Rusija įsiuto ant Lenkijos, kad ši neįsileido „Naktinių vilkų“

Rusijos baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariai antradienį dar kartą mėgins įvažiuoti į Lenkiją ir tęsti savo „Pergalės žygį“ iš Maskvos į Berlyną. Gali būti, kad jie keis maršrutą, važiuos, tarkime, per Baltijos šalis ar Suomiją, pranešė žinių stotis TVN 24.

V.Putino baikeriai žūtbūt ketina tęsti maršrutą.<br>AP nuotr.
V.Putino baikeriai žūtbūt ketina tęsti maršrutą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 28, 2015, 9:18 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 4:41 PM

Lenkijos užsienio reikalų ministerija praėjusį penktadienį pareiškė, kad neįsileis Kremliui lojalių baikerių. „Naktiniai vilkai“ pirmadienį lenkija-ne%C4%AFsileido-v-putino-%C4%AFrankiais-paverst%C5%B3-rusijos-baikeri%C5%B3.htm"="">lenkija-ne%C4%AFsileido-v-putino-%C4%AFrankiais-paverst%C5%B3-rusijos-baikeri%C5%B3.htm"" target="_blank">buvo sustabdyti Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. 10 asmenų grupė esą neatitiko formalių kriterijų, reikalingų įvažiuoti į šalį. Pasienio apsaugos atstovas priminė, kad piliečiai iš ES nepriklausančių šalių gali būti neįleidžiami, jei neturi kelionės ar nakvynės vietos dokumentų, vizos arba jei jų kelionės tikslas nėra aiškus.

Lenkijos sprendimą kritikavo Rusija

Užsienio reikalų ministerija Varšuvoje argumentavo, kad nebuvo pateikti tikslūs duomenys apie planuojamą kelionės programą ir galimą baikerių nakvynės vietą. Neturint šio informacijos esą „negali būti garantuotas jų saugumas“.

Rusijos URM pareiškė, kad Lenkijos nesutikimas įsileisti į savo teritoriją Rusijos baikerių yra pasityčiojimas „iš žygdarbio tų, kurie išgelbėjo Lenkiją ir pasaulį nuo fašizmo“.

Taip ši užsienio politikos žinyba įvertino Lenkijos valdžios sprendimą neįsileisti į savo šalį baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ atstovų, kurie Pergalės dienos (fašistinės Vokietijos sutriuškinimo 70-ųjų metinių – Red.) proga suplanavo žygį motociklais maršrutu Maskva-Berlynas. Lenkijos visuomenė šį žygį įvertino kaip „Rusijos agresiją“, rašo portalas News.ru.

„Reikalaujame Lenkijos valdžios paaiškinimų ir griežtai smerkiame jos veiksmus, liudijančius apie pasirengimą konjunktūriniais sumetimais perrašinėti istoriją ir, iš esmės, tyčiotis iš žygdarbio tų, kurie išgelbėjo Lenkiją ir pasaulį nuo fašizmo“, – sakoma Rusijos URM pareiškime, kuris skelbiamas šios žinybos interneto svetainėje. URM pasipiktinusi ir tuo, kad baikeriai ne tik kad buvo neįleisti į Lenkiją, bet ir keletą valandų buvo tikrinami. Europos Komisija nurodė, kad atsisakymas įsileisti Rusijos baikerius yra Lenkijos vidaus reikalas, praneša agentūra TASS.

„Aneksuojant Krymą „Naktiniai vilkai“ patruliavo keliuose ir saugojo „žaliųjų žmogeliukų“ užimtus pastatus. Propagandiniame filme „Krymas. Kelias į tėvynę“, parodytame per pirmąsias Krymo aneksijos metines, taip pat buvo teigiama, kad „Naktiniai vilkai“ pagrobė ir laikė vieną ukrainiečių karo vadų“, cituoja News.ru Lenkijos radiją. Apie lietuvių pasieniečių vakar neįsileistus rusų baikerius neužsimenama.

Lietuviai neįleido

Iš Baltarusijos į Lietuvą pirmadienį po pietų bandė patekti trys motociklininkai. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai Raigardo pasienio kontrolės punkte atkreipė dėmesį į rusiškus transporto priemonių numerius ir motociklininkus tikrino itin atidžiai.

Rusijos piliečiai tikino, kad vyksta į Kaliningradą ir nepriklauso jokiems baikerių klubams, kurie iš Rusijos suplanavo kelionę į Berlyną Raudonosios armijos pergalei prieš nacių Vokietiją paminėti. Vis dėlto Lietuvos pasieniečiai šių trijų motociklininkų į šalį neįleido, nes jie nepateikė transporto priemonių techninės apžiūros dokumentų ir negalėjo įrodyti, kad jų motociklai techniškai tvarkingi.

Kremlių remiančių „Naktinių vilkų“ žygis prasidėjo balandžio 25 d., jį ketinama baigti gegužės 9 d. Berlyne. Jo dalyviai per Minską pasiekė Brestą ir ketino tęsti žygį per Vroclavą, Brno, Bratislavą, Vieną, Miuncheną ir Prahą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.