Po įvykdytų egzekucijų Australija atšaukė savo ambasadorių

Australija atšaukė savo ambasadorių Indonezijoje po to, kai dviem australams, apkaltintiems

Australija bandė išgelbėti du savo piliečius, kurie 2005 m. buvo sulaikyti Balyje. Tačiau nesėkmingai.<br>AP nuotr.
Australija bandė išgelbėti du savo piliečius, kurie 2005 m. buvo sulaikyti Balyje. Tačiau nesėkmingai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-04-29 09:25, atnaujinta 2018-01-05 13:01

Australai Andrew Chanas ir Myuranas Sukumaranas buvo tarp aštuonių žmonių, kuriems Nusakambangano salos kalėjime buvo įvykdytos mirties bausmės sušaudant. Brazilijos vyriausybė taip pat išreiškė didelį liūdesį, kad tarp pasiųstų myriop buvo vienas brazilas Rodrigo Gularte. Tiesa, vienai moteriai iš Filipinų egzekucija buvo atšaukta paskutinę minutę.

Australija bandė išgelbėti du savo piliečius, kurie 2005 m. buvo sulaikyti Balyje. Australai bandė iš Indonezijos į Australiją pergabenti apie 8,3 kg heroino. Vėliau paaiškėjo, kad šie du vyriškiai buvo grupuotės „Balio devynetas“ lyderiai.

Australijos premjeras Tony Abbottas antradienį egzekucijas pavadino žiauriomis ir beprasmėmis, tvirtindamas, kad A.Chanas ir M. Sukumaranas būtų visiškai reabilitavęsi kalėjime. Ministras pirmininkas išreiškė užuojautą nušautųjų artimiesiems ir pranešė atšaukiantis Australijos ambasadorių Indonezijoje.

A.Chano ir M. Sukumurano artimieji paskutinį kartą aplankė nuteistuosius antradienį. Jie maldavo pasigailėjimo, tačiau jų norai nebuvo išklausyti.

Brazilijos vyriausybė vėliau išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad R. Gularte egzekucija pažymėjo svarbų posūkį dviejų šalių santykiuose. Brazilo šeima tvirtino, kad vyriškis sirgo šizofrenija, todėl jam neturėjo būti įvykdyta mirties bausmė. Per keturis mėnesius tai jau antrasis brazilas, kuriam Indonezijoje buvo įvykdyta mirties bausmė už narkotikų gabenimą.

Tačiau filipinietės Mary Jane Fiesta Veloso šeima neslėpė džiugesio. Egzekucija jai buvo atšaukta paskutinę minutę Filipinų prezidento prašymu. Moters, taip pat kaltintos narkotikų gabenimu, motina šį Indonezijos sprendimą vadino stebuklu. Visgi mirties bausmė jai nebuvo panaikinta.

Be minėtų australų ir brazilo, egzekucijų neišvengė trys Nigerijos piliečiai, vyras iš Ganos ir vienas indonezietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.