B. Nemcovo tyrimas: išaiškintos Maskvos gudrybės Ukrainos kare

Nužudyto opozicijos lyderio Boriso Nemcovo rėmėjai ruošia nebaigtą ataskaitą, kurioje teigiama, kad Maskva paleido karius prieš tai, kai jie buvo išsiųsti į Ukrainą, o tuomet jų šeimoms neišmokėjo kompensacijų.

B.Nemcovas netoli Kremliaus buvo nužudytas vasario 27-ąją.<br>AP nuotr.
B.Nemcovas netoli Kremliaus buvo nužudytas vasario 27-ąją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2015, 12:10 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 6:17 PM

Ataskaita, su kuria iki savo žūties vasario 27 dieną dirbo B.Nemcovas, bus užbaigta ir pristatyta šį mėnesį. Tai pranešė politiko draugas Ilja Jašinas socialiniame tinkle „Facebook“.

„Mums pavyko susisiekti su žmonėmis, kurie buvo B.Nemcovo šaltiniai. Jie dar jam būnant gyvam labai bijojo šnekėti. Boriso nužudymas, kaip suprantate, jiems nesuteikė daugiau drąsos, todėl jie labai nenoriai su mumis šnekėjosi“, – rašė opozicionierius.

Tyrimo šaltiniai – rusų karių šeimos, kurios siekė kompensacijų iš dėl savo artimųjų mirties Ukrainoje. Pasak I.Jašino, šeimų atstovai su B.Nemcovu susisiekė sausio pabaigoje, ieškodami pagalbos spaudžiant Gynybos ministeriją.

Anot šių šaltinių, Rusijos įsitraukimas į įvykius Ukrainoje buvo palydėtas dviejų bangų, per kurias padaugėjo karių aukų.

Pirmoji banga pastebėta praėjusią vasarą, kai rusų pajėgos kirto Ukrainos sieną sustiprindami prorusiškų separatistų pozicijas. Antroji – šių metų sausį ir vasarį, kai Rytų Ukrainoje konfliktas paūmėjo prieš antrojo Minsko susitarimo pasirašymą.

Viso konflikto metu Maskva teigė, kad rusų kovotojai Ukrainoje tebuvo savanoriai. Pirmieji daliniai buvo sudaryti iš karių, kurie oficialiai buvo atostogose, teigė I.Jašinas.

Tą patį teigė ir Ukrainoje besikaunantys separatistai. Buvęs jų vadas Igoris Strelkovas lapkritį teigė, kad sunkiai ginkluoti „atostogautojai“ iš Rusijos vykti pradėjo rugpjūčio pabaigoje.

Tačiau šiemet ši taktika pasikeitė. Vyrai pradėti šalinti iš karinių pajėgų, o jų šeimoms žodžiu pažadėta, kad ir jų žūties atveju bus išmokėtos kompensacijos.

„Pagal tokį planą mūsų armijos įsitraukimas į karinius veiksmus turėjo būtų nuslėptas“, – sakė I.Jašinas.

Karo vadai davė žodį, kad sužeidimo arba žūties atveju, karių artimieji gaus piniginę kompensaciją, panašią į tas, kurios buvo išmokėtos praeitą vasarą. Tačiau iš tikrųjų šeimos negavo jokių pinigų.

Opozicionieriaus skaičiavimais, mažiausiai 70 rusų kariai buvo nužudyti Ukrainoje per antrąją dislokavimo bangą šiais metais.

Ataskaitos rengimas jau „artėja prie finišo tiesiosios“, o rezultatas bus paviešintas balandžio mėnesį.

Dokumento, kurį B.Nemcovas pavadino „Putinas. Karas“, rengimą temdė baimės dėl valdžios įsikišimo.

Įtardamas, kad jo biure gali būti įtaisyta pasiklausymo įranga, jis savo įžvalgomis su bendražygiams dalinosi per raštelius.

„Parašiutininkai iš Ivanovo susisiekė su manimi. 17 žuvusių, jokių pinigų, bet jie bijo kalbėti“, – ant vieno iš I.Jašino paviešintų lapelių rašo B.Nemcovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.