V. Putinas nepraleido progos patylėti apie Baltijos šalis

V.Putino konferencijoje – tik patogūs klausimai.<br>RIA Novosti nuotr.
V.Putino konferencijoje – tik patogūs klausimai.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2015, 11:25 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:02 PM

Ketvirtadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė jau tradicija tapusį klausimų ir atsakymų maratoną. Lyderis jau 13-ąjį kartą per televiziją atsakinėja į gyventojų klausimus. Tiesiogiai transliuojamos laidos pirmieji klausimai susiję su ekonomika, tačiau užsienio žiniasklaida laukia komentarų dėl krizės Ukrainoje bei įtemptų santykių su Vakarais.

Konferencijoje dominuoja klausimai ekonominėmis temomis. Per kelias valandas nuskambėjo vos pora klausimų apie tarptautinius santykius, Ukrainos konfliktą. Užsiminta apie Krymo infrastruktūrą, tačiau nekalbėta apie aneksiją.

15.58 val. Prezidentas baigė spaudos konferenciją. Nors anksčiau buvo žadėta, kad nuskambės klausimai apie Baltijos regioną, to neįvyko.

15.51 val. Prezidentui užduodama daug trumpų klausimų.

Pirmiausia nuskambėjo nerimtas klausimas: „Prezidente, ar norėtumėte, kad jus klonuotų ir galėtumėte suburti savo antrininkų armiją?“

„Ne“, – griežtai atkirto prezidentas.

Lyderio pasiteirauta, kokią jis mato Rusijos ateities viziją.

„Aš noriu, kad Rusija būtų klestinti šalis, o rusai – laimingi žmonės“, – atsakė prezidentas.

15.42 val. Parodytas vaizdo įrašas iš Kryme esančio Arteko. Pirmiausia prezidento paklausta, ar brangs skrydžiai į šį turistų pamėgtą pusiasalį.

„Kaip minėjau, vietinių skrydžių kaina mažės. Krymas yra ypatinga vieta, kurioje ilsisi daug turistų, – pasakojo V.Putinas. – Problema ta, kad čia nebėra infrastruktūros. Kilimo takai nebuvo atnaujinti nuo sovietmečio.“

V.Putinas pabrėžė, kad darys viską, jog Krymas būtų pasiekiamas ir prieinamas rusams.

Kitas Krymo gyventojas teigė, kad negali pasiekti Rusijos sunkvežimiais, ir paprašė: „Prezidente, leiskite mums būti visaverčiais Rusijos piliečiais.“

15.33 val. Daug laiko skirta pakalbėti apie sveikatos apsaugos sistemą Rusijoje. Prezidentui užduota klausimų apie kompensuojamuosius vaistus, sveikatos priežiūros reformas.

15.13 val. V.Putinui buvo parodytas mažo berniuko kreipimasis. Berniukas teigė, kad nori tapti prezidentu. Mažylis paklausė, kiek valandų V.Putinas miega, nes jis pats labai mėgsta miegoti.

„Aš esu tikras, kad tu tapsi prezidentu. Gerai, kad mėgsti miegoti, tu tapsi sveiku prezidentu“, – juokavo V.Putinas.

15.06 val. Konferencija tęsiasi jau tris valandas. Dominuoja ekonominiai klausimai ir Rusijos vidaus problemų, tokių kaip pienininkystės verslo, infrastruktūros, nedarbo ir kitų, nagrinėjimas. Į klausimus apie tarptautinę situaciją ar Ukrainos konfliktą V.Putinas atsakinėja gana glaustai ir aptakiai. 

15.02 val.  V.Putinas atsakinėjo į Vostočno kosmodromą statančių vyrų klausimus. Didžiausioje šalies statybvietėje vyksta streikai, nes darbuotojai nesulaukia atlyginimų jau keturis mėnesius.

V.Putinas pažadėjo asmeniškai pasidomėti situacija ir atvykti susitikti su statybininkais.

14.45 val. Prezidentas sulaukė klausimo apie sutartį su Prancūzija dėl „Mistral" tipo laivų. „Sprendimas neatgabenti laivų yra blogas ženklas. Mums, vertinant mūsų gynybines galimybes, tai nereikšminga, – sakė lyderis. – Mes pasirašėme sutartį, kad paremtume savo partnerius, kad jų laivų statyklos turėtų darbo. Mes planavome juos naudoti Tolimuosiuose Rytuose, tad jie mums net nesvarbūs. Mes net neprašysime jų susimokėti baudų. Tik norime, kad mūsų išlaidos būtų grąžintos, jei laivai bus neatgabenti.“ Lyderis taip pat pridėjo, kad partnerio, t.y. Prancūzijos, patikimumas po tokių veiksmų atrodo labai abejotinas.

14.42 val. Klausimą uždavė opozicijos atstovas Aleksejus Venediktovas.

„Ką tai reiškia? Koks tai simbolis, kai žmogus yra nušaunamas į nugarą už kelių šimtų metrų nuo jūsų rezidencijos?“ – teiravosi opozicijos atstovas.

B.Nemcovo žūties V.Putinas plačiau nekomentavo, nes teigė, kad jau viską yra pasakęs. A.Venediktovas taip pat teiravosi, kodėl išmetamos ant tilto B.Nemcovui atminti dedamos gėlės. V.Putinas atsakė, kad jis neturi nieko prieš tokį mirusiojo pagerbimą ir dėl minimos problemos tarsis su meru.

Opozicijos lyderis taip pat ragino prezidentą V.Putiną pavadinti vieną gatvę B.Nemcovo vardu. Iš pradžių gynęsis ir išsisukinėjęs, kad tokių galių neturi, prezidentas tikino, kad „padarys, ką gali“.

14.22 val. Prezidentui rodomas reportažas iš pasiruošimo Pergalės dienai, kurią rusai minės gegužės 9 d. Klausimus uždavė karo veteranai, jie teiravosi apie Rusijos santykius su Vakarais.

Prezidentas pažymėjo, kad į minėjimus Europos tautos neatvyks, nes jaučia didžiulį Vašingtono spaudimą. „Vienodai garbinga būti mūsų sąjungininku ar priešu. Mes nieko nelaikome savo priešais. Niekam nerekomenduoju turėti priešų“, – sakė V.Putinas.

„JAV nereikia sąjungininkų, joms reikia vasalų. Rusijai tokie santykiai netinka, – sakė V.Putinas ir pabrėžė norintis išlaikyti gerus santykius su visomis tautomis, tačiau nori, kad jos taip pat gerbtų Rusiją. – Mūsų partneriai turėtų ieškoti kompromiso, o ne bandyti mus spausti.“

14.18 val. Prezidentui buvo pranešta, kad Ukrainoje nužudytas žymus žurnalistas Olesis Buzina. V.Putinas pareiškė užuojautą ir pavadino tai politine žmogžudyste.

14.12 val. „Nacionalizmas yra griaunanti Rusijos valstybingumą jėga, – sakė V.Putinas. – Mes palaikome gerus santykius su visomis šalimis tiek Rytuose, tiek Vakaruose. Tačiau pagrindinis kriterijus – kitų šalia pagarba Rusijai.“

Prezidentas teigė, kad Rusija visuomet buvo atvira bendradarbiavimui ir niekada to nenutraukė.

„Antraip, nei sako Vakarai, mes esame nusiteikę bendradarbiauti. Mes bendradarbiausime su visais, kurie to norės“, – sakė V.Putinas.

14.06 val. Netrukus buvo sugrįžta prie vidaus reikalų. Prezidentui buvo parodytas vaizdo įrašas, kuriame moteris iš Chakasijos regiono verkė dėl per gaisrą sudegintų aštuonių namų. V.Putinas aiškino, kad šiam regionui neabejotinai bus skirtos išmokos, gyventojams bus kompensuota padaryta žala.

14.01 val. Rusijos prezidento taip pat buvo paklausta, ar prasidės karas.

„Ne. Būkite ramūs“, – sakė prezidentas.

13.59 val. Parodytas reportažas iš Ukrainos pabėgėlių centro. Žurnalistas pirmiausia kalbino vaikus ir uždavinėjo klausimus apie Rytų Ukrainą – jų namus. Vaikai pasakojo apie regione likusius artimuosius ir subombarduotus jų namus.

Vėliau prezidentui klausimą uždavė iš Rytų Ukrainos pabėgęs vyras. Jis teiravosi, kokia bus Luhansko ir Donecko regionų ateitis.

„Pirma, mums reikia grįžti prie normalios situacijos. Žmonėms reikia grįžti namo, tačiau tam turi būti sudarytos sąlygos, – sakė prezidentas. – Reikia atkurti ekonominius ryšius su regionais.“

Prezidentas teigė, kad regionų ateitis priklausys nuo „Ukrainos valdžios išminties“. Esą Kijevas pats nuo savęs atskiria Ukrainos rytinį Donbaso rajoną, atskirdamas jo gyventojus nuo nacionalinės finansų sistemos. 

„Ten, Donbase, yra žmonių, kurie čia visai niekuo dėti, kurie užsidirbo pensijas, taip pat 20 metų dirbdami nepriklausomai Ukrainai. Jie niekaip nesusiję su koviniais veiksmais. Kodėl jūs jiems nemokate? Privalote tai daryti pagal įstatymus“, – pareiškė jis. 

„Šiandien mes matome visišką Donbaso blokadą“, – pridūrė jis. 

13.53 val.  „Ukraina yra laisva, mes juos išlaisvinome. Tai jiems spręsti, kaip toliau tvarkytis, kokius santykius turėti, – sakė V.Putinas. – Mes matome šitą nacionalizmo absurdą. Tačiau tai nepriklausoma tauta, mes negalime kištis, negalime aiškinti.“

V.Putinas pabrėžė, kad jam nesvarbu, kur gyvena rusakalbiai, svarbiausia tai, kad jiems būtų leista laisvai grįžti pas artimuosius, kalbėti gimtąja kalba. 

V.Putinas teigė, kad jis paprasčiausiai vykdo etninių rusų „integraciją“. Esą tą patį daro ir Vakarai, tačiau Rusiją jie kaltina imperijos kūrimu, nors pats V.Putinas įsitikinęs, kad jis tik kuria gerovę rusakalbiams.

13.46 val. V.Putinui užduotas klausimas apie opozicijos lyderio B.Nemcovo nužudymą.

„Opozicija turi teisę ir galimybę dalyvauti politikoje, – kalbėjo V.Putinas. – B.Nemcovas kritikavo mane ir vyriausybę. Tiesa, anksčiau aš su juo turėjau artimą ryšį. Kaip minėjau, jo lemtis tragiška. Iškart po jo nužudymo tyrėjai jau žinojo kaltininkus. Nenoriu pasakyti per daug, nes nenoriu išduoti tyrėjų metodų, tačiau jie viskuo pasirūpino per kelias valandas. Jie dirbo labai profesionaliai.“

Tiesa, prezidentas teigė nežinantis, kas tiksliai suplanavo nužudymą ir pasamdė žudikus. Jis teigė nesąs tikras, kad kaltininkas bus rastas.

Atsakydamas į Rusijos pilietės antrąjį klausimą apie Rusijos įsitraukimą Ukrainos konflikte, prezidentas teigė: „Aš dar kartą kartoju – Rusijos karių ten nėra.“

Pasak jo, geriausiai apie konfliktą Ukrainos pietryčiuose yra pasakęs Ukrainos kariuomenės Generalinio štabo vadas, kuris tiesiai ir viešai susitikime su savo užsienio kolegomis pasakė: mes nekariaujame su Rusijos kariuomene. 

13.44 val. „Viskas, ko mes tikimės, – kad ukrainiečiai priims rusakalbius kaip lygiaverčius. Mes suinteresuoti santykių su Ukraina normalizavimu ir dėl to padarysime viską. Aišku, situacija Donbase sudėtinga, tačiau reikia paklusti Minsko susitarimams. Mes to tikimės iš jų pusės. Jiems tik reikia nustoti apie tai kalbėti, reikia daryti tai praktiškai“, – Ukrainą kritikavo prezidentas.

13.36 val. Vienas klausimą uždavęs pilietis pasiteiravo, ar V.Putinas nenori nutraukti kalbų su P.Porošenka. „P.Porošenka turėjo galimybę taikiai išspręsti konfliktą Donbase. Aš jo asmeniškai prašiau nebedidinti aukų. Ne, jie to nepadarė. Tai didžiulė klaida. Situacija dabar aklagatvyje, tačiau išeitis yra. Ta išeitis – konstitucinė reforma. Žinoma, mes neturime jokių tikslų kištis, bet mes galime pareikšti savo nuomonę ir pasakyti, kad Krymo susitarimų reikia laikytis“, – sakė V.Putinas.

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad yra suinteresuotas kurti palankią atmosferą prie savo sienų.

„Partnerių nepasirinksi. Reikia remtis ne simpatijomis ar antipatijomis, bet žiūrėti savo valstybės interesų“, – sakė V.Putinas.

Kalbėdamas apie rusakalbių padėtį Rytuose jis pareiškė: „Ukraina rusakalbiams taiko apartheido politiką.“

13.33 val. V.Putinas pripažino, kad Ukrainos prezidentas niekada nesakė jam frazės „Pasiimk Donbasą“. Prezidentas pasakojo, kad su juo daug kalbėjo apie prastą situaciją regione.

„Žmonės ėmėsi ginklų. Ar jie teisūs, ar ne – kitas klausimas, tačiau yra žmonių, kurie niekuo nesusiję su konfliktu. Pavyzdžiui, tie, kurie yra pensinio amžiaus ir dirbo visą gyvenimą. Kodėl nemokate jiems pensijų? Ukraina nukerta Donbasą savo pačios rankomis. Tai yra didžioji tragedija“, – sakė V.Putinas.

13.30 val. Prezidentui užduodami klausimai apie šalies infrastruktūrą. Vienas pilietis papriekaištavo dėl neįgyvendinto projekto nutiesti geležinkelį priemiestiniams traukiniams, suteikti galimybę gyventojams keliauti į miestą, vaikams – į mokyklą. Prezidentas atsakė puikiai suprantantis gyventojų lūkesčius ir teigė, kad dėl visko kaltas prastas organizavimas.

13.25 val. Konferencija tęsiasi beveik pusantros valandos. Ją moderuojantys žurnalistai teigia, kad telefonai „kaista nuo klausimų“. Nors klausimų prezidentas sulaukė nemažai, kol kas buvo labai mažai kalbėta apie Vakarus, tarptautinę įtampą ir Ukrainos konfliktą. Nenuskambėjo nė vienas prezidentui neparankus klausimas, nebuvo jokių provokacijų. Visas dėmesys sutelktas į ūkines vidaus problemas.

13.06 val.  Paklaustas apie tarptautinį klimatą ir savaitės pradžioje pasirodžiusį pranešimą, kad Rusija tieks Iranui S-300 raketas, V.Putinas kalbėjo, kad iš tiesų svarstoma atnaujinti anksčiau pasirašytą ir vėliau sustabdytą kontraktą dėl branduolinių ginklų tiekimo.

„Iranas demonstruoja didelį norą pasirašyti susitarimą dėl savo kontroversiškos branduolinės programos. Štai todėl Rusija nusprendė atnaujinti S-300 raketų tiekimo Iranui susitarimą, kuris buvo įšaldytas 2010 metais“, – sakė Rusijos lyderis.

12.50 val. Buvo parodytas tiesioginis reportažas iš Rusijos kaimo, kur susirinkę ūkininkai kreipėsi į Rusijos prezidentą ir klausė apie agrokultūros reikalus, teiravosi apie paramą žemės ūkiui. Jie teigė, kad džiaugiasi sankcijomis, nes jų produktų pardavimas išaugo.

12.46 val. „Norint sukurti gerą ekonomikos politiką reikia gerai pagalvoti. Tačiau tam, kad būtų išlaikytas žmonių pasitikėjimas, reikia širdies“, – sakė V.Putinas aiškindamas, kodėl vyriausybė nepritaiko griežtų metodų ir nesumažina viešųjų išlaidų.

„Blogiausia – jau praeityje“, – apie ekonominę padėtį kalbėjo V.Putinas

12.41 val. Kalbėdamas apie ekonominę situaciją Rusijoje, V.Putinas kvietė pažvelgti, kokių problemų turi JAV ir Eurozona. Prezidentas kalbėjo apie dideles ES valstybių skolas, teigė nežinantis, kaip ES lyderiai sugebės visa tai suvaldyti.

„Pažiūrėkite į JAV. Valstybės skola ten didesnė nei bendras vidaus produktas. Padėtis tragiška, – aiškino Rusijos lyderis. – Jų skola gąsdinanti, ne tik pačiai Ameriką, bet ir viso pasaulio ekonomiką“.

12.24 val. Prezidentas pradėjo atsakinėti į gyventojų klausimus. Pirmiausiai klausimą uždavė gyventojas iš Rusijos Rytų. Jis teiravosi apie mažus atlyginimus šalyje ir teigė: „Mes nežinome, kaip gyventi“.

„Atlyginimai dėl 11 proc. infliacijos yra žemesni ir mes į tai turėsime atsižvelgti. Mes turėsime išlaikyti darbus ir atsižvelgti į pažeidžiamiausias grupes“, – kalbėjo prezidentas.

Paklaustas apie jaunų žmonių padėtį Rusijoje, jų darbą V.Putinas kalbėjo, kad reikia daug daugiau jaunų žmonių paruošti kvalifikuotam techniniam darbui, nes Rusijai jų reikės ateityje.

12.13 val. V.Putinas prabilo apie sankcijas. Prezidentas pripažino nemanantis, kad sankcijos bus palengvintos. Jis teigė, kad Vakarai nori „sustabdyti Rusijos augimą“ ir teigė, kad jų metodai „neturi nieko bendro su konfliktu Ukrainoje“, nes Rusija esą „daro viską, kad konfliktas būtų išspręstas“.

„Mes turime pasinaudoti situacija, kad pasiektume naują išsivystymo lygį. Dabar mes esame priversti imtis tam tikrų priemonių, – kalbėjo V.Putinas. – Mes turime būti kantrūs“.

 Paklaustas ar Rusija turi pakankamai resursų išsilaikyti, V.Putinas atsakė teigiamai.

„Mes turime daug profesionalių, talentingų ir darbščių žmonių. Išteklių mums pakanka“, – sakė politikas.

Prezidentas įsitikinęs, kad sankcijos privers Rusiją modernizuoti savo industriją ir agrikultūros sektorių, tad net neverta laukti, kada jos bus panaikintos.

„Jokia grėsmė mums nebus pavojinga, jei toliau turėsime konsoliduotą visuomenę“, – pareiškė V.Putinas.

12.06 val. Pirmasis klausimas, kurio susilaukė V.Putinas buvo apie praėjusių metų rezultatus. Nusijuokęs ir paminėjęs, kad to tikėjosi, V.Putinas netrukus ėmė vardyti skaičius žyminčius ekonominį augimą. Tiesą, prezidentas nepamiršo paminėti Vakarų taikomų sankcijų, tačiau pabrėžė, kad nepaisant to, Rusijos ekonomika rodo „pozityvius rezultatus“.

Prezidentas taip pat pasakojo, kad praėjusiais metais labai džiugino demografiniai rodikliai: didėjo gimstamumas ir mažėjo mirtingumas. Be to, didėja Rusijos piliečių gyvenimo trukmė.

12 val. Prasideda gyva V.Putino spaudos konferencijos transliacija. 

„Klausimų apie užsienio politiką skaičius itin išaugo, – prieš konferenciją pažymėjo D.Peskovas. – Teiraujamasi apie galimą akistatą su NATO, Vakarų valstybėmis ir naujai susidariusią tarptautinių santykių situaciją.“

Anksčiau tokia laida dažniausiai trukdavo kelias valandas. Rekordiškai ilgiausiai prezidentas kalbėjo 2013 metais – konferencija truko 4 val. 47 min.

Internetu, telefonu ir SMS iš anksto buvo pateikta daugiau kaip 1,5 mln. klausimų. Kremliaus duomenimis, prezidentas dvi dienas rengėsi atsakymams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.