Kijeve savo namo kieme nušautas žurnalistas Olesis Buzina

Kijeve vėl aidi šūviai  - vienas po kito šalinami  asmenys, turėję duomenų ir galėję pateikti informacijos apie Maidano žudynes bei jų vykdytojų finansavimą.

Kijeve nušautas žurnalistas ir rašytojas Olesius Buzina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kijeve nušautas žurnalistas ir rašytojas Olesius Buzina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramunė Sotvarė, specialiai lrytas.lt iš Kijevo

Apr 16, 2015, 4:59 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:03 PM

Šiandien Kijeve  nušautas žurnalistas ir rašytojas Olesius Buzina. Apie tai socialinio tinklo Facebook paskyroje pranešęs Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenko teigė, jog žurnalistas nužudytas panašiomis aplinkybėmis kaip ir  Regionų partijai atstovavęs buvęs  deputatas Olegas Kalašnikovas.

„Ką tik Dehtiariovskojės gatvės 58 namo rajone iš tamsiai mėlynos spalvos automobilio „Ford Focus“ buvo nušautas liūdnai pagarsėjęs žurnalistas Olesis Buzina. Mašinos valstybinis numeris buvo latviškas arba baltarusiškas. Tikrai ne ukrainietiškas... Panašu, kad liudininkų vadinamojoje Antimaidano byloje šaudymas tęsiasi“.

O.Kalašnikovas politikas nušautas trečiadienį. Abiejų aukų žudikai tykojo prie namų. Į žurnalistą kulkos paleistos iš automobilio, kuris gali būti registruotas Baltarusijoje arba Latvijoje. Buvusio Ukrainos parlamento nario žudikai tykojo prie jo buto durų.

„Atrodo, Antimaidano bylos liudininkų arba asmenų, galinčių suteikti vertingos informacijos, žudymas tęsiasi. Prašome visų, kas yra kaip nors susijęs  su Antimaidano organizavimu bei finansavimu arba kitais neteisėtais prieš Maidaną nukreiptais veiksmais ir junta pavojų, kreiptis į teisėsaugą ir išvengti likimo, kuris ištiko žurnalistą bei politiką“, – paragino vidaus reikalų ministro patarėjas.

A.Geraščenko tegia neatmetąs, jog šios abi žmogžudystės specialiai suplanuotos iš Maskvos ir yra dalis plano, kuriuo siekiama destabilizuoti Ukrainą ir tuo pat metu kurstyti Ukrainai priešiškas nuotaikas tarp rusakalbių.      

45 metų O.Buzina taip pat žinomas kaip rašytojas, parašęs tokias prieštaringai vertinamas knygas kaip „Vampyras Tarasas Ševčenka“, „Slaptoji Ukrainos ir Rusios istorija“, „Mažosios Rusijos prisikėlimas, „Arklo ir trišakio sąjunga. Kaip sugalvojo Ukrainą“.

Šių metų pradžioje O.Buzina buvo paskirtas laikraščio „Segodnia“ redaktoriumi, tačiau prieš mėnesį atsistatydino teigdamas, jog publikacijų temos yra „nuleidžiamos“ iš viršaus ir yra draudžiama kritikuoti premjerą Arsenijų Jaceniuką. 

 Šį laikraštį leidžianti kontroliuojančioji bendrovė „Šiandien multimedija“ priklauso turtingiausiu žmogumi Ukrainoje laikomo Rinato Achmetovo finansų ir pramonės grupei „SKM“.

A.Heraščenka teigia neatmetąs, kad O. Buzino ir O.Kalašnikovo žmogžudystės specialiai suplanuotos iš Maskvos ir yra dalis plano, kuriuo siekiama destabilizuoti Ukrainą ir tuo pat metu kurstyti Ukrainai priešiškas nuotaikas tarp rusakalbių.

Pastaraisiais mėnesiais keistomis aplinkybėmis žuvo ne vienas V.Janukovičiaus bendražygis. Kovo pradžioje nusižudė buvęs Aukščiausiosios Rados deputatas Stanislavas Melnikas bei V.Janukovičiui artimas politikas Aleksandro Peklušenko. Vasario pabaigoje iš buto 17 aukšte iššoko Regionų partijos narys Michailas Čečetovas.

Manoma, jo šios savižudybės galėjo būti inscenizuotos siekiant pašalinti liudininkus ir užkirsti kelią Maidano žudynių tyrimui. Olesius Buzina – spalvinga ir prieštaringa asmenybė, pagarsėjęs ir skandalingomis knygomis „Mažosios Rusijos atgimimas“, „Sugrąžinkite moterims haremus“ ir viešais skandalais. Žurnalistas ne kartą buvo kviečiamas kaip ekspertas į rusiškų televizijos kanalų laidas, kurios uždraustos Ukrainoje.

Buvęs Melitopolio meras Sergejus Valteras vasario 25-ąją taip pat rastas pasikoręs. Vyras taip pat buvo kaltinamas sukčiavimu ir įgaliojimų viršijimu. Vasario 26 d. negyvas rastas buvęs Melitopolio policijos vado pavaduotojas Aleksandras Bordiugas, sausio 29 d. pasikorė buvęs Charkovo regiono tarybos vadovas Oleksejus Kolesnikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.