Atšipę Kongreso dantys nekirs šiltesniems JAV santykiams su Kuba

Respublikonų partijos kontroliuojamas JAV kongresas neketina blokuoti prezidento Baracko Obamos siūlymo išbraukti Kubos iš terorizmą remiančių šalių sąrašo, rašo „Foreign Policy“.

Havanai nebeliko jokių kliūčių dingti iš terorizmą remiančių šalių sąrašo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Havanai nebeliko jokių kliūčių dingti iš terorizmą remiančių šalių sąrašo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:54 AM

Tačiau įstatymų leidėjai neatsitraukia todėl, kad B.Obama būtų juos įtikinęs normalizuoti santykius su pusę amžiaus izoliuota komunistine šalimi. Sprendimo priežastis yra kur kas praktiškesnė – jie tiesiog negali prieštarauti šiam prezidento sprendimui pagal įstatymus.

„Mes negalime to atšaukti, – sakė respublikonė Ileana Ros-Lehtinen. – Gavome žinią iš Kongreso procedūrų ekspertų. Tai neįmanoma.“

Floridos valstijai atstovaujanti Kongreso narė jau buvo surinkusi 35 kolegų pritarimą įstatymo projektui, kuris būtų užblokavęs B.Obamos sprendimą, ir ruošėsi jį pateikti svarstymui šią savaitę.

Valstybės departamento ir Baltųjų rūmų pareigūnai taip pat rengėsi nuožmiai kovai dėl šio B.Obamos pasiūlymo ir galimo ambasados Havanoje finansavimo.

„Visi kažkodėl manė, kad Kongresas turi tam teisę. Tai būtų reiškę savaičių savaites posėdžių ir derybų Atstovų rūmuose ir Senate. B.Obamos administracija išvengė didžiulio galvos skausmo“, – teigė vienas Kongreso patarėjas.

Pasak I.Ros-Lehtinen, sumaištis kilo dėl neteisingai suprasto Helmso-Burtono įstatymo, kuriuo 1996 metais buvo sustiprintas ir išplėstas Kubos embargas.

„Kai jį ruošėme, embargą įrašėme į įstatymus taip, kad jį galėtų atšaukti tik Kongresas. Tačiau net nepagalvojome apie terorizmą remiančių valstybių sąrašą, kadangi apie jį tada nebuvo daug kalbama. Dabar įstatymiškai nieko negalime padaryti“, – pridėjo įstatymų leidėja.

Praėjusią savaitę B.Obama formaliai rekomendavo Kongresui pašalinti Kubą iš minėto sąrašo, kuriame yra daugiau tokių tradicinių Vašingtono priešų kaip Iranas ar Sirija.

Kongresui buvo duotos 45 dienos, per kurias parlamentarai galėjo sureaguoti. Buvo daug kalbama apie tai, kad politikai tada galėtų blokuoti šį pasiūlymą, kas būtų dar labiau supriešinę ir taip toli gražu ne visada sutariančias valdžios šakas.

Kubos pašalinimas iš terorizmą remiančių šalių sąrašo yra didžiulis žingsnis, kuriuo Baltieji rūmai siekia pagerinti santykius su Havana.

Šaliai tai reikš kai kurių sankcijų panaikinimą – pavyzdžiui, JAV užsienio pagalbos suvaržymus ir su gynyba susijusių prekių eksporto draudimą.

I.Ros-Lehtinen teigia artimiausiu metu planuojanti pristatyti kitus įstatymo projektus, kurie galėtų kirsti per stabdžius įsismarkavusiai B.Obamos politikai. Kokių konkrečių žingsnių ketinama imtis, politikė kol kas neatskleidė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?