Afganistanietė tapo prievartautojo žmona

Moterį įkalino už svetimavimą, nors ji buvo išprievartauta. O išėjusi iš kalėjimo ji tapo visuomenės įkaite. Norėdama nusiplauti gėdą afganistanietė buvo priversta tekėti už savo prievartautojo.

Afganistanietė buvo priversta ištekėti už jos garbę sutrypusio Asadullah.
Afganistanietė buvo priversta ištekėti už jos garbę sutrypusio Asadullah.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-04-09 10:59, atnaujinta 2018-01-07 06:06

Afganistanietei Gulnaz buvo vos 16 metų, kai ji buvo išprievartauta. Dabar ji laukiasi jau trečio kūdikio nuo savo užpuoliko Asadullah.

Jos prievartautojas buvo pusseserės vyras. Kadangi jis buvo vedęs, Gulnaz buvo apkaltinta svetimavimu ir įkalinta. Už savo veiksmus buvo nuteistas ir pasodintas į kalėjimą ir Asadullah.

Pasauliui sužinojus šią istoriją ir kilus didžiuliam pasipiktinimui dėl taip niekšingai sutryptų moters teisių, Gulnaz sulaukė šalies prezidento Hamido Karzai malonės ir buvo paleista.

Bet išėjusi į laisvę Gulnaz žmonių šilumos nepatyrė. Ji buvo atstumta visuomenės, žmonės ją kaltino įvykdžius nusikaltimą.

Moteriai neliko nieko kita kaip tik nuplauti savo gėdą afganistaniečiams vieninteliu priimtinu būdu – ištekėti už savo skriaudiko.

Išgelbėjo nuo gėdos

Dabar Gulnaz jau augina dukrą, kuri buvo pradėta per išprievartavimą. Moteris gyvena vyro Asadullah namuose kartu su pirmąja jo žmona, kuri yra jos pusseserė.

Jos skriaudikas ir vyras dabar noriai kalbasi su užsienio žiniasklaida, kuri jį prieš kelerius metus pasmerkė.

Vyras įsitikinęs, kad dabar viskas susitvarkė, – jis esą „nuplovė merginos gėdą“ ir „ją išgelbėjo“.

„Jei nebūčiau jos vedęs, ji pagal mūsų tradicijas nebūtų galėjusi gyventi visuomenėje, – aiškino vyras. – Jos broliai nebenorėjo jos priimti, o dabar tokių problemų ji nebeturi.“

Pati Gulnaz teigia, kad nematė kitos išeities, nes nenorėjo būti pasmerkta.

„Nenorėjau sugriauti savo dukros gyvenimo ar pati likti beviltiškoje situacijoje, todėl sutikau už jo ištekėti, – tvirtino Gulnaz. – Mes esame tradicijų besilaikantys žmonės. Kai suteršiamas mūsų vardas, jau verčiau mirsime nei taip gyvensime.“

Didžiulis spaudimas tekėti

Žvelgiant iš Vakarų atrodo keista, kaip moteris sutiko būti žmona vyro, kuris ją išniekino.

Tačiau Gulnaz buvo spaudžiama ištekėti vos išėjusi iš kalėjimo, nors žmogaus teisių aktyvistai primygtinai siūlė jai padėti pasirūpinti prieglobsčiu užsienyje.

„Deja, įvairūs valdžios atstovai darė spaudimą Gulnaz susituokti su savo užpuoliku, – pasakojo jos buvusi advokatė amerikietė Kimberley Motley. – Gulnaz buvo nuolat kartojama, kad nei ji, nei jos dukra nebus apsaugotos, jei ji neištekės.

Gulnaz tapo savo aplinkos įkaite. Neišsilavinusiai, jaunai, vienišai motinai be šeimos paramos būtų buvę itin sunku gyventi.“

Vietos bendruomenės spaudimas merginą įveikė. Ji susitiko su savo prievartautoju, pasikalbėjo ir jie sutarė susituokti.

Tikina viską išgalvojusi

Keisčiausia tai, kad dabar moteris teigia, jog apkaltinti Asadullah išprievartavimu ją privertė artimieji. Esą visa istorija buvo išgalvota.

„Dabar ji su manimi ir žino, kad tai nebuvo toks didelis dalykas, kaip jie parodė“, – turėdamas galvoje Vakarų žiniasklaidą kalbėjo Asadullah.

„Ne, apie tai nebegalvoju, – tikino ir pati Gulnaz. – Nebeturiu jokių problemų su vyru ir nenoriu galvoti apie tai, kas buvo anksčiau. Mano gyvenimas geras. Aš laiminga dėl savo gyvenimo. Jis tęsiasi.“

Tiesa, vėliau moteris pasakojo, kad vyras nėra teisus sakydamas, jog broliai ją būtų atstūmę, jei ji nebūtų ištekėjusi.

„Mano broliai buvo prieš šią santuoką ir liepė man pasiimti dukrą, išvažiuoti į Pakistaną ir ten gyventi, – kalbėjo moteris. – Bet dabar mes susituokę, aš broliams nebepriklausau ir jie manęs nebepamatys.“

Vis dėlto moteris pridūrė, kad labiau už viską jai rūpėjo dukros ateitis: „Ištekėjau už šio vyro, nutraukiau ryšius su šeima vien tam, kad užtikrinčiau savo dukrai ateitį.“

Dabar moteris gyvena su savo skriaudėju ir nuo jo laukiasi jau trečio kūdikio. Gulnaz privalo būti jo namuose kartu su vyro pirmąja žmona.

Afganistane daugybei išprievartautų moterų viskas susiklosto panašiai: nenorėdamos būti atstumtos, jos visą gyvenimą lieka įkalintos su savo skriaudėju.

Taip ir Gulnaz – išėjusi iš kalėjimo ji ne pateko į laisvę, o tik perėjo į kitą kalėjimą, kurį sukūrė vietos tradicijos. (CNN, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.