Graikas savo rankomis išgelbėjo 20 skęstančių migrantų

Šimtai žmonių žūva bandydami patekti į Europą. Pasaulis atkreipė dėmesį į Europos veiksmus ir į tai, kaip Europos valstybės ir politikai nesugeba surasti sprendimo, kol daugybė imigrantų rizikuoja gyvybę ir bando pasiekti Europą absurdiškai pavojingais būdais. Bet vienas graikas parodė pavyzdį ir plikomis rankomis išgelbėti 20 imigrantų Rodo salos pakrantėje, kai iškleręs jų laivas atsitrenkė į uolas, rašo „The Independent“.

A.Deligiorgis savo rankomis išgelbėjo 20 skęstančių imigrantų.<br>AP nuotr.
A.Deligiorgis savo rankomis išgelbėjo 20 skęstančių imigrantų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 28, 2015, 8:40 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 4:41 PM

Viena iš pabėgėlių, kuriuos išgelbėjo Antonis Deligiorgis, yra 24 metų mergina iš Eritrėjos Nebiat Wegasi.

Merginos tėvai sumokėjo 10 tūkst. JAV dolerių (9,2 tūkst. eurų) už jos kelionę į Europą, kuri prasidėjo Eritrėjos sostinėje Asmare. Jai pavyko nusigauti į Chartumą ir su padirbtu pasu nuskristi į Istanbulą. Tuomet N.Wegasi laivu išplaukė iš Turkijos miesto Marmario į Graikiją.

Jos kelionė galėjo baigtis tragiškai nes laivas, kuriame buvo daugybė imigrantų iš Eritrėjos ir Sirijos, ėmė skęsti netoli Zefyros paplūdimio. Bet merginos laimei netoliese esančioje kavinėje sėdėjo 34 metų A.Deligiorgis ir pastebėjo skęstantį laivą.

„Laivas suiro per keletą minučių. Atrodė, lyg jis padarytas iš popieriaus. Aš apie nieką negalvojau ir tiesiog padariau tai, ką privalėjau... Nusiėmiau marškinėlius ir šokau į vandenį“, pasakojo A.Deligiorgis.

Praėjo vos kelios minutės, kai laivas trenkėsi į pakrantės akmenis ir pakrantės sargybiniai, kariškiai, žvejai ir savanoriai puolė gelbėti pabėgėlių. Daugelis imigrantų laikėsi už laivo nuolaužų.

„Visi pamatę kas vyksta tiesiog šoko į vandenį negalvodami apie savo pačių saugumą“, pasakojo pakrantės pareigūnas Stathis Samaras.

Bet iš 93 laivu plaukusių imigrantų, dviejų vaikų tėvas A.Deligiorgis išgelbėjo net 20.

„Į vandenį išsiliejo kuras iš laivo, todėl jis buvo labai kartus. Akmenys buvo slidūs ir aštrūs, tad susipjausčiau kojas ir rankas. Bet aš tegalvojau kaip išgelbėti tuos vargšus žmones“, – pasakojo vyras.

N.Wegasi, kurią stebuklingai išgelbėjo, buvo išvežta į ligoninę, nes sirgo plaučių uždegimu ir buvo išsekusi. Kai mergina pasveiko, keltu nukeliavo į Pirėjos miestą, kuris yra netoli Atėnų. Ten ji sutiko kitus bėglius iš Eritrėjos.

„Esu labai laiminga. Nesu tikra, ką ketiname dabar daryti, bet tikimės keliauti per Europą“, sakė N.Wegasi.

Mergina pasakojo, esą atsimena nedaug. Vandenyje ji buvo išsigandusi, o dabar jau yra Graikijoje. N.Wegasi sakė, jog jai labai pasisekė, jog pavyko įveikti šią kelionę.

Daugelis imigrantų, kurie keliauja iš Afrikos ir Artimųjų Rytų, atvyksta iš Libijos ir išsilaipina Italijos krantuose. Bet šiemet imigrantų, kurie keliauja į Graikiją, skaičius padvigubėjo ir siekia daugiau nei 10 tūkst. Daugiau nei tūkstantis emigrantų atvyko vien tik praėjusią savaitę.

Kol kas šiais metais Viduržemio jūroje žuvo daugiau nei 1650 žmonių, kurie bandė pasiekti Europą.

Parengė Eglė Tamošauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.