Įsiutino JAV filmas apie sovietų nusikaltimus

Draudimais kaimyninėse šalyse besipiktinanti Rusija nesibodi ir pati drausti rodyti užsieninius filmus. Amerikiečių trilerio apie nusikaltimus Sovietų Sąjungą valdant Josifui Stalinui rusai nepamatys.

Rusams nepatiko, kaip filme „Numeris 44“ vaizduojama Sovietų Sąjunga.<br>AP nuotr.
Rusams nepatiko, kaip filme „Numeris 44“ vaizduojama Sovietų Sąjunga.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-04-17 09:28, atnaujinta 2018-01-06 14:53

Filmas „Numeris 44“ („Child 44“) nebus rodomas Rusijos kino teatruose, nes Kultūros ministerija uždraudė istorinius faktus iškreipiančią ir neigiamai Sovietų Sąjungą vaizduojančią juostą.

Kultūros ministro Vladimiro Medinskio teigimu, filmas, kurio premjera turėjo įvykti šiandien, Sovietų Sąjungos pareigūnus vaizduoja kaip „fiziškai ir morališkai atsilikusius žmones ir kraujo trokštančius zombius“.

Įkvėpė žudiko istorija

Filmo „Numeris 44“ siužetas pasakoja istoriją apie detektyvą, tiriantį seriją žiaurių vaikų nužudymų. Juostoje pagrindinius vaidmenis atlieka britų aktoriai Gary Oldmanas ir Tomas Hardy.

Tomo Robo Smitho knygą, pagal kurią sukurtas filmas, įkvėpė žudiko maniako Andrejaus Čikatilos, siautėjusio paskutiniais Sovietų Sąjungos gyvavimo dešimtmečiais, istorija.

Tiesa, 1994 metais myriop nuteisto žudiko istorija perkelta į J.Stalino laikų Rusiją.

Ministerija pranešė, jog filmo pašalinimas iš kino teatrų repertuaro buvo bendras jos ir platintojų sprendimas.

Dabartinė atmosfera Rusijoje šalį vaizduojančiam filmui negalėtų būti blogesnė. Pastaruoju metu Kremlius jautriai reaguoja į bet kokią sovietinio šalies periodo kritiką. Daug investuojama į filmus ir parodas, kuriomis siekiama išaukštinti Rusijos praeitį ir apeiti tamsesnius jos tarpsnius.

Kalba apie galingą valstybę

„Numeris 44“ buvo sukritikuotas dėl Antrojo pasaulinio karo laikų vaizdavimo. Šis konfliktas, Rusijoje vadinamas Didžiuoju tėvynės karu, rusų laikomas esminiu tautos pasididžiavimą kuriančiu įvykiu.

Ministerija taip pat pabrėžė, kad artėjant gegužės 9 dienai ir 70-osioms pergalės šiame kare metinėms tokio filmo rodymas rusams būtų neleistinas.

„Štai kaip vaizduojama mūsų šalis – ta pati, kuri nugalėjo Didžiajame kare, tapo pasaulio lydere ir išsiuntė pirmąjį žmogų į kosmosą“, – ministerijos tinklalapyje cituojamas V.Medinskis.

Ministrui nepatiko ne tik filmo požiūris į karą, bet ir neigiamas stalinistinės Rusijos laikų gyvenimo vaizdavimas.

Jis žiūrovus paskatino atsikratyti „nesibaigiančių šizofreniškų Rusijos istorijos įspūdžių“.

„Laikas apie save manyti kaip apie didžios ir unikalios Rusijos civilizacijos palikuonius. Be šito jie mus sunaikins“, – grėsmingus vaizdinius kūrė V.Medinskis.

Rusijoje filmo platinimu užsiimanti įmonė „Central Partnership" teigė, kad filmas ir taip buvo iškarpytas ir dubliuotas rusiškai, tačiau ministerijai darbo rezultatas nepadarė įspūdžio.

Vėl sukritikavo Kijevą

Nors Kremliaus šalininkai pasveikino V.Medinskio sprendimą, Rusijos kino industrijos atstovai neliko sužavėti.

„Dabar aišku: jei kuriamas filmas apie istoriją, jis turi sutapti su tam tikra koordinačių sistema. Dabar prasidės savicenzūra – žmonės bijos pirkti ir platinti filmus Rusijoje“, – mano filmų prodiuseris Aleksandras Rodnianskis.

Praėjusią savaitę Rusija griežtai sukritikavo Ukrainos vyriausybę dėl sovietinės simbolikos uždraudimo ir saugumo agentūrų archyvų paviešinimo.

„Visos Kijevo pastangos iškraipyti savo šalies istoriją ir paneigti Rusijos bei Sovietų Sąjungos periodų laimėjimus tik supriešins šiuolaikinę visuomenę“, – pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija. („The Wall Street Journal“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.