Nužudytos mergaitės ieškoję BBC žurnalistai praplėšė rusų melą

BBC žurnalistė Natalia Antelava privertė Rusijos televizijos atstovus pripažinti melą.<br>Lrytas.lt fotomontažas
BBC žurnalistė Natalia Antelava privertė Rusijos televizijos atstovus pripažinti melą.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-09 18:29, atnaujinta 2018-01-07 04:41

Prorusiškų separatistų ir Ukrainos karinių pajėgų susirėmimai tai įsiplieskia, tai aprimsta. Rytų Ukrainoje tvyro įtampa. Gyventojai nežino, ar šiandien saugu išeiti į gatvę, nuvykti į parduotuvę nusipirkti duonos. Nesaugumo jausmą sustiprina žiniasklaidos pranešimai. Informaciniame kare paliaubų nebūna. Ukrainiečiai kaltina melu Rusiją, o rusai atkerta, kad ukrainiečiai iškraipo realybę. Kas meluoja įžūliau?

Tyrimo ėmėsi britų nacionalinio transliuotojo BBC žurnalistų komanda. Ji nusprendė patikrinti paprasčiausią informaciją: ar per artilerijos ataką žuvo mergaitė.

Kraupią naujieną išplatino Rusijos televizijos

Donecko gyventojai – ištikimi Rusijos žiniasklaidos vartotojai. Pranešimus apie karo eigą, mūšius ir aukas jie gauna iš rusiškos televizijos, radijo stočių ir interneto portalų.

Neseniai visus ypač sujaudino žinia apie per apšaudymą žuvusią 10 metų mergaitę.

Rusiškai kalbantys BBC naujienų skyriaus žurnalistai Natalia Antelava ir Abdujalilas Abdurasulovas nusprendė išsiaiškinti šios tragedijos aplinkybes. Kartu žurnalistai norėjo savo akimis pamatyti, ar separatistai ir Ukrainos pajėgos laikosi Minske pasirašytų susitarimų dėl paliaubų.

Britų televizijos komandos parengtą reportažą iš Ukrainos neseniai pamatė milijonai žiūrovų visame pasaulyje.

Reportažas prasidėjo nuo kraupios žinios: Rusijos NTV kanalo naujienų laidos vedėjas pranešė, kad trys vaikai žuvo, kai artilerija apšaudė civilių gyvenamą teritoriją Donbase. Rusijos žurnalistas nurodo, kad tokią informaciją pateikė vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos vadovai.

„Dešimties metų mergaitė buvo nužudyta Donecko miesto Petrovskio rajone“, – skelbė kanalo NTV žinios.

BBC žurnalistė N.Antelava nusprendė išsiaiškinti, kaip žuvo minėtoji mergaitė. Ji iškart kreipėsi į DLR kariškius dėl informacijos.

„Galbūt galite suteikti duomenų apie žuvusiosios šeimą?“ – vieno iš separatistų vadeivų paprašė žurnalistė. „Ne, neduosiu. Pirmiausia todėl, kad šeimoje tragedija, jie nenori dėmesio“, – rėžė žalia uniforma apsivilkęs vyras, akis paslėpęs juodais akiniais.

Anot jo, mergaitė žuvo iš karto, vietoje. „Kada tai nutiko?“, – klausia žurnalistė. „Užvakar“, – atsako kariškis ir primena, kad apie tai kalbėjo Donecko Liaudies Respublikos vadovas.

Niekas nematė, negirdėjo

Žurnalistei tokios informacijos nepakako. Ji keliavo į Petrovskio rajoną – tikėjosi rasti tragiškos atakos ženklų, liudininkų.

N.Antelava tiesiog vaikščiojo gatvėmis, klausinėjo žmonių – juk informacija apie tokią nelaimę visus sukrečia.

„Taip, taip, girdėjau per televiziją, tačiau tikslios vietos jums nurodyti negaliu“, – tikino gatvėje sutiktos moterys.

N.Antelava užsuko į parduotuvę – vietą, kur suplaukia visa informacija iš apylinkių. „Per televiziją girdėjau pranešimą, bet pati negirdėjau, kad kažkur bombarduotų, apšaudytų“, – kalbėjo pardavėja, dirbanti nuo 8 valandų ryto, iki 4 valandos popiet.

Žurnalistai nenuleido rankų ir toliau klausinėjo praeivių, kiemsargių, komunalininkų. „Ne, tikrai nežinau kur tai įvyko“, – toks atsakymas skamba iš visų. Donecko gyventojai net atsiprašo, kad negali padėti surasti apšaudytos vietos, kad nepažįsta nužudytos mergaitės.

„Žinoma, informacija pas mus greitai sklinda, bet apie šitą nelaimę nieko daugiau nežinau“, – tikino aplinką tvarkančios moterys. Jos grėbė lapus ir vertė į laužą. Jokio pavojaus nuojautos.

„Ar užvakar čia buvo apšaudymas?“, – klausė N.Antelava. „Nežinau. Nieko negaliu pasakyti“, – atsako darbštuolės. „Girdėjau vakar vieną sprogimą, bet užvakar buvo tylu“, – prisimena pašnekovė ir pasitaiso vėjo draikomus plaukus.

Riedėdami tuščiomis Donecko gatvėmis BBC žurnalistai pasiekė morgą. „Čia tikrai turėtume rasti atsakymą“, – įsitikinusi N.Antelava.

Kai žurnalistė įeina į erdvų morgo vadovo kabinetą, vyras pastebimai sutrinka, ima atsargiai rinkti žodžius. „Ar pas jus atvežė 10-metę nužudytą mergaitę“, – klausia BBC. „Ne, neatvežė. Nieko apie ją nežinau“, – atsako įstaigos vadovas.

„Bet visas aukas pas jus atveža, ar ne?“, – nuskamba kitas klausimas.

„Taip, – tyliai atsako įstaigos vadovas ir pasvarsto, – galbūt ją nugabeno į kitą vietą?“.

Žurnalistei kyla klausimas, kur galėtų būti ta „kita vieta“. Morgo vadovas nežino.

Išgavo prisipažinimą

Galiausiai BBC reportažas milijonus žiūrovų nukėlė į susitikimą su separatistų kariais. Rusijos remiami kariai organizuoja ekskursiją žiniasklaidai. Dalyvių dauguma – Rusijos žurnalistai.

Galbūt kolegos žino daugiau detalių apie apšaudymą, kurį jie visi nušvietė savo laidose?

„Gal netyčia darėte reportažą apie žuvusią mergaitę?“, – atsargiai klausia N.Antelava.

„Nėra jos“, – rėžė Rusijos televizijos reporteris.

„Ko nėra?“, – tarsi nesupratusi perklausė BBC žurnalistė.

„Mergaitės nėra“, – paaiškino rusas.

„Tai nežuvo?“, – vėl klausė N.Antelava.

„Ne“, – atsakė kolega iš Rusijos. Jo veidą BBC uždengė.

„O kodėl pranešėt?“, – priblokšta net nusišypsojo N.Antelava.

„Buvome priversti“, – paaiškino žurnalistas, pripažindamas, kad priklauso Maskvos propagandos armijai.

BBC oficialiai paklausė Rusijos žiniasklaidos priemonių, kokiais šaltiniais rėmėsi, pateikdami informaciją apie vaikų žūtį.

Televizijos kanalo NTV atstovai atsakė, kad rėmėsi separatistų atstovų duomenimis. Kiti Rusijos žiniasklaidos kanalai į BBC klausimą atsakymo nepateikė.

N.Antelava reportažo pabaigoje pripažino, kad su cinizmu Rytų Ukrainoje susiduria kasdien. Tačiau toks melas, kurį BBC darbuotoja išgirdo per Rusijos televizijų žinias, anksčiau jai buvo neįsivaizduojamas. „Žmonės, kurie išgirdo šią žinią, patikėjo. Tačiau būtent tokia informacija yra tarytum neapykantos degalai, kurie varo karo variklį“, – išvadą padarė BBC žurnalistė N.Antelava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.