Lenkija neįsileido V. Putino įrankiais paverstų Rusijos baikerių

Žygis baigėsi nė neįpusėjęs. Vladimiro Putino politiką palaikančių Rusijos motociklininkų kelionė į Berlyną Raudonosios armijos pergalei prieš nacių Vokietiją paminėti buvo nutraukta prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos. Lenkai atsisakė įsileisti į šalį rusus baikerius.

Į Lenkiją iš Baltarusiją pirmadienį leista įvažiuoti tik keliems Rusijos baikeriams.<br>AP nuotr.
Į Lenkiją iš Baltarusiją pirmadienį leista įvažiuoti tik keliems Rusijos baikeriams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 27, 2015, 11:27 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 7:13 PM

Lenkija anksčiau skelbė neįsileisianti baikerių į šalį, bet dar šeštadienį grupė rusų atvyko iš Kaliningrado, o pirmadienį nuo ryto jų buvo laukiama prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos, ties Brestu ir Terespoliu.

Pirmadienį būriai žurnalistų „Nakties vilkų“ nuo pat ryto laukė prie Baltarusijos sienos su Lenkija, Bresto/Terespolio perėjoje. Tiesioginę vaizdo transliaciją įjungė ir Kremliaus propagandinis kanalas RT. 

Tačiau motociklininkai čia niekaip nesirodė, nors ir jie buvo susirinkę Baltarusijos pusėje. Lenkijos pusėje atvykėlių iš Rusijos kelias valandas laukė juos lydėti žadėję lenkai baikeriai iš grupuotės „Rajd Katinsky“, tačiau pastarieji po kurio laiko apsisuko ir išvyko gilyn į Lenkiją.

Vėliau lenkai baikeriai grįžo prie Bresto perėjos, kur, kaip skelbiama, atvyko apie tuziną „Nakties vilkų“ motociklininkų. Baltarusijos pasieniečiai juos praleido, o lenkai – ne. Apie 13 val. 30 min. vis dar buvo tikrinami atvykėlių pasai. 

Pasienio punkte esantys Vakarų žurnalistai pastebėjo, kad rusų ir lenkų reporterių čia daugiau nei pačių baikerių. Tiesa, Lenkijos pusėje šios šalies motociklininkai išsirikiavę į koloną laukė, kol prie jų prisijungs svečiai iš Rusijos.

Ar „Naktiems vilkams“ bus leista įvažiuoti į Lenkiją, buvo neaišku iki pat paskutinės akimirkos – Varšuva dar praėjusį penktadienį paskelbė, kad baikeriams nebus leista patekti į šalį.

Galiausiai lenkų žiniasklaida pranešė, kad pasieniečiai atsisakė įleisti į šalį visus drauge, po „Nakties vilkų“ vėliava atvykusius Rusijos motociklininkus. Kiekvienam jų dokumentas, pranešantis apie neįleidimą į Lenkiją, buvo įteiktas atskirai.

Lenkijos pusėje svečių laukę vietos baikeriai iškart išsiskirstė. O „Nakties vilkai“ rusų žurnalistams pasakojo, kad pasienyje jų laukė Lenkijos specialiosios pajėgos ir sraigtasparniai – pastarųjų griausmas, beje, iš tiesų buvo girdimas.

Motociklininkų nelaukia ir Čekija, o Vokietija panaikino daliai grupės narių anksčiau išduotas Šengeno vizas.

Tiesa, Lenkijos žiniasklaida skelbia, kad „Nakties vilkai“ greičiausiai į šalį bando patekti ar jau pateko pavieniui, kadangi pasieniečiai negali sužiūrėti visų baikerių ir visų jų nepraleisti per sieną. Pavieniui į Lenkiją kai kuriems rusams pavyko patekti ir Terespolyje – tarp jų buvo neva šerifo motociklu važiavęs baikeris.

Savo ruožtu Baltarusijoje, nors sekmadienio naktį grupelė buvo pasiruošusi sutikti baikerius su plakatais „Okupantai lauk“ ir Ukrainos vėliavomis, „Nakties vilkai“ buvo sutikti kaip svarbūs svečiai.

Nacionalistinės baikerių grupuotės atstovas Baltarusijoje Aleksejus Vakulčikas gyrėsi, kad visas technines problemas dėl važiavimo per šalies teritoriją pavyko išspręsti per 10 minučių, o į specialią ceremoniją Minsko Pergalės aikštėje, kur dega amžinoji ugnis, atvyko ir vienas prezidento administracijos vadovų Igoris Buzovskis.

Baikerius pasitiko ir jaunieji Minsko aktyvistai, palaikantys Aliaksandrą Lukašenką ir draugiškus santykius su Rusija. Svečius sveikino nacionalinėmis raudona ir žalia spalvomis pasipuošusios merginos.

Netrukus Minske pasirodęs motociklininkų žygio į Berlyną organizatorius Andrejus Bobrovskis žurnalistams aiškino, kad koloną sudaro tik 15 baikerių. Esą vykti į Europą planavo kur kas daugiau vyrų, bet dalis negavo Lenkijos ar Vokietijos vizų, o kiti susidūrė su kitomis problemomis.

„Mus į Lenkiją turėtų lydėti diplomatas, kuris galbūt padėtų išspręsti problemas ir kirsti sieną. Žinoma, gali ir nepavykti, bet viliamės, kad mūsų kaimynai susipras“, – aiškino A.Bobrovskis, pridūręs, kad jau žino, jog lenkai baikerius tikrina itin kruopščiai.

„Galutinis tikslas – Berlynas, o jokia politika mes neužsiimame. Vis dėlto manau, kad mūsų nepraleidžia dėl vienos paprastos priežasties. Ten, kur mes, daug ir mūsų draugų. Ten – pergalės dvasia“, – dėstė A.Bobrovskis.

Tiek jis, tiek kiti bendražygiai ir toliau aiškino susirinkusiesiems, kaip garbina Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacius, pasakojo apie suplanuotus renginius Varšuvoje, Berlyne, apie istoriją pamirštančius europiečius.

Bet kai nepriklausomi Baltarusijos žurnalistai paklausė į Pergalės aikštę atvežtų paauglių aktyvistų, ką jie čia veikia ir kodėl jaunimas mano apie svečius iš Rusijos, daugelis jų tiesiog pagūžčiojo pečiais: „Mums patinka motociklai“.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.