Bedarbiai baltarusiai negauna pašalpos, bet moka baudas

Baltarusijoje netekę darbo piliečiai ne tik negauna pašalpos, bet dar ir turi už savo nedarbą susimokėti valstybei. Prezidento Aliaksandro Lukašenkos palaimintu įstatymu siekiama „išvalyti socialinius parazitus“.

Baltarusijos bedarbiai provincijoje dažnai padeda ūkininkams, bet jie irgi sulaukia baudų, nes nemoka pajamų mokesčio.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Baltarusijos bedarbiai provincijoje dažnai padeda ūkininkams, bet jie irgi sulaukia baudų, nes nemoka pajamų mokesčio.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Radio Free Europe“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Apr 16, 2015, 8:14 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:21 PM

Vitalijus Jurčenka kažkada vadovavo sėkmingam batų verslui savo gimtajame Baltarusijos mieste Gomelyje. Šalyje stiprėjanti ekonominė krizė privertė vyrą parduotuvę uždaryti.

Pagal naują įstatymą vyras iškart tapo „socialiniu parazitu“ ir dabar valstybei turės mokėti 3,48 mln. Baltarusijos rublių (229 eurų) dydžio baudą už tai, kad neturi darbo visus metus.

Jei ateinančius metus Vitalijus ir toliau nesugebės susirasti darbo, istorija kartosis – vyras privalės pakloti dar pusketvirto milijono Baltarusijos rublių.

Į darbą veja prievarta

Šis įstatymas Baltarusijoje, kur daug kam ir taip sunku sudurti galą su galu, sukėlė didžiulį pasipiktinimą.

V.Jurčenka teigia, jog teisės aktas primena sovietmetį, kai „parazitavimas“ buvo laikomas kriminaliniu nusikaltimu ir tuo būdavo apkaltinami ne tik tie žmonės, kurie turėjo pogrindinį privatų verslą, bet ir politiniai disidentai.

„Visa tai primena 1937 metų kolektyvizaciją – eik ir dirbk arba mes tave priversime, – piktinosi V.Jurčenka. – Manau, kad žmonės ims lieti įtūžį, ir jie bus teisūs. Mums reikia ginti savo interesus.“

Šios naujos taisyklės, kurias mėnesio pradžioje patvirtino Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka, skirtos „skatinti darbingus piliečius įsitraukti į veiklą ir vykdyti savo konstitucinę pareigą finansuoti šalies išlaidas“.

Paskelbė virtualią peticiją

Suaugusieji, kurie nesumokės pajamų mokesčio už mažiausiai 183 darbo dienas per metus, bus baudžiami. Jei baudų nemokės – gaus papildomų, o jei neatsiskaitys ir už tas, rizikuos būti sulaikyti. Tuomet grės ir pataisos darbai.

Tiesa, kaip skelbiama A.Lukašenkos dekrete, tam tikrų piliečių kategorijų šis įstatymas neapima – jis netaikomas studentams, tėvams, kurie rūpinasi trimis ar daugiau vaikų, nepilnamečiams ir pensinio amžiaus baltarusiams.

Darbo netekęs V.Jurčenka vis tiek jau paskelbė improvizuotą peticiją internete. Jis reikalauja, kad naujasis įstatymas būtų panaikintas. Šią peticiją jau pasirašė daugiau nei 25 tūkst. žmonių.

Virtualiame dokumente tvirtinama, kad baudų skyrimas bedarbiams pažeidžia Baltarusijos konstituciją, kuri saugo piliečių interesus ir draudžia taikyti bausmę viešaisiais darbais, jei to nenusprendė teismas.

Įstatymą peikia juokaudami

V.Jurčenka tvirtina, kad konstitucijoje taip pat nurodoma, jog vyriausybė yra atsakinga už darbo vietų sukūrimą visiems piliečiams ir turėtų padėti, o ne bausti tuos žmones, kurie yra bedarbiai.

„Vyriausybei dirba daugybė žmonių, visi jie gauna atlyginimus, – kalbėjo V.Jurčenka. – Todėl jie privalo rasti kokį nors veiksmingą mechanizmą. Tai jų darbas, jiems už tai mokama.“

„Moteris, kuri turi tris vaikus, yra gerai, tačiau moteris, kuri turi du, juos augina ir rūpinasi namais, dabar jau yra socialinė parazitė?“ – piktinosi peticiją pasirašiusi Natalija Kazak.

„Kaip gali būti išleistas toks dekretas, kai mieste nėra darbo?“ – klausė kitas peticiją palaikantis vyras Danilas Poliakovas.

Kiti internautai į Baltarusijos įstatymus sugeba žiūrėti su humoru. Vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas juokavo, kad tuoj bus įvestas mokestis už žiūrėjimą į dangų: „Pažiūrėkite į dangų. Tai nieko nekainuoja, bet tik ne Baltarusijoje.“

Baltarusė Julija siūlo patvirtinti mokestį už knygų skaitymą: „Jei skaitai, susimokėk. Šalyje veisiasi per daug protingi žmonės, o juk reikia darbininkų.“

Dar vienas internautas juokauja, kad Baltarusijoje turėtų būti apmokestintas ir gimdymas.

„Sveikinimai! Pagimdėte dar vieną mokesčių mokėtoją! Iš viso bus 3200 rublių. Kasininkė dirba apačioje!“ – tulžį „Twitter“ liejo vienas baltarusis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.