93 metų buvęs Aušvico sargybinis Vokietijoje stos prieš teismą

Antrojo pasaulinio karo metu vykusio holokausto žiaurumų žmonija niekada nepamirš. Bet tai savo akimis mačiusių šia žeme vaikšto jau nedaug. Nusilpęs ir žilas 93 metų našlys Oskaras Gröningas, kuris dirbo koncentracijos stovyklos sargybiniu, pareiškė, jog jau yra pasiruošęs papasakoti apie Aušvico (Osvencimo) siaubus, rašo „The Independent“.

O.Gröningas iki šiol nesutinka prisiimti atsakomybės.<br>AP nuotr.
O.Gröningas iki šiol nesutinka prisiimti atsakomybės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 10:46 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:08 AM

Šis vyras Aušvico sargybiniu dirbo nuo 1942 iki 1944 metų. Jis matė, kaip nacių sargybiniai plikomis rankomis žudo vaikus, ir stebėjo, kaip būriai žydų buvo varomi į dujų kameras.

Bet O.Gröningas iki šiol nesutinka prisiimti atsakomybės už genocidą, kurį naciai vykdė per holokaustą.

Antradienį Vokietijos Liuneburgo mieste „Aušvico buhalteris“ stos prieš teismą už tai, kad prisidėjo nužudant 300 tūkst. kalinių.

Ši byla yra labai svarbi, nes gali tapti pagrindiniu teisiniu precedentu kitiems teismams už holokausto nusikaltimus.

Priešingai nei kiti įtariamieji, susenęs O.Gröningas paskelbė, kad yra pasiruošęs prabilti apie Aušvico siaubus. Prieš dešimtmetį jis teigė, esą niekada nerado vidinės ramybės.

Buvusių nacių mirties stovyklų sargybinių, kurie dar gyvi, liko jau visai nedaug. Juos Vokietijos teisingumo institucijos bando nuteisti prieš mirtį.

O.Gröningas tvirtina, kad Aušvice jo pareigos buvo paskirstyti pinigus ir brangenybes, kurias naciai atimdavo iš žydų prieš vesdami juos į dujų kameras. Jis neigia tiesiogiai dalyvavęs žudant kalinius.

„Savo vaidmenį apibūdinčiau kaip mažo sraigtelio dideliame mechanizme. Jei tai galima pavadinti kalte, tuomet aš esu kaltas. Teisiškai aš esu nekaltas“, – tvirtino O.Gröningas.

Vis dėlto vyriškis pripažįsta pasyviai stebėjęs pasibaisėtinus nusikaltimus žmonijai. Jis tiesiog žiūrėjo ir tada, kai kitas nacių sargybinis nužudė kūdikį.

„Jį erzino verksmas, todėl jis trankė kūdikio galvą į sunkvežimį, kol jis mirė“, – apie žiaurų sargybinių elgesį pasakojo O.Gröningas.

Ši byla bus nagrinėjama pagal Ukrainoje gimusio buvusio mirties stovyklų sargybinio Johno Demjanjuko (Ivano Dejaniuko) precendentą. Jį 2012 metais Miuncheno teismas nuteisė prisidėjus prie masinio kalinių žudymo.

J.Demjanjukas buvo Sobiboro žmonių naikinimo stovyklos sargybinis. Ten patekę kaliniai buvo tuoj pat nužudomi. Teisėjai nusprendė, kad vien tik dirbdamas šioje stovykloje jis prisidėjo prie masinių žudynių.

Aušvicas buvo ne tik mirties, bet ir darbo stovykla. Todėl teisėjai teigė, kad O.Gröningo byla yra kur kas sudėtingesnė. Pats kaltinamasis atkakliai tvirtino, kad jis yra nekaltas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.