Orlaivį prie Baltųjų rūmų nutupdęs amerikietis prisivirė košės

Kovos su korupcija

Orlaivį apžiūrėjo išminuotojas.<br>AP nuotr.
Orlaivį apžiūrėjo išminuotojas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 17, 2015, 10:07 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:43 PM

JAV apygardos teismo teisėja Deborah Robinson nurodė rotorinį skraidymo aparatą pilotavusiam Douglasui Hughesui neišeiti iš savo namų Floridoje ir nesiskirti su GPS įtaisu iki kito pasirodymo teisme Vašingtone, kuris numatytas gegužės 8 dieną.

Paštininku Tampa Bėjuje dirbantis D.Hughesas su miniatiūriniu malūnsparniu Kapitolijaus pievelėje, esančioje pačioje Vašingtono širdyje, nusileido trečiadienį.

Oro gynybos vadovybė NORAD nurodė AFP, kad apie incidentą ji sužinojo tik tada, kai malūnsparnis jau nutūpė.

Drastiškas incidentas sukėlė aliarmą dėl saugumo ir privertė Kapitolijaus policiją uždaryti Kongreso pastatą per patį intensyviausią turizmo sezoną Vašingtone. Kapitolijuje tuo metu vyko Irako ministro pirmininko Haidero al Abadi susitikimai su senatoriais.

Incidentą mačiusi Rachel Jackman sakė, kad įvykis ją išgąsdinęs.

„Per kelias minutes visas rajonas buvo uždarytas. Čia buvo gal 30 ar 40 Kapitolijaus policijos automobilių, taip pat juodų visureigių“, – sakė jis CNN.

61 metų D.Hughesas, kuris prieš teismą stojo apsirengęs JAV pašto tarnybos striukę, teištarė „Taip“, kai jo buvo pasiteirauta, ar jis prisiekia kalbėti tik tiesą.

Jo nebuvo paprašyta padaryti kaltės pripažinimo ar paneigimo pareiškimą.

D.Robinson nurodė D.Hughesui atiduoti savo pasą, taip pat kas savaitę prisistatyti federalinio ikiteisminio tyrimo pareigūnams Tampoje ir susilaikyti nuo skraidymo bet kokiu orlaiviu.

Ji taip pat perspėjo aktyvistą laikytis atokiai nuo Baltųjų rūmų ir Kapitolijaus, kai jis atvyks į Vašingtoną dalyvauti teismo posėdžiauiuose ar susitikti su savo advokatu.

Kaskart, kai jo klausė, ar jis suprantąs savo paleidimo sąlygas, D.Hughesas atsakydavo: „Taip, suprantu“.

Interviu, kurį D.Hughesas davė laikraščiui „Tampa Bay Times“ prieš skrydį į šalies sostinę, jis teigė vykdąs pilietinio nepaklusnumo kovą dėl finansų reformos ir norįs dėl to pasiųsti įstatymų leidėjams žinią dėl šios kampanijos.

„Reikalauju reformų ir skelbiu rinkėjo maištą remdamasi tomis teisėmis, kurias Jeffersonas nusakė Nepriklausomybės deklaracijoje“, – D.Hughesas rašo laiške visiems 535 Kongreso nariams, kurį jis prieš skrisdamas pasiėmė su savimi.

Svetainėje Democracyclub.org D.Hughesas išdėstė tikslus, kurių jis norėjo pasiekti savo drastišku poelgiu.

„Noriu, kad per kiekvieną 2016 metų kovą dėl Kongreso posto kiekvienas kandidatas užimtų nesutaikomą poziciją dėl korupcijos“, – rašė jis.

Be minėtų kaltinimų, Federalinė aviacijos administracija (FAA) nurodė, kad pateiks jam ieškinį dėl federalinio skraidymo reglamento pažeidimo.

Kaip ketvirtadienį nurodė Kapitolijaus policija, D.Hughesas jiems pareiškė žinojęs, kad rengiasi įskristi į neskraidymo zoną, kai pakilo iš nedidelio oro uosto Getisberge, esančio Pensilvanijoje.

„Hughesas pareiškė sąmoningai pažeidęs neskraidymo zoną, kad jo politinė žinia šaliai ir Kongreso nariams būtų išgirsta“ , – pranešė policija ir nurodė, kad pilotas jiems prisipažino „manęs, kad gali būti numuštas, bet vis vien buvo nusiteikęs įgyvendinti savo pastangas“.

D.Hughesas, kuris neturi piloto licencijos, skrido su vienviečiu ir atvirą piloto kabiną turinčiu malūnsparniu, kurį FAA priskiria ultralengviems „skraidomiesiems aparatams“ ir kuriems nėra reikalinga jokia registracija.

Bet Kapitolijaus policija pareiškė, kad pasvėrus D.Hugheso skraidomąjį aparatą, pasirodė, kad jis sveria 350 svarų (159 kg) – taigi yra 100 svarų (45 kg) sunkesnis už ultralengvąjį orlaivį.

Be to, jo kuro bako talpa yra 10 galonų (38 lt), o tai dvigubai daugiau nei leidžiama ultralengviesiems orlaiviams.

Už skraidymą neregistruotu orlaiviu yra numatoma laisvės atėmino iki trejų metų bausmė, o už nacionalinės gynybos oro erdvės pažeidimą gresia galimybė už grotų praleisti iki vienų metų.

JAV Kapitoliaus policijos atstovas anksčiau sakė „Tampa Bay Times“, kad D.Hughesas „nieko neperspėjo“ apie savo planuojamą skrydį.

Bet jo draugas Mike'as Shanahanas tikino, kad aktyvistas prieš kelias valandas iki nusileidimo Vašingtone apie savo skrydį informavo Slaptąją tarnybą.

„Jis nėra sprogdintojas mirtininkas, jis – patriotas“, – laikraščiui sakė 65 metų M.Shanahanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.