Toronto orkestras nekoncertavo su prorusiškų pažiūrų pianiste

Toronto simfoninis orkestras trečiadienį staiga atšaukė pasirodymą, kuriame turėjo atlikti rusų kompozitoriaus Sergejaus Rachmaninovo koncertą Nr.2 fortepijonui su orkestru. Orkestras atsisakė koncertuoti su ukrainiečių kilmės soliste Valentina Lisitsa, dėl jos prorusiškų komentarų socialiniame tinkle „Twitter“, skelbia „The New York Times“.

V.Lisitsa piktinasi dėl tokios orkestro cenzūros.<br>„Wikipedia“ nuotr.
V.Lisitsa piktinasi dėl tokios orkestro cenzūros.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2015, 7:20 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:47 PM

Orkestro prezidentas Jeffas Melansonas sakė, kad jo darbuotojai prašė V.Lisitsos pasiaiškinti dėl daugybės neapykantą kurstančių pareiškimų „Twitter" tinkle.

Žinutėse atlikėja naudoja vulgarius vaizdus ir vartoja kalbą, nukreiptą prieš Ukrainos nacionalistus. Vienoje žinutėje ji pašaipiai palygino tradiciniais drabužiais apsirengusius ukrainiečių mokytojus su afrikiečių gentimis.

Ukrainos aktyvistai interneto erdvėje A.Lisitsą vadina prorusiškų separatistų rėmėja ir džiūgauja dėl tokio orkestro sprendimo.

Be to, internautai nurodė daugybę kitų V.Lisitsos „Twitter“ žinučių, kuriose ji lyg atkartoja Kremliaus propagandą, kad nuo tada, kai buvo nuverstas prorusiškas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, Ukraina yra kraujo ištroškusių „nacių“ rankose.

Pasipiktino cenzūra

J.Melansonas teigė, esą orkestras bandė išspręsti šią problemą tyliai. Dar savaitę iki pasirodymo orkestras ieškojo kito atlikėjo, kuris galėtų pakeisti V.Lisitsą, o jai ketino išmokėti honorarą.

Bet V.Lisitsos toks planas netenkino. Pirmadienį ji viešai prakalbo apie savo teisę į „satyrą ir hiperbolę“ diskutuodama apie konfliktą Ukrainoje.

Atlikėja taip pat kreipėsi į savo gerbėjus ir prašė jų reikšti nepasitenkinimą šia cenzūra. Ji reikalavo leidimo koncertuoti suplanuotą dieną.

Socialiniame tinkle „Facebook“ V.Lisistsa rašė esą vienintelis jos „Twitter“ paskyros tikslas buvo atskleisti kitą Ukrainos konflikto pusę.

„Tą pusę, kurios niekada nepamatysime masinėje žiniasklaidoje, – sunkią mano žmonių padėtį, gerus ir blogus įvykius Ukrainoje“, – teigė ji.

Dėl kritikos nesielvartauja

Visuomenės priešiškumas atlikėjos neliūdina. Priešingai, pianistė mano, kad tokia reakcija reiškia, jog jai pavyko atskleisti kančias, kurias žmonėms sukėlė Ukrainos kariuomenė ir prieš rusus nukreipti Vakarų žiniasklaidos pranešimai.

„Aš išverčiau žinių pranešimus iš ukrainietiškų tinklalapių ir liudininkų pasakojimus apie žiaurumus, – pasakojo V.Lisitsa. – Įgudau atskleisti melą, kurį Vakarų žiniasklaida skleidė tam, kad vieną pilietinio karo pusę pavaizduotų baltesnę ir švelnesnę už Velykų kiškį, o kitus – nežmoniškus ir nevertus pasigailėjimo.“

V.Lisitsos gerbėjai ir prorusiškų Ukrainos sukilėlių šalininkai užplūdo orkestro „Facebook“ ir „Twitter“ paskyras gausybe piktų komentarų.

Komentatoriai taip pat įžeidinėjo vietinį pianistą Stewartą Goodyearą, turėjusį pakeisti V.Lisitsą.

Galiausiai S.Goodyearas koncertuoti atsisakė. Jis rašė, kad viena laimingiausių akimirkų jo gyvenime pavirto į šokiruojantį masinės isterijos protrūkį.

Įkvėpė „Charlie Hebdo“

41 metų V.Lisitsa turi JAV pilietybę. Į JAV ji atvyko 1991 metais. Netrukus po to, kai žlugo Sovietų Sąjunga, susikūrė nepriklausoma Ukraina.

Atlikėjos tėvas – ukrainietis, o motina turi rusiško ir lenkiško kraujo. Bet V.Lisitsa save laiko tikra ukrainiete.

Atlikėja augo Sovietų Sąjungoje kalbėdama rusiškai ir smerkia, kad Kijevo valdžia naudoja jėgą prieš prorusiškus separatistus.

Šiuo metu V.Lisitsa gyvena Paryžiuje. Pianistė teigė, kad vulgarias iliustracijas jos „Twitter“ paskyroje įkvėpė Prancūzų satyra.

V.Lisitsa tvirtino, jog „Twitter“ žinutėje, kuri ypač supykdė orkestrą, ji pritaikė žurnalo „Charlie Hebdo“ karikatūrą.

Šių metų sausį pasaulį sukrėtė žudynės šio satyrinio žurnalo redakcijoje. Išpuolis įvyko dėl pranašo Mahometo karikatūros, kurią išspausdino žurnalas.

Prorusiški atlikėjai smerkiami

V.Lisitsa nėra vienintelė atlikėja, kurią visuomenė kritikuoja dėl prorusiškų pažiūrų. Daugybė kitų žymių atlikėjų taip pat sulaukė neigiamos visuomenės reakcijos, o jų pasirodymai – atšaukti.

Žymus sopranas Anna Netrebko neslepia savo pažiūrų. Gruodį A.Netrebko paaukojo milijoną rublių (17,8 tūkst. eurų) Donecko operos teatrui. Šį Rytų Ukrainos miestą kontroliuoja separatistai. Čekį ji įteikė vienam iš separatistų vadų – Olegui Cariovui.

Toks vokalistės poelgis sukėlė pasipiktinimų bangą. Ukrainiečių aktyvistai bandė įtikinti „Metropolitan Opera“ atšaukti visus būsimus jos pasirodymus.

Visuomenės kritikos sulaukė ir vienas talentingiausių dirigentų Valerijus Gergijevas, atvirai pritariantis Vladimiro Putino politikai. Jo gastrolės JAV sukėlė daugybę protestų.

Parengė Eglė Tamošauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.