Vieni Rusijos baikeriai – Baltarusijoje, kiti – jau Lenkijoje

Rusijos baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ organizuojamo motociklininkų žygio į Berlyną dalyviai sekmadienį ryte be nesklandumų įvažiavo į Baltarusiją. Tiesa, jie keitė planus ir nelauktai nusprendė prieš tai pernakvoti dar Rusijoje – Smolenske. Baltarusijos aktyvistai naktį laukė motociklininkų su plakatais „Okupantai lauk“ ir Ukrainos vėliavomis. Savo ruožtu baikeriai iš Kaliningrado jau įvažiavo į Lenkiją – dar šeštadienį.

Rusijos baikerių kolona pasirodė Branevo miestelyje Lenkijos šiaurėje, prie sienos su Kaliningrado sritimi.<br>„YouTube“ nuotr.
Rusijos baikerių kolona pasirodė Branevo miestelyje Lenkijos šiaurėje, prie sienos su Kaliningrado sritimi.<br>„YouTube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2015, 2:45 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 9:34 PM

„Šiltą priėmimą“ baikeriams žada ne tik „rusiško pasaulio“ priešininkai lenkai, bet ir baltarusiai“, – anksčiau rašė Aleksandras Jarošievičius baltarusiškame portale naviny.by.

Ir nemelavo – kadangi iš pradžių buvo skelbiama, kad rusai baikeriai Baltarusiją pasieks jau vėlų šeštadienio vakarą, aktyvistai nusprendė pasitikti motociklininkus pasipuošę 1991–1995 metais naudotomis Baltarusijos vėliavomis ir Ukrainos dvispalvėmis. Be to, buvo pasiruoštas plakatas su užrašu „Okupantai lauk“ („Akupanty von“).

Vis dėlto baikerių tąnakt baltarusiai taip ir nesulaukė. Jie į šalį įvažiavo tik sekmadienį, o prieš tai nutarė pernakvoti Smolenske.

Savo ruožtu internete pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kad baikeriai iš Rusijos Kaliningrado srities Lenkiją pasiekė jau šeštadienį. Sieną kirtę viename šalutinių kelių iš Kaliningrado srities į Lenkiją, motociklininkai, kurių buvo per 150, pravažiavo per Branevo miestelį.

Negausus praeivių būrys stebėjo, kaip pro miestelį su policijos palyda važiuoja rusai baikeriai, savo plieninius žirgus pasidabinę tiek Rusijos, tiek Sovietų Sąjungos vėliavomis. Kolonoje matyti ir Lenkijos baikerių, kurie, matyt, prisijungė prie svečių iš Kaliningrado.

Derino žodžiu

Pasak baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ Minsko skyriaus vadovo Aleksejaus Vakulčiko, motociklininkų žygio „Pergalės keliai“ dalyviai su Baltarusijos VAI suderino kolonos judėjimo maršrutą per Baltarusiją.

„Mes derinome [maršrutą] žodžiu. Kai mums uždavė klausimą, ar mes užsuksime į Minską, mes pasakėme, kad ne, tada mums pasakė, kad jeigu kolona per miestą nevažiuos, tai raštu nieko derinti nereikia“, – sakė baikeris.

Prieš dvi savaites Rusijos baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ atstovai paskelbė apie organizuojamą žygį motociklais maršrutu „Maskva – Berlynas“ nuo balandžio 25 iki gegužės 9 dienos per Minską, Brestą, Vroclavą, Brno, Bratislavą, Vieną, Prahą, Miuncheną ir kitus Europos miestus pergalės (prieš hitlerinę Vokietiją – red.) 70-mečiui paminėti.

Baltarusijos teritorijoje jie planuoja būti balandžio 25–26 dienomis, užsukdami pakeliui į Šlovės kalvą, Chatynę ir Bresto tvirtovę.

Vokietija neįsileis

Vokietija atšaukė anksčiau kai kuriems Rusijos baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariams išduotas vizas ir sako neleisianti jiems įvažiuoti į šalį, praneša TASS, remdamasi Vokietijos laikraščiu „Die Welt“.

Šaltinis vyriausybėje atskleidė Vokietijos laikraščiui, kad „Naktinių vilkų“ baikerių klubo vadams nebus leista kirsti sienos, nes „prašymuose išduoti vizas buvo nurodyta klaidinga informacija“.

Vokietijos užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministerijos anksčiau išplatino bendrą pranešimą, kuriame teigiama, kad Rusijos baikerių pasirodymas Vokietijoje gali sukelti grėsmę viešajai tvarkai ir saugumui.

„Pasiliekame sau teisę imtis visų reikiamų žingsnių užtikrinti saugumą – įskaitant draudimą užsieniečiams kirsti sieną ir ypatingų policijos priemonių taikymą“, – rašoma ministerijų pranešime.

Lenkai žada žygį nutraukti

Organizatorių paskaičiavimais žygyje per Baltarusijos teritoriją dalyvaus ne mažiau kaip penkiasdešimt motociklininkų. Baltarusijos baikeriai sutiks žygio dalyvius prie Baltarusijos – Rusijos sienos ir palydės juos iki sienos su Europos Sąjunga.

Lenkų bendruomenės aktyvistai pareiškė apie ketinimą nutraukti šį žygį, kurį jie laiko „Rusijos agresijos pradžia“ Europos Sąjungoje.

Dalykas tas, kad baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ prezidentas Aleksandras Zaldostanovas, pravarde Chirurgas, yra judėjimo „Antimaidanas“ iniciatorius ir yra įtrauktas į asmenų, kuriems uždrausta atvykti į Europos Sąjungą, sąrašą, teigia A.Jerošievičius.

O portalas gazeta.pl primena, kad „Naktiniai vilkai“ yra nacionalistinis baikerių klubas, palaikantis artimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Klubas pritarė Krymo aneksijai, o jo lyderiui uždrausta atvykti į JAV. Triukšmas, kilęs dėl klubo narių žygio, neatgraso „Chirurgo“.

„Mūsų sumanymas tikriausiai nepatinka tų lenkų palikuoniams, kurie buvo policininkai ir prižiūrėtojai žydų getuose, – sakė jis interviu laikraščiui „Rosijskaja gazeta“. – Žinoma, buvo ir tokių lenkų, kurie kovojo prieš fašizmą ir su Raudonąja armija priėjo Berlyną. Patinka tai kam nors ar ne – mes savo planus įgyvendinsime.“

Baikeriai siejami su V.Putinu

A. Zaldostanovas ketverius metus iš tikrųjų dirbo chirurgu stomatologijos poliklinikoje. 1989 metais jis metė mediciną ir įkūrė pirmąjį Sovietų Sąjungoje visos Rusijos baikerių klubą. Prieš metus į klubą įstojo pats Čečėnijos respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas, teigia gazeta.pl.

V.Putinas nėra šio klubo narys, tačiau teigiama, kad jis draugauja su A.Zaldostanovu. 2013 metais šis buvo apdovanotas ordinu „už aktyvų darbą jaunimo patriotinio auklėjimo srityje, dalyvavimą kritusių Tėvynės gynėjų paieškos operacijose ir atminimo įamžinime“.

Lenkijos premjerė Ewa Kopacz „Naktinių vilkų“ žygį šalies teritorija įvertino kaip provokaciją. Dauguma Lenkijos baikerių klubų protestuoja prieš V.Putino draugų žygį per šalį, tačiau yra ir juos palaikančių. Štai asociacijos „Tarptautinis motociklų žygis į Katynę“ (Międzynarodowy Motocyklowy Rajd Katyński) pirmininkas Wiktoras Węgrzynas, pasak jo paties, solidarizuojasi su visais pasaulio baikeriais ir žada rusams užtikrinti saugumą ir svetingumą.

„Šiandieną, kada lenkiškų laikraščių ir televizijų darbuotojai, prisidengdami melu, įgyvendindami antilenkiškus tikslus, pradėjo iki šiolei Lenkijos tradicijoje ir kultūroje neregėtą mūsų svečių, Rusijos baikerių puolimą, tiesiog skatindami jų atžvilgiu panaudoti fizinį smurtą, mes pareiškiame: Rusijos baikeriai per Lenkiją važiuos saugiai“, – cituoja W.Węgrzyną Lenkijos portalas gazeta.pl. (Asociacijos baikeriai kiekvienais metais keliauja į Katynę – kaimą Smolensko rajone, kur Antrojo pasaulinio karo metais Rusijos NKVD nužudė per 20 tūkst. lenkų karo belaisvių – Red.).

Prie protestuojančių prieš motociklininkų žygį ketina prisijungti Baltarusijos visuomenės aktyvistai. Socialiniuose tinkluose jie inicijavo kampaniją „Ne Rusijos baikerių-teroristų važiavimui per Baltarusiją!“.

Žada protestuoti

Kaip portalui naviny.by pasakojo kampanijos organizatorius Nikita Semenenka, dešimtys patriotiškai nusiteikusių baltarusių yra pasirengę sutikti Rusijos baikerius tam tikrose vietose, kad „sustabdytų šios banditiškos grupuotės važiavimą Baltarusijos teritorija ir padarytų visa kas įmanoma, kad jie nesijaustų kaip namie“.

Pasak jo, Lenkijos mieste Terespolyje Rusijos baikerių „laukia jungtinis tarptautinis baltarusių, lenkų, čekų, slovakų, austrų, vokiečių ir ukrainiečių pasipriešinimas“.

Jis nebuvo garantuotas, kad prieš žygio dalyvius nebus panaudota jėga.

„Ten gali būti visko, ko tik nori. Jeigu atvyks teisėsaugininkai, tai jie mėgins sustabdyti masinius susidūrimus, kaip ir pačią koloną. Jeigu atvyks futbolo sirgaliai ir radikaliosios grupuotės, tai veikiausiai tie baikeriai negalės nuvažiuoti toliau Terespolio“, – sako N.Semenenka.

Save laiko tik turistais

Motociklininkų žygio vadas Andrejus Bobrovskis į tokias nuotaikas turi itin neigiamą požiūrį. Anot jo, anksčiau Rusijos baikeriams niekada nekildavo problemų važiuojant per Europą.

„Dabar politinių įvykių fone žmonės tiesiog išprotėjo. Kiekvienas bando išklebinti padėtį. Mes niekada net minties neturėjome lįsti į tarptautinę politiką. Mes norime pagerbti mūsų protėvių atminimą. Mes turime konkrečią misiją, kurią mes nešame, ir ji nėra politizuota“, – pažymi baikeris.

Pasak jo, jeigu prieš juos bus panaudota fizinė jėga, žygio dalyviai pasiryžę veikti laikydamiesi įstatymų.

„Mes laikome save paprastais motociklininkais turistais. Nustatyta tvarka mes gavome visus žygiui reikalingus dokumentus. Mūsų važiavimo kolonoje kultūra pakankamai aukšta. Mes nesiruošiame trukdyti eismui. Jeigu kas nors bandys mus provokuoti, tai pirmiausia mes pasikliausime valstybinės valdžios institucijomis. O jeigu tai bus susiję su asmeniniu saugumu, tai mes ginsimės“, – sako A.Bobrovskis.

Ir vis dėlto jis tikisi, kad susidūrimų bus išvengta. „Aš dedu viltis į sveiką protą“, – pabrėžė motociklininkų žygio vadas.

„Naktiniai vilkai“ planavo kirsti Lenkijos sieną ties Brestu, praneša portalas gazeta.pl. „Po to, kai Užsienio reikalų ministerija neleido motociklininkams važiuoti per mūsų šalį, grupės nariai ieško kitų sprendimų. Klubo vadovas A.Zaldostanovas jau paskelbė, kad maždaug 20 baikerių bandys patekti į Lenkiją „individualiai ir per įvairius sienos kirtimo punktus“. Jo žodžius cituoja agentūra „Associated Press“.

O portalas news.ru cituoja žygio išvakarėse A.Zaldostanovo pasakytus žodžius: „Kaip mes suplanavome, taip ir darysime. Jeigu atsisakytume savo žygio, tada atsisakykime visko. Atsisakykime gegužės 9-osios, atsisakykime mūsų kapų, mūsų istorijos ir mūsų praeities. Atsisakykime tuomet apskritai visko, plosime katučių ir melsimės dolerio ženklui.“

Nors Rusijos baikeriams neleista įvažiuoti į Lenkiją, jie jau važiuoja maršrutu Maskva–Berlynas, nors į Vokietijos sostinę jų tikriausiai irgi neįleis, tad kur šis žygis baigsis – neaišku, pažymi news.ru.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.