Kinijoje pasidegė tibetietė vienuolė

Viena tibetietė vienuolė

Daugelis tibetiečių kaltina Kinijos vyriausybę jų religijos persekiojimu bei kultūros griovimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugelis tibetiečių kaltina Kinijos vyriausybę jų religijos persekiojimu bei kultūros griovimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 11, 2015, 12:56 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:49 AM

Yeshi Khando trečiadienį ėjo aplink Gardzės vienuolyną pietvakarinėje Sičuano provincijoje, atlikdama įprastą tibetiečių budistų maldos ritualą, o vėliau, prie Gandzi apygardos policijos būstinės, pasidegė, nurodė Britanijoje įsikūrusi organizacija „Free Tibet“, Tarptautinė kampanija už Tibetą ((ICT) ir JAV finansuojamas Laisvosios Azijos radijas (RFA).

47 metų vienuolė „ragino sugrįžti Dalai Lamą ir linkėjo jam ilgo gyvenimo“, paskelbė RFA, cituodamas neįvardytus šaltinius ir turėdamas omenyje tremtyje gyvenantį Tibeto dvasinį lyderį.

„Ji taip pat ragino suteikti laisvę Tibetui“, – sakoma radijo pranešime.

RFA pridūrė, kad susideginimo liudininkai sakė nemanantys, kad Y.Khando išgyveno.

Susideginusi vienuolė buvo greitai išvežta saugumo pajėgų, o jos šeimos nariai ketvirtadienį buvo iškviesti į policiją, nurodė „Free Tibet“.

Šią savaitę Tibeto komunistų partijos sekretorius Chen Quanguo nurodė tibetiečių vienuolynams iškelti Kinijos vėliavas ir įsipareigoti vertinti budistų vienuolių „patriotizmą“.

Kol kas neaišku, kaip galėtų būti atliekami tokie vertinimai. Kinijoje patriotizmo ir santarvės sąvokos dažnai naudojamos nusakyti ištikimybę politiniam režimui.

Kinijoje nuo 2009 metų susidegino jau per 130 tibetiečių. Dauguma šių incidentų buvo mirtini, nurodė ICT ir RFA.

Tokių protestų buvo ypač padaugėję prieš valdančiosios Komunistų partijos svarbų penkmečio suvažiavimą, įvykusį 2012 metų lapkritį, bet vėliau jie tapo retesni.

Daugelis tibetiečių kaltina Kinijos vyriausybę jų religijos persekiojimu bei kultūros griovimu, kai vis daugiau etninių kinų, sudarančių šalyje gyventojų daugumą, keliasi gyventi į regionus, kur istoriškai gyvena daug tibetiečių.

Pekinas smerkia susideginimus ir kaltina dėl jų Dalai Lamą, sakydamas, kad taip dvasinis lyderis skatina tibetiečių separatizmą.

Nobelio taikos laureatas Dalai Lama gyvena Indijoje nuo 1959 metų, kur pasitraukė po nesėkmingo sukilimo Tibete. Jis tibetiečių protestus laiko nevilties išraiška ir sako negalintis jų sustabdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.