Nuteisto Dž. Carnajevo motina išliejo tulžį

Masinę žmogžudystę įvykdęs sprogdintojas savo nuosprendį išklausė šaltu veidu. O nuteistojo motina bei gynėjai siunta ir keikia JAV – esą teisėsauga nusikaltimą surežisavo.

Dž.Carnajevo motina Zubeidat netgi tvirtina, kad Bostone prieš dvejus metus liejosi ne kraujas, o specialūs dažai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Dž.Carnajevo motina Zubeidat netgi tvirtina, kad Bostone prieš dvejus metus liejosi ne kraujas, o specialūs dažai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 10, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 4:18 AM

Pagaliau paaiškėjo Bostono sprogdintojo Džocharo Carnajevo likimas. 21-erių vaikinas buvo pripažintas kaltu dėl 2013 m. įvykdytų sprogdinimų per Bostono maratoną.

Dabar kruviną išpuolį surengusiam Dž.Carnajevui gresia mirties bausmė. Prisiekusieji Dž.Carnejevą pripažino kaltu dėl 30 iš jam pateiktų 30 kaltinimų.

Jis buvo apkaltintas, kad „panaudojo masinio naikinimo ginklą, dėl kurio žuvo trys ir buvo sužeista 280 žmonių“.

Kaltu vaikinas buvo pripažintas dar ir dėl policininko nužudymo, automobilio vagystės ir susišaudymo su pareigūnais, kai kartu su broliu Tamerlanu, kuris buvo nukautas, mėgino pasprukti.

„Tai buvo šaltas ir apskaičiuotas teroro aktas. Tai buvo padaryta tyčia. Tai buvo kraugeriška“, – teisme kalbėjo prokuroras Aloke’as Chakravarty.

Džocharas Carnajevas nuosprendį išklausė šaltu, bejausmiu veidu, o aukų artimųjų neatsiprašė. Visai kitaip į šį nuosprendį reagavo jo motina.

Zubeidat Carnajeva svaidėsi prakeiksmais Amerikai ir buvo įsitikinusi, kad tokia bausmė jos sūnui yra ne kas kita kaip teisėsaugos sąmokslas.

Prakeikė Jungtines Valstijas

Sprogdintojo motina tvirtino, kad jos sūnus Džocharas yra „geriausias iš geriausių“ ir kad jie su broliu yra nekalti.

Moteris išsiuntė žinutę jos sūnų palaikančiam Timurui Rudajevui, kurioje vadino nuteistą sūnų „savo brangiuoju berniuku“ ir visaip niekino JAV.

„Amerika yra tikroji teroristė ir visi tai žino, – rašė Z.Carnajeva žinutėje, kurią vėliau T.Rudajevas paskelbė rusiškame socialiniame tinkle „VKontakte“. – Mano berniukai yra geriausi iš geriausių.“

Nuteistojo motina emocingai dėkojo visiems, kurie padėjo jos šeimai pastaruosius dvejus metus, ir prisiekė, kad niekada jų nepamirš.

„Tegul Dievas apdovanoja juos už tai, kad parėmė mano brangųjį berniuką“, – rašė Dž.Carnajevo motina.

Išpuolį vadina surežisuotu

Z.Carnajeva du savo sūnus – Džocharą ir per susišaudymą su policija žuvusį vyresnėlį Tamerlaną – aršiai gynė nuo pat pradžių. Praėjus kelioms dienoms po jų įvykdytos atakos, Z.Carnajeva kaltino Bostono teisėsaugą susimokius prieš jos sūnus ir surežisavus nusikaltimą.

Ji tvirtino, jog visas incidentas buvo tik „vienas didelis vaidinimas“, o nusikaltimo vietoje liejosi ne kraujas, o specialiai išpilti dažai.

Per spaudos konferenciją, surengtą praėjus 10 dienų po sprogdinimo, motina isteriškai šūkavo ir tvirtino nesutinkanti, kad jos sūnūs yra atsakingi už teroro aktą.

„Amerika iš manęs atėmė vaikus. Esu įsitikinusi, jog mano sūnūs čia niekuo dėti“, – tąsyk šaukė Z.Carnajeva.

Vis dėlto nuo pat pradžių buvo akivaizdu, kad jos sūnus Džocharas gerai suvokė, ką daro.

Prieš dešimt metų iš Čečėnijos į Ameriką atvykęs vaikinas nuolatos skaitė džihadistų tekstus ir klausėsi jų kalbų. O slėptuvėje, kurioje jį rado policija, Dž.Carnajevas buvo palikęs raštelį, kuriame teigė, kad šis sprogdinimas – kerštas už JAV vykdomas karines operacijas musulmonų kraštuose.

Tikisi greito išlaisvinimo

T.Rudajevas, kuris nuo pat pradžių buvo didžiausias sprogdintojo palaikytojas ir su kuriuo artimai bendravo Z.Carnajeva, gyvena Grozno mieste Čečėnijoje.

Socialiniame tinkle „VKontakte“ vyras 2013 m. sukūrė paskyrą „Padėkite Džocharui Carnajevui“ ir subūrė sprogdintoją palaikančius bendraminčius.

T.Rudajevas teigė, kad sugebėjo surinkti 5 tūkst. dolerių (4,6 tūkst. eurų) nuteistajam Džocharui ir jo šeimai. Vyras buvo įsiutęs dėl vaikinui paskelbto verdikto ir svaidėsi keiksmais.

„Šiandien kvailiai amerikiečiai visiškai sudaužė puikaus vaikino gyvenimą! – rašė Dž.Carnajevo gynėjas. – Tačiau jokia byla, jokie prisiekusieji negali sutrypti mūsų nuomonės, tik Viešpats turi mums galią! Tik Viešpats žino šios bylos baigtį. Mes tikimės, kad Alachas suteiks Džocharui antrą šansą.“

T.Rudajevas teigė, jog tikisi, kad Z.Carnajeva netrukus visus sukvies į savo namus, kur švęs savo sūnaus išlaisvinimą.

„Visi glostys jam galvą ir sakys: „Broli, tu ištvermingai laikeisi, tu parodei amerikiečiams jų vietą!“ – aiškino čečėnas. („Daily Mail“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.