje iš 101, rodo rezultatai, kuriuos surinko AFP.

Rinkėjai negailestingai nubaudė prezidento Francois Hollande'o socialistų vyriausybę dėl nesugebėjimo atgaivinti sulėtėjusios ekonomikos, palikę kairiosioms partijoms galimybę vadovauti tik 34 taryboms. Rezultatai iš dar venos tarybos dar nėra paskelbti.

Tokie rezultatai reiškia, kad 25 tarybų kontrolė perėjo iš kairiųjų dešiniesiems, ir tik vienoje taryboje politinė kontrolė pasikeitė priešinga kryptimi.

„Dar niekada ... mūsų politinė šeima nebuvo laimėjusi tiek daug tarybų“, – N.Sarkozy sakė džiūgaujantiems savo šalininkams ir pridūrė, jog „rinkėjai tvirtai atmetė Francois Hollande'o ir jo vyriausybės politiką“.

Ultradešinysis Nacionalinis frontas (FN), vadovaujamas Marine Le Pen, surinkęs ketvirtadalį balsų per pirmąjį ratą ankstesnę savaitę, tikriausiai neturės daugumos nei vienoje taryboje. Viena iš priežasčių – kad nuosaikesnių pažiūrų rinkėjai susivienijo prieš ultradešiniuosius per antrąjį balsavimą.

FN lyderės pavaduotojas Florianas Philippot (Florianas Filipo) sekmadienio vakarą sakė naujienų agentūrai AFP esantis „tikras“, kad jo partija neturės daugumos nei vienoje taryboje.

Vis dėlto Nacionalinis frontas laimėjo dešimtis vietų visoje šalyje, todėl M.Le Pen gyrė „nuostabią sėkmę“, kuri rodo, jog ultradešinieji yra „stipri jėga“ daugelyje savivaldų. Partija taip pat itin sėkmingai pasirodė per praeitais metais vykusius Europos Parlamento rinkimus.

„Šie rinkimai yra itin svarbus žingsnis patriotų judėjimui jo kelyje į valdžią“, – sakė M.Le Pen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.