Baltimorės gatvėse po chaoso nakties patruliuoja kariai

Baltimorėje

Policija suėmė ne vieną jaunuolį.<br>AP nuotr.
Policija suėmė ne vieną jaunuolį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 28, 2015, 8:04 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:01 PM

Uostamiestyje telkiamos tūkstantinės kariuomenės ir policijos pajėgos, siekiant numalšinti neramumus, per kuriuos buvo padeginėjami automobiliai, plėšiamos parduotuvės ir puolami pareigūnai.

Auštant miesto gatvėse galima buvo pamatyti Merilando gubernatorių respublikoną Larry Hoganą, kuris pažadėjo „užtikrinti, kad tai, kas įvyko praėjusią naktį Baltimorėje, nebepasikartotų“.

„Šis smurtas nebus toleruojamas“, – sakė jis žurnalistams laikiname kontrolės poste, kurį saugojo riaušių policija ir šautuvais ginkluoti gvardiečiai.

Baltimorė paskelbė nuo antradienio 22 val. vietos (trečiadienio 5 val. Lietuvos) laiku įvedanti komendanto valandą. Vietos ir visos šalies lyderiai kreipėsi į gyventojus, prašydami laikytis rimties po virtinės paskutinių incidentų, labai padidinusių rasinę įtampą Jungtinėse Valstijose.

Riaušės įsiplieskė pirmadienį po Freddie Gray laidotuvių; šis 25-erių baltimorietis, sulaikytas policininkų, mirė kažkuriuo metu patyręs stuburo traumą, praėjus aštuonioms paroms nuo sulaikymo.

F.Gray buvo suimtas balandžio 12 dieną, kai spruko nuo policijos viename prastą reputaciją turinčiame Baltimorės rajone.

Policijoje pradėtas tyrimas, siekiant išsiaiškinti jo sužalojimų kilmę, tačiau daugumai vietos gyventojų šis incidentas yra vienas iš daugelio policijos žiauraus elgesio su juodaodžiais įtariamaisiais pavyzdžių.

F.Gray šeimos advokatai sako, jog savaitę komoje išgulėjęs juodaodis mirė dėl sunkių stuburo traukų, kurias patyrė suėmimo metu.

Kol bus gauti tyrimo rezultatai, kurie penktadienį turi būti pateikti prokurorams, laikinai nuo pareigų nušalini šeši policijos pareigūnai.

F.Gray šeima ir vietos bendruomenės lyderiai prašė išsaugoti rimtį ir protestuoti taikiai, tačiau savitvarda nepasižymintys, daugiausia juodaodžiai jaunuoliai svaidė akmenis į policijos pareigūnus ir plėšė parduotuves.

Naktį buvo sužeisti 15 policijos pareigūnų, du iš jų – sunkiai, sulaikyta mažiausiai 200 įtariamųjų, pranešė JAV žiniasklaida.

Antradienį į miesto gatves išėjo savanorių valytojų komandos, o vietos gyventojai kalbėjo apie siaubą, patirtą, kai gatvėse jaunuolių gaujos niokojo parduotuves, vaistines, padeginėjo automobilius ir kovėsi su pareigūnais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.