Kim Jong-unas į Maskvą nevyks dėl nepavykusio ginklų sandorio

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas į Maskvoje organizuojamas Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių iškilmes nevyks dėl esą nepavykusio ginklų prekybos sandorio, praneša Hong Kongo televizija.

Analitikai abejoja, ar Šiaurės Korėjos diktatorius norėtų dalintis scena su kitų šalių vadovais.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Analitikai abejoja, ar Šiaurės Korėjos diktatorius norėtų dalintis scena su kitų šalių vadovais.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-04 15:14, atnaujinta 2018-01-05 01:12

Liaudies ginkluotųjų pajėgų ministras Hyon Yong-cholas balandį lankydamasis Maskvoje paprašė Rusijos parduoti keturias S-300 ilgojo nuotolio raketas žemė-oras su paleidimo sistemomis, praneša „The Telegraph“.

Pirmąkart Sovietų Sąjungos dislokuotos 1979 metais, šios raketos yra skirtos perimti priešlėktuvines ir sparnuotąsias raketas. Naujausias raketų modelis gali pasiekti taikinius 250 kilometrų atstumu.

Pasak Rusijos gynybos eksperto, Maskva nebuvo sužavėta Pchenjano pasiūlymu ginklus išmainyti į kitas prekes.

Neaišku, ką Šiaurės Korėja būtų pasiūliusi už raketų paleidimo sistemas, tačiau anksčiau vyriausybės derėjosi dėl mineralinių išteklių tiekimo Rusijai.

Pchenjanas taip pat galėjo pasiūlyti geresnę prieigą prekybai Rasono specialiojoje ekonominėje zonoje, įkurtoje valstybės rytuose.

Analitikas taip pat teigė, kad Rusija prekybos pasiūlymą atmetė baimindamasi, kad jis galėtų paveikti „strateginį balansą“ Šiaurės Rytų Azijoje, o bet kokie mainai turėtų būti patvirtinti Kinijos ir kitų valstybių.

Anksčiau pranešta, kad Kim Jong-unas atmetė prezidento Vladimiro Putino pasiūlymą dalyvauti Pergalės dienos iškilmėse, nes Maskva nesutiko jaunajam diktatoriui suteikti aukštesnio statuso nei kitų šalių lyderiams.

Analitikai abejoja, ar diktatorius norėtų, kad pirmasis jo oficialus valstybinis vizitas sutaptų su renginiu, kuriame jam tektų dalintis scena su kitų šalių vadovais, o susitikimo eigai nebūtų galima daryti tiek įtakos, kiek dvišalio susitikimo metu.

Pietų Korėjos dienraštis „Chosun Ilbo" taip pat teigė, kad be aukščiausio lygio apsaugos Kim Jong-unas galėtų tapti pasaulio žiniasklaidos pajuokos objektu.

Savo įvaizdžiu jis rizikuotų ir korėjiečių akyse. Pripratę matyti kone dievu laikomą jaunąjį diktatorių visų renginių centre, Maskvoje jį išvystų tik kaip vieną iš daugelio valstybių vadovų.

Tikėtina, kad šalies lyderis nenorėjo išvykti į savo pirmąją kadencijoje užsienio kelionę bijodamas nestabilumo savo šalyje.

Vietoj jo į Maskvą vyks ceremoninis šalies vadovas Kim Yong-namas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.