Pasaulis gedi balerinos Majos Pliseckajos

Šeštadienį mirusios žymiosios Rusijos balerinos Majos Pliseckajos atminimą įvairių šalių lyderiai bei kultūros veikėjai palydi žodžiais „didi, svarbi, talentinga“.

Maja Pliseckaja 1996-aisiais Kijevo Nacionaliniame baleto teatre.<br>AP nuotr. iš archyvo
Maja Pliseckaja 1996-aisiais Kijevo Nacionaliniame baleto teatre.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

TASS, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 3, 2015, 3:57 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 3:13 AM

Nepaisant garbaus amžiaus, rusų baleto ikona tryško energija, ir jos mirtis pribloškė Maskvos Didįjį teatrą, kuriame lapkričio mėnesį buvo planuojama švęsti jos 90 metų jubiliejų.

„M. Pliseckaja liks amžiams, – teigė Didysis teatras, kuriame velionė šoko net sulaukusi 60 metų. – Ji buvo, yra ir bus“.

Užuojautos dėl M. Pliseckajos, garsėjusios didžiulėmis akimis, ilgomis kojomis ir raudonų plaukų liepsnomis, mirties plūdo iš viso pasaulio baleto žvaigždžių ir šokio gerbėjų.

„Majos Michailovnos Pliseckajos, kelioms žiūrovų kartoms iš viso pasaulio įkūnijusios pačią baleto meno esmę, rafinuotą grožį ir karališką didybę, žvaigždė dabar spindės iš dangaus“, – savo pareiškime rašė Sankt Peterburgo Marijos teatras.

„Didžiųjų Baleto Legendų epocha priartėjo prie pabaigos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė šokėja Diana Višniova.

Baleto legenda Michailas Baryšnikovas M.Pliseckąją pavadino „viena didžiausių mūsų laikų šokėjų“.

Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka pareiškė užuojautą balerinos artimiesiems, pranešė prezidento atstovai spaudai. „Didžiosios Majos Pliseckajos, savo kūryba įkūnijusios ištisą kultūrinę epochą, pasitraukimas iš gyvenimo tapo didžiule netektimi Rusijos ir pasaulio menui, – teigia A. Lukašenka. – Nuostabia choreografija ir neįtikėtina gracija ji užburdavo žiūrovus, vertė aikčioti savo persikūnijimais ir nepaprastu meistriškumu“. „Nesavanaudiška tarnyste menui ir begaliniu atsidavimu scenai ji užsitarnavo nuoširdžią pagarbą ir pripažinimą visame pasaulyje“, – pažymi Baltarusijos vadovas.

Su pagarba ir susižavėjimu prisimena M. Pliseckają ir kultūros veikėjai Italijoje – jie gedi „šviesios XX amžiaus baleto žvaigždės“. Teatro istorikas Francesco Sini pabrėžė jos išskirtinį vaidmenį išsaugant ir plėtojant tradicinius „artimus santykius tarp Rusijos ir Italijos šokių mokyklų“.

Su kartėliu apie išskirtinės šokėjos netektį kalbėjo ir žymi balerina bei pedagogė Carla Fracci. Telefoninio pokalbio su TASS naujienų agentūra metu ji pažymėjo, kad, jos nuomone, pagrindiniu M. Pliseckajos profesiniu bruožu tapo „nuolatinės kūrybinės paieškos“. Savo ruožtu, vyriausiasis Romos operos teatro choreografas ir režisierius Michailas van Hoekas, šokėjas iš Belgijos, turintis ir rusiško kraujo, sako, kad M. Pliseckaja buvo viena iš jo mokytojų.

Rusijos ir pasaulio baleto legenda daug kartu viešėjo Italijoje keliaudama su Maskvos Didžiuoju teatru. Ji šalyje žinoma ir kaip choreografė: devintajame dešimtmetyje M. Pliseckaja buvo viena iš Romos operos teatro baleto skyriaus vadovių.

Prancūzijos muzikos asociacijos „Rusų sezonų XXI amžiuje draugai“ viceprezidentė Olga Michaud pabrėžė, kad šalis suvaidino svarbų vaidmenį ne tik kūrybiniame, bet ir asmeniniame balerinos likime. Lily Brik surengtame vakare Maskvoje Prancūzijos scenos meistro Philipo Gerardo vizito proga 1955-aisiais M. Pliseckaja pirmą kartą sutiko kompozitorių Rodioną Ščedriną, už kurio vėliau ištekėjo.

Pasak O. Mišo, „sunku įvardinti kitą menininką, kuris būtų taip beribiai mylimas tiek Rusijoje, tiek ir Prancūzijoje“. M. Pliseckajai buvo įteikta Anos Pavlovos vardo Paryžiaus premija, šalies Garbės legiono ir Prancūzijos menų ir literatūros ordinai, suteiktas Sorbonos universiteto garbės daktarės laipsnis.

Maja Pliseckaja buvo žymiausia XX amžiaus balerina, turėjusi itin daug įtakos Japonijos baletui. Tai sakoma Japonijos naujienų agentūros „Kiodo“ sekmadienio pranešime apie žvaigždės mirtį.

„Maja Pliseckaja itin stipriai paveikė baletą Japonijoje. Ji 38 kartus lankėsi Japonijoje, šalį vadino antraisiais savo namais. Jos pasirodymai įvairiose šalies scenose susilaukdavo didžiausios sėkmės“, – rašo „Kiodo“.

Kita Japonijos naujienų agentūra „Jiji" taip pat atkreipia dėmesį į Rusijos balerinos indėlį į šalies meną ir primena, kad M. Pliseckaja buvo iškilmingos ceremonijos metu apdovanota Tekančios saulės ordinu.

„Man šis apdovanojimas labai svarbus, nes su Japonija jaučiuosi jungiama itin stipraus ryšio ir ypatingų santykių“, – cituoja agentūra balerinos žodžius, pasakytus per ceremoniją prie Japonijos ambasados Maskvoje.

Daugelio Japonijos laikraščių versijose internete skelbiama žinia apie M. Pliseckajos mirtį. Visų antraštės skelbia: „Mirė svarbiausia XX amžiaus balerina“.

Tarp ryškiausių jos pasirodymų buvo vaidmenys baletuose „Karmen“ (Carmen), „Ana Karenina“, „Miegančioji gražuolė“ ir „Bolero“ – himne erotiškumui, kuriame ji šoko sulaukusi 50 metų.

Jos vizitine kortele taip pat buvo tapęs Mirštančios gulbės vaidmuo, garsėjęs jos kerinčių judesių, ypač rankų, grakštumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.