JAV ir Kubos diplomatai surengė istorinį susitikimą

Kubos lyderis šio formato susitikime dalyvaus pirmąkart.

B.Obama atvyko į Panamą, kur susitiks su Kubos vadovu R. Castro.<br>AP nuotr.
B.Obama atvyko į Panamą, kur susitiks su Kubos vadovu R. Castro.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 9:01 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 4:18 AM

JAV valstybės departamento „Twitter“ paskyroje buvo paskelbta nuotraukų, kuriose valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Kubos užsienio reikalų ministras Bruno Rodriguezas matomi žvelgiantys į kamerą, santūriai besišypsantys ir spaudžiantys vienas kitam rankas Amerikos šalių viršūnių susitikimo išvakarėse.

Abiejų šalių diplomatijos vadovai susitiko tiesiogiai pirmąkart nuo 1958 metų. Pastarasis toks susitikimas įvyko likus metams iki Fidelio Castro revoliucionierių atėjimo į valdžią.

JAV prezidentas Barackas Obama ir Kubos vadovas Raulis Castro atvyko į Panamą prieš jų istorinį susitikimą per Amerikos šalių organizacijos (OAS) vadovaujamą lyderių forumą penktadienį ir šeštadienį. Šis susitikimas žymi dar vieną svarbią gairę jų pastangose atnaujinti santykius, kurie buvo įšaldyti 1961 metais.

B.Obama priartėjo prie savo tikslo – pašalinti vieną svarbią kliūtį JAV ir Kubos diplomatinių santykių atkūrimui, kai JAV senatorius Benas Cardinas nurodė, jog Valstybės departamentas rekomendavo išbraukti Havaną iš terorizmą remiančių šalių sąrašo.

Kubos įtraukimas į tą sąrašą buvo vienas didžiausių kliuvinių derybose dėl ambasadų pakartotinio atidarymo po to, kai jos buvo uždarytos, Šaltojo karo laikų priešininkėms nutraukus diplomatinius santykius 1961 metais.

Dėl šios priežasties Jungtinės Valstijos draudė eksportuoti ginkluotę į Kubą ir teikti jai ekonominę pagalbą, taip pat taikė finansines sankcijas, dėl kurių Havanai buvo sunku gauti lėšų iš Pasaulio banko ir kitokių paskolų.

Kuba buvo pirmoji šalis, įtraukta į tą sąrašą, kuriame taip pat yra Sirija, Sudanas ir Iranas. Tas žingsnis buvo atliktas 1982 metais dėl Havanos suteikto prieglobsčio baskų separatistų organizacijos ETA kovotojams ir Kolumbijos marksistinio judėjimo FARC partizanams.

B.Obama sakė, kad derybos dėl diplomatinių santykių su Kuba atkūrimo vyksta kaip planuota.

„Niekada neprognozavau, kad viskas tiesiog transformuosis per vieną naktį, kad Kuba staiga taps mūsų diplomatine partnere, kokie, pavyzdžiui, yra Jamaika, – sakė jis. – Tam prireiks laiko.“

„Iš tikrųjų manau, kad galėsime judėti į priekį, siekiant atidaryti ambasadas abiejose šalyse“, – pridūrė B.Obama.

Pranešimas apie pakeitimus terorizmą remiančių šalių sąraše, jeigu jis būtų paskelbtas per 35 valstybių viršūnių susitikimą, padidintų simbolinę istorinę šio renginio reikšmę.

Kubos lyderis šio formato susitikime dalyvaus pirmąkart.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.