Mahometo karikatūrų paroda Teksase pritraukė teroristus

Du užpuolikai buvo

Policija apsupo pastato prieigas.<br>AP nuotr.
Policija apsupo pastato prieigas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 4, 2015, 8:31 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:30 AM

Tame renginyje, kurį organizavo Amerikos laisvės gynimo iniciatyva (AFDI), dalyvavo olandų ultradešiniųjų pažiūrų politikas Geertas Wildersas, kuris neretai pasisako prieš musulmonus.

„Esu sukrėstas. Ką tik pusvalandį kalbėjau apie karikatūras, islamą ir žodžio laisvę ir buvau ką tik palikęs tą vietą“, – G.Wildersas rašo elektroniniame laiške, kurį gavo naujienų agentūra AFP.

„Tai išpuolis prieš visų mūsų laisvę!“ – pabrėžė jis ir pridūrė, jog dabar yra saugioje vietoje, sergstimas policijos pareigūnų.

Policija nurodė, kad du vyrai atvažiavo prie konferencijų centro netoli Dalaso esančiame Garlando mieste ir pradėjo šaudyti į apsaugininką.

„Garlando policija susirėmė su užpuolikais, kurie abu buvo nušauti“, – sakoma miesto administracijos pranešime.

Apsaugininkas buvo pašautas į koją, o jo patirti sužalojimai „nekelia pavojaus gyvybei“, pridūrė administracija.

Policija paskelbė, kad užpuolikų automobilyje galbūt yra „padegamasis užtaisas“, todėl į incidento vietą buvo iškviesta išminuotojų grupė.

AFDI pasiūlė 10 tūkst. dolerių (8,9 tūkst. eurų) premiją už geriausią karikatūrą konkurse, kurs buvo įvardytas „žodžio laisvės“ renginiu.

Šios organizacijos viena iš įkūrėjų ir politikos aktyvistė Pamela Geller pareiškė, kad šios šaudynės yra „karas prieš žodžio laisvę“.

„Ką darysime? Ar pasiduosime tiems pabaisoms? – ji rašė savo tinklalapyje. – Karas jau čia.“

Daugelis musulmonų bet kokius pranašo atvaizdus laiko įžeidžiamais, o dėl tokių karikatūrų yra kilę audringų protestų. 2005 metais, kai Danijos dienraštis „Jyllands-Posten“ išspausdino 12 satyrinių karikatūrų, kai kuriose musulmonų šalyse įsiplieskė protestai, nusinešę žmonių gyvybių.

Tas karikatūras taip pat išspausdino Prancūzijos satyrinis savaitraštis „Charlie Hebdo“, kurio redakcijoje užpuolikai sausį nušovė 12 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.