Nuosprendį išgirdęs Dž. Carnajevas liko šaltas kaip ledas

Paaiškėjo Bostono sprogdintojo Džocharo Carnajevo likimas. Jis pripažintas kaltu dėl Bostono maratono sprogdinimų, praneša CNN. Prisiekusieji Dž.Carnejevą pripažino kaltu dėl 30 iš jam pateiktų 30 kaltinimų. Jam gresia mirties bausmė.

Dž.Carnajevas pripažintas kaltu.<br>AP nuotr.
Dž.Carnajevas pripažintas kaltu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2015, 10:12 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 6:34 AM

Prisiekusiųjų atstovas teisme perskaitė savo sprendimą – Dž.Carnajevas buvo pripažintas kaltu „panaudojus masinio naikinimo ginklą, dėl kurio žuvo ir buvo sužeisti žmonės“.

Kaltu jaunas vaikinas buvo pripažintas ir dėl policininko nužudymo, automobilio nuvarymo bei susišaudymo su pareigūnais, kai kartu su broliu mėgino pasprukti.

Neparodė emocijų

Šis Bostono sprogdintojo teismas sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo, nuosprendžio išklausti atvyko ir aukų šeimos. Jie teismo salėje sėdėjo susikaupę ir jaudulio ar apmaudo nerodė. Pats Dž.Carnajevas, šalia kurio buvo trys advokatai, nuosprendį išklausė ramiai, tačiau aukų artimųjų neatsiprašė.

Vaikinas neparodė jokių emocijų, stovėjo ramiai ir žiūrėjo į priekį.

Antrajame bylos etape prisiekusieji spręs, ar kaltinamajam skirti mirties bausmę, ar jį įkalinti iki gyvos galvos. Dabar Dž.Carnajevo advokatų vienintelis tikslas – įtikinti prisiekusius, kad vaikinui geriausias sprendimas – kalėjimas, o ne mirties bausmė.

Kaltę vertė ant brolio

Trys žmonės žuvo, o dar 264 buvo sužeisti detonavus dviem savadarbiams sprogstamiesiems užtaisams netoli finišo linijos per 2013 metų balandžio 15 dieną vykusį kasmetinį Bostono maratoną. Tas išpuolis buvo didžiausias Jungtinėse Valstijose nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke, Vašingtone ir Pensilvanijoje.

Vyriausybės prokurorai vaizdavo šį čečėnų kilmės musulmoną imigrantą, tapusį JAV piliečiu 2012 metais, kaip užkietėjusį teroristą, kuris kartu su vyresniu broliu įvykdė tuos sprogdinimus, siekdamas perkelti džihadą į tą šiaurės rytinį JAV miestą ir nubausti Jungtines Valstijas.

Dž.Carnajevo advokatai pripažino, kad jis padėjo vieną iš bombų, tačiau tebuvo neryžtingas bendrininkas, bauginimais arba manipuliuojant įtrauktas į šį nusikaltimą savo brolio, kuris buvo daug radikalesnių pažiūrų.

Prisiekusieji sprendė, ar Dž.Carnajevas yra kaltas pagal 30 kaltinimų dėl Bostono maratono sprogdinimų ir vėlesnio policininko nužudymo, automobilio nuvarymo ir susišaudymo su pareigūnais, kai broliai mėgino pasprukti.

Pagal 17 iš tų kaltinimų gali būti skirta mirties bausmė. Tiesa, dėl to prisiekusieji spręs vėliau.

Norėjo nubausti Ameriką

Pirmasis etapas baigėsi, kai prokurorai ir advokatai pateikė baigiamuosius argumentus, o federalinis teisėjas George'as O'Toole'as surengė ilgą instruktažą prisiekusiesiems.

Po nuosprendžio byloje prasidės antrasis etapas, kai prisiekusieji spręs, ar jam turi būti įvykdyta egzekucija, ar skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos be teisės sušvelninti bausmę. Šie bausmės pasirinkimai yra vieninteliai.

Prokurorai per keturias savaites trukusį bylos nagrinėjimą iškvietė 92 liudininkus, siekdami įrodyti, kad Dž.Carnajevas buvo aktyvus ir ne mažiau ryžtingas sprogdintojas negu jo vyresnis brolis Tamerlanas, kuris buvo nukautas policijos per gaudynes.

„Jis norėjo terorizuoti šią šalį. Jis norėjo nubausti Ameriką už tai, ką ji daro jo žmonėms“, – federalinio prokuroro padėjėjas Aloke'as Chakravarty sakė teismui pirmadienį paskelbtoje jaudinamojoje baigiamojoje kalboje.

„Tą dieną jie jautėsi esantys kariai, mudžahidai – ir jie atnešė savo kovą į Bostoną“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.