Trylikametė nuotaka Indijoje pagalbos ieškojo ir mokykloje

Suplanuotos vaikų vestuvės Indijoje vis dar yra dažnas reiškinys. Viena trylikametė nesugebėjo įtikinti tėvų atšaukti vedybų. Todėl parašė savo mokytojui laišką, kuriame maldavo, kad jis išgelbėtų ją nuo šios santuokos, rašo „The Independent“.

Visoje šalyje maždaug 18 proc. mergaičių išteka iki 15 metų, o sulaukus 18 metų santuokoje gyvena net 47 proc. merginų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Visoje šalyje maždaug 18 proc. mergaičių išteka iki 15 metų, o sulaukus 18 metų santuokoje gyvena net 47 proc. merginų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-22 22:09, atnaujinta 2018-01-06 03:59

D.Hembrom rašė, kad vedybos, kurios šį trečiadienį turi įvykti Džamšedpuro mieste, trukdys jai baigti mokslus.

„Kai buvau priimta į mokyklą, prisiekiau, kad netekėsiu, kol nesulauksiu 18 metų. Aš nenoriu tekėti anksti“, – laiške rašė D.Hembrom ir maldavo mokytojo bet kokiu būdu sustabdyti tuoktuves.

Bet mergaitės tėvas Lachhu Hembromas kategoriškas. Jis tvirtino, kad santuoka įvyks, nes tai yra įprastas reiškinys jų visuomenėje.

Be to, tėvas teigė, esą suaugusioms merginoms kur kas sunkiau surasti tinkamą jaunikį.

D.Hembrom su šeima gyvena Džharkhando valstijoje, kurioje vaikų santuokų skaičius yra vienas didžiausių visoje Indijoje.

Jungtinių Tautų duomenimis, Džharkhando valstijoje 40 proc. merginų iki 18 metų jau būna ištekėjusios arba sąjungoje su vyru.

Visoje šalyje maždaug 18 proc. mergaičių išteka iki 15 metų, o sulaukus 18 metų santuokoje gyvena net 47 proc. merginų.

Jungtinių Tautų populiacijos fondas teigė, kad tokia santuoka pažeidžia žmogaus teises. Bet yra plačiai paplitusi besivystančiose šalyse, kuriose vyrauja skurdas ir lyčių nelygybė.

„Vaikų santuoka yra rimta grėsmė mergaičių sveikatai ir gyvybei ir riboja jų ateities galimybes“, – teigė Jungtinių Tautų atstovas.

„Mergaitės, kurias per prievartą ištekina vaikystėje, dažnai pastoja dar paauglystėje. Todėl padidėja nėštumo ir gimdymo komplikacijų grėsmė, o tai dažnai tampa pagrindine mirties priežastimi“, – tęsė atstovas.

Teisiškai vaikų santuoka Indijoje yra laikoma nusikaltimu, tačiau beveik niekas už tai nelieka nubaustas.

Naujausiais duomenimis, 2010 metais visoje šalyje tik 11 žmonių buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn už vaikų santuokų rengimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas