Karo pabaigos minėjimas Lenkijoje vyks gegužės 7 dieną

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis ketvirtadienį

B.Komorowskis pirmą kartą apie planus rengti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-mečio minėjimą Lenkijoje pranešė sausio pabaigoje.<br>AP nuotr. iš archyvo
B.Komorowskis pirmą kartą apie planus rengti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-mečio minėjimą Lenkijoje pranešė sausio pabaigoje.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

PAP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2015, 6:33 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:56 AM

Europos šalių prezidentai ir valstybės pareigūnai dalyvaus debatuose, o vėliau vyks į šventę Vesterplatėje, Lenkijos šiaurinėje dalyje, paskelbė prezidentas, tačiau kol kas į šalį atvykstančių svečių neįvardino.

Vesterplatė yra pusiasalis Gdanske, kuriame 1939 metų rugsėjo 1-ąją prasidėjo pirmieji susirėmimai su vokiečių pajėgomis. Nedidelėms ten dislokuotoms lenkų pajėgoms pavyko atsilaikyti prieš vokiečių sausumos, jūrų ir oro pajėgas iki rugsėjo 7 dienos.

B.Komorowskis pirmą kartą apie planus rengti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-mečio minėjimą Lenkijoje pranešė sausio pabaigoje. Interviu dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ prezidentas sakė, kad Vesterplatė yra puiki vieta tokiam renginiui, kadangi ji simbolizuoja šio karo pradžią.

Kaip nurodoma BBC tinklalapyje, tuo metu Lenkijos Seime pateiktas siūlymas Pergalės dienos šventę perkelti iš dabar švenčiamos gegužės 9-osios į 8-ąją.

Atitinkama įstatymo projektas parlamentui pateiktas svarstyti ketvirtadienį. Jo autorius Stefanas Niesiolowskis.

Šio dokumento paaiškinamajame rašte nurodoma, kad Lenkija neprivalo laikytis Sovietų Sąjungoje galiojusio karo pabaigos vertinimo.

Pasak S.Niesolowskio, „tai buvo pergalė prieš žiaurią totalitarinę Trečiojo Reicho diktatūrą; tuo pačiu metu, Stalino armijos užimtose Europos dalyse buvo įvesta tam tikra represinė diktatūra“.

Šiam įstatymo projektui pritarė visos Lenkijos žemųjų parlamento rūmų frakcijos. Dabar šis dokumentas teikiamas svarstymui Nacionalinės gynybos komitetui, balsavimą numatyta surengti balandžio 24 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.