B.Obama ir R.Castro pasikalbėjo telefonu

JAV prezidentas Barackas Obama ir jo kolega iš Kubos Raulis Castro

B.Obamos ir R.Catro susitikimas yra šiuo metu vykstančių bendrų derybų dalis.<br>AP nuotr.
B.Obamos ir R.Catro susitikimas yra šiuo metu vykstančių bendrų derybų dalis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-04-10 18:22, atnaujinta 2018-01-07 02:53

„Aš galiu patvirtinti, kad prezidentas Obama kalbėjosi su prezidentu Castro trečiadienį, prieš Obamai išvykstant iš Vašingtono“, – sakė Baltųjų rūmų pareigūnas, prašęs neminėti jo pavardės.

JAV prezidentas B.Obama ir Kubos lyderis R.Castro penktadienį atidės į šalį nuo Šaltojo karo laikų tarp Vašingtono ir Havanos tvyrančius nesutarimus, kai per istorinį viršūnių susitikimą susės prie bendro stalo drauge su kitais regiono lyderiais.

Panamos mieste dvi dienas vyksiančiame Amerikos šalių viršūnių susitikime kartu su B.Obama ir R.Castro dalyvaus dar maždaug 30 valstybių prezidentai, kurie drauge pietaus pakrantėje esančiame ispanų užkariautojų laikus menančių griuvėsių komplekse.

Ketvirtadienio vakarą Panamoje istorinį susitikimą surengė JAV ir Kubos diplomatijos vadovai – valstybės sekretorius Johnas Kerry ir užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas.

Abiejų šalių diplomatijos vadovai susitiko tiesiogiai pirmąkart nuo 1958 metų. Pastarasis toks susitikimas įvyko likus metams iki Fidelio Castro revoliucionierių atėjimo į valdžią.

Pernai gruodį Vašingtonas ir Havana netikėtai paskelbė, jog sutarė po daugiau kaip 50 metų atkurti diplomatinius ryšius, ir pradėjo derybas dėl santykių normalizavimo.

J.Kerry ir B.Rodriguezas „šįvakar turėjo ilgą ir labai konstruktyvią diskusiją. Jie priėjo prie bendros nuomonės, kad buvo padaryta pažanga ir mes toliau dirbsime, siekdami išspręsti likusius klausimus“, nurodoma trumpame pareiškime, kurį paskelbė Valstybės departamentas.

Nors šie susitikimai turi didžiulę simbolinę reikšmę, abiejų šalių dar laukia ilgas ir sunkus kelias siekiant santykių normalizavimo.

B.Obamos ir R.Catro susitikimas yra „šiuo metu vykstančių bendrų derybų dalis“, sakė buvęs Kubos diplomatas ir tarptautinių santykių profesorius Carlos Alzugaray.

„Tai nesibaigia Raulio dalyvavimu viršūnių susitikime; tai pradžia“, – pabrėžė jis.

Panašią nuomonę ketvirtadienį Jamaikoje išsakė ir B.Obama, aplankęs šią Karibų salą prieš vizitą Panamoje.

„Niekada neprognozavau, kad viskas pernakt savaime pasikeis, kad staiga Kuba taps mūsų diplomatine partnere, kokia, pavyzdžiui, yra Jamaika, – sakė prezidentas. – Tam reikia laiko“.

Pastangos normalizuoti santykius, regis, palankiai vertinamos abiejose šalyse.

Mažųjų Marijos brolių koledžo šią savaitę paskelbtas viešosios nuomonės tyrimas parodė, kad 59 proc. amerikiečių pasisako už santykių atšilimą.

Tuo tarpu Kuboje santykių normalizavimą remia 97 proc. salos gyventojų, rodo JAV bendrovės „Bendixen & Amandi International“ apklausa.

Vis dėlto tarp Kubos disidentų bei vyriausybės šalininkų toliau tebetvyro įtampa. Jų priešprieša pasireiškė ir Panamos mieste, kur maždaug šimtas R.Castro režimo šalininkų nušvilpė disidentus, atvykusius į viršūnių susitikimo kuluaruose vykstantį Lotynų Amerikos pilietinės visuomenės forumą.

R.Castro ir B.Obamos tiesioginis susitikimas Panamoje puikiai iliustruos diplomatinių santykių atšilimui, apie kurį jie paskelbė gruodį.

2013-aisiais šalių lyderiai buvo susitikę per Nelsono Mandelos laidotuves ir paspaudė vienas kitam ranką, tačiau dabar jie turės progą daugiau laiko pabendrauti akis į akį.

Baltieji rūmai nurodė, kad B.Obama ir R.Castro turės laiko susitikti tiesiogiai, tačiau kol kas nežinoma, kiek truks ir koks bus šis susitikimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.