Vokietija šnipinėjo Prancūzijos ir ES pareigūnus

Vokietijos žvalgybos

Vokietijoje – šnipinėjimo skandalas.<br>AP nuotr.
Vokietijoje – šnipinėjimo skandalas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-04-30 09:27, atnaujinta 2018-01-05 09:53

Vokietijos užsienio žvalgybos agentūra BND padėjo NSA vykdyti „politinį šnipinėjimą“, rinkdama informacija apie „aukšto rango pareigūnus Prancūzijos užsienio reikalų ministerijoje, Eliziejaus rūmuose ir Europos Komisijoje“, sakoma tame pranešime.

Nors Vokietijos kanclerės Angelos Merkel vyriausybė pati skundėsi, kad buvo šnipinėjama sąjungininkų, šią savaitę buvo paskelbta kompromituojančių pranešimų, kad Berlynas rinko informaciją apie bendroves Europoje Jungtinių Valstijų naudai.

Remdamasis žvalgybos agentūros dokumentais dienraštis „Bild“ pirmadienį paskelbė, kad per A.Merkel pirmąją kadenciją 2008 metais jos biuras buvo informuotas apie Vokietijos indėlį JAV vykdomame ekonominiame šnipinėjime, bet nesiėmė jokių veiksmų.

Kaip rašo „Sueddeutsche Zeitung“, bendrovių šnipinėjimo atvejai veikiausiai buvo pavieniai, Jungtinėms Valstijos siekiant gauti „informacijos apie neteisėtą eksportą“.

Problemos „esmė yra europinių kaimynių ir Europos Sąjungos institucijų politinis šnipinėjimas“, pažymėjo laikraštis, cituodamas vieną šaltinį, informuotą apie BND veiklą.

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as, kuris yra svarbus A.Merkel padėjėjas, 2005–2009 metais dirbęs kanclerės biuro administracijos vadovu, pasisiūlė ateinančią savaitę pateikti paaiškinimų parlamento komitetui, tiriančiam NSA operacijas.

Tačiau opozicija jau apkaltino vyriausybę meluojant, nes balandžio 14 dieną paskelbtame dokumente sakoma, kad ji nieko nežinojo apie kokį nors NSA vykdomą ekonominį šnipinėjimą.

„Kategoriškais atmetu pareiškimus, kad vyriausybė nesakė tiesos“, – trečiadienį per įprastą spaudos konferenciją sakė A.Merkel atstovas Steffenas Seibertas.

Vokietija įtūžo, kai 2013 metais JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas atskleidė, kad NSA masiškai šnipinėja telefono pokalbius ir veiklą internete, taip pat Vokietijoje.

Ta informacija, įskaitant faktą, kad NSA šnipinėjo A.Merkel mobilųjį telefoną, pablogino Berlyno santykius su Vašingtonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.