JT vadovas: „Armėnų žudynės buvo žiaurumo nusikaltimai“

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas laikosi

Ban Ki-moonas įsidėmėjo popiežiaus sekmadienį išsakytus komentarus.<br>AP nuotr.
Ban Ki-moonas įsidėmėjo popiežiaus sekmadienį išsakytus komentarus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 14, 2015, 12:09 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 9:03 PM

JT atstovas spaudai Stephane'as Dujarricius žurnalistams nurodė, kad Ban Ki-moonas įsidėmėjo popiežiaus sekmadienį išsakytus komentarus ir visiškai suvokia „opumą, susijusį su apibūdinimu to, kas įvyko“ 1915 metais ir su šimtosiomis šių „tragiškų įvykių“ metinėmis, kurios balandžio 24 dieną bus minimos Armėnijoje ir visame pasaulyje.

Jis pridūrė, kad generalinis sekretorius yra tvirtai įsitikinęs, jog šis tragedijos šimtmečio minėjimas ir tolesnis bendradarbiavimas tarp armėnų ir turkų „siekiant nustatyti faktus dėl to, kas įvyko, turi sustiprinti mūsų kolektyvinį ryžtą užkirsti kelią įvykti panašiems žiaurumo nusikaltimams ateityje.“

Turkija neigia, kad minėtos žudynės buvo genocidas, ir Ankara, reaguodamos į popiežiaus žodžius, atšaukė iš Vatikano savo ambasadorių, o Pranciškų apkaltino neapykantos kurstymu.

Armėnai tvirtina, kad 1,5 mln. jų tautiečių buvo išžudyti 1915–1917 metais, byrant Osmanų imperijai. Ši Kaukazo tauta jau seniai siekia, kad tos žudynės būtų tarptautiniu mastu pripažintos genocidu.

Osmanų imperijos paveldėtoja Turkija atmeta tuos kaltinimus, argumentuodama, kad 300–500 tūkst. armėnų ir maždaug tiek pat turkų žuvo per šalį apėmusius pilietinius neramumus, kai armėnai sukilo prieš savo valdytojus ir susivienijo su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.