Ukraina nutarė galutinai išrauti sovietinį palikimą. Kas keisis?

Pernai Ukrainos miestuose griuvo dešimtys Vladimiro Lenino statulų. Šįmet Ukraina žengė dar vieną žingsnį norėdama atsikratyti sovietinio palikimo – ketvirtadienį buvo priimtas įstatymas, kuriuo uždrausta nacistinė bei komunistinė simbolika. Siekdami atsikratyti sovietinio paveldo, parlamentarai nutarė pervadinti ir šalies gatvių bei miestelių pavadinimus.

Praėjusiais metais ukrainiečiai nugriovė kelias dešimtis V.Lenino statulų.<br>AFP nuotr.
Praėjusiais metais ukrainiečiai nugriovė kelias dešimtis V.Lenino statulų.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-10 16:40, atnaujinta 2018-01-07 03:10

Ketvirtadienį Ukrainos Aukščiausioji Rada šalyje uždraudė propagandinius nacizmo ir komunizmo simbolius. Įstatymų leidėjai balsavo už įstatymą, kuriuo uždraustos vėliavos, simboliai, vaizdiniai, himnai bei gatvių ir miestų pavadinimai, kurie susiję su Sovietų Sąjunga ar nacistine Vokietija.

„Simboliai, įskaitant penkiakampes žvaigždes, kūjus ir pjautuvus dings iš Ukrainos miestų gatvių, – aiškino Ukrainos Rados narys Jurijus Lucenka. – Taip pat ir svastikos. Simboliai tų, kurie kankino Ukrainą, daugiau nebebus naudojami, o šio įstatymo pažeidėjai turės atsakyti“.

Pagal naująjį įstatymą, visi miestų, miestelių ir gatvių pavadinimai, susiję su sovietmečio simbolika, komunistų partija, Spalio revoliucija ir kitomis Sovietų Sąjungai svarbiomis datomis ar pavardėmis, bus pakeisti.

Nėra aišku, kaip pavyks praktiškai įgyvendinti šį įstatymą Ukrainoje, kur egzistuoja tūkstančiai gatvių, kurių pavadinimai mena sovietmetį.

Naują pavadinimą greičiausiai gaus Dnepropetrovsko miestas, kuris pavadintas Ukrainos TSR vadovo Grigorijaus Petrovskio garbei. Taip pat ir Artemivskas, pavadintas revoliucionieriaus Fiodoro Sergejevo-Artiomo garbei.

Vladimiro Lenino, Josifo Stalino, Karlo Markso, Staliningrado mūšio didvyrių ir kitos sovietmetį menančios gatvės, kurių yra daugybėje Ukrainos miestų, taip pat bus perkrikštytos naujai. Planuojama , kad gatvių pavadinimai bus pakeisti per ateinančius devynis mėnesius.

Tiesa, tokiu įstatymu džiaugiasi tikrai ne visi. Ukrainos Rytuose gyvenantys rusakalbiai sovietinę praeitį mato šviesiau, nei ukrainiečiai šalies Vakaruose, tad ir įstatymas jiems atrodo neteisingas.

Naują įstatymą pasmerkė ir Kremlius. Rusijos valdžia išreiškė nepasitenkinimą nauju įstatymu, kuris buvo išleistas likus lygiai mėnesiui iki gegužės 9-ąją minimos Pergalės dienos -šįmet rusai švęs 70-ąsias sovietų pergalės prieš nacius metines.

„Apgailėtina, kad dėl tokių sprendimų daugybė veteranų likus kelioms savaitėms iki sukakties lauks jubiliejaus su ašaromis akyse, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pakartojo neseniai Rusijos prezidento Vladimiro Putino įspėjimą „neiškreipti praeities“.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų