Į kalėjimą – už barzdą

Stereotipai – gajus dalykas. Išvydus oro uoste Alachui besimeldžiantį barzdotą vyrą kai kam gali kilti įvairių minčių. Panašiai mąstė ir Kinijos teismas, nubaudęs musulmoną. Užteko vienintelės dingsties.

Sindziango regiono uigūrams už barzdų nešiojimą gali grėsti kalėjimas.
Sindziango regiono uigūrams už barzdų nešiojimą gali grėsti kalėjimas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-03-31 10:20, atnaujinta 2018-01-07 22:21

Kinijos šiaurėje esančiame Sindziango regione dominuoja uigūrai – tiurkų kilmės žmonės, kurie oficialiai ateistinėje komunistinėje Kinijoje išsiskiria pamaldumu. Dauguma uigūrų yra musulmonai, penkis kartus per dieną besimeldžiantys Alachui.

Ir nors šiame neramiame regione musulmoniškojo separatizmo židinį Kinijos pareigūnai prižiūri itin atidžiai ir stengiasi griežtai reaguoti į bet kokias neramumų apraiškas, šįkart, regis, buvo persistengta.

Kašgaro teismas vieną 38 metų uigūrą nubaudė už tai, kad jis esą „provokavo neramumus“. Kaip jis tai darė?

Prokurorai sugebėjo pateikti vienintelį argumentą – potencialus neramumų kurstytojas grėsmę esą kėlė vien savo barzda.

„Jis pradėjo auginti barzdą 2010 metais, o jo žmona slėpė veidą po skraiste“, – nusikaltimą įvardijo teismas. Tiesioginį valdymą ir tūkstančius saugumo pareigūnų Sindziango regione įvedusi Kinijos valdžia rekomenduoja atsisakyti kultūrinio papročio musulmonams auginti barzdą. O moterims patariama neslėpti savo veido ir plaukų.

Tokių rekomendacijų nepaklausęs vyras buvo nuteistas 6 metų kalėjimo bausme, o jo žmonai už grotų teks praleisti 2 metus.

Žmogaus teisių gynėjai jau ne vienus metus reiškia susirūpinimą dėl itin griežtų Kinijos valdžios priemonių prieš uigūrus.

Pekinas atkerta, kad tokios priemonės būtinos regione, kur neretai kyla susirėmimų tarp vietos gyventojų ir pareigūnų.

Vien pernai per susirėmimus ir bombų sprogimus žuvo per 200 žmonių.

Kinijos valdžia baiminasi, kad Sindziango provincijoje, kurioje daug gamtos išteklių, neatsirastų radikalių musulmonų, ginklu ar net teroro priemonėmis besipriešinančių centrinei valdžiai, todėl stengiasi užgniaužti net menkiausias nepasitenkinimo apraiškas. („Times of India“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.