Masinę psichozę kursto ir vystanti Rusijos popmuzikos žvaigždė

Kai ji laido prakeiksmus Ukrainai ir „supuvusiems Vakarams“, atrodo, tarsi būtum sugrįžęs į gūdžiausius Stalino laikus. To tikrai nebūtum laukęs iš Rusijos estrados žvaigždės Viktorijos Cyganovos.

V.Cyganova išsijuosusi keikė Ukrainą, o vėliau sulaukė pelningų užsakymų.<br>RIA Novosti nuotr.
V.Cyganova išsijuosusi keikė Ukrainą, o vėliau sulaukė pelningų užsakymų.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

May 4, 2015, 10:04 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:12 AM

Nemažai dėmesio praėjusią savaitę sulaukę „Naktiniai vilkai“ – Vladimiro Putino režimą šlovinantys Rusijos baikeriai – tik dalis Kremliaus įvaizdį stiprinti bandančių grupių.

Europa, regis, pamažu jau suvokia, kad posakis „negalima politikos painioti su...“ – nesvarbu, ar tai būtų sportas, ar kultūra, ar dainininkai, ar tiesiog kietą įvaizdį turintys baikeriai, yra visiškai klaidingas kalbant apie Rusijos propagandos priemones.

Tai parodė kelios Europos šalys, tarp jų ir Lietuva, nepraleidusios propagandinio žygio į Berlyną dalyvių „Naktinių vilkų“ neva paminėti pergalės prieš nacistinę Vokietiją 70-mečio.

Baikeriai prie Europos Sąjungos sienos buvo sustabdyti ir organizuotai neįleisti.

Bet dažnai pamirštama, kad tokie susivienijimai kaip „Naktiniai vilkai“ pirmiausia propagandines strėles laido ne tiek į Vakarų šalių, kiek į Rusijos piliečius. Juos ypač stengiamasi paveikti nuo scenos. Ir būtent ten pastaruoju metu išsiskiria viena dainininkė.

Atlikėjos šlovė jau išblėso

50-metės dainininkės V.Cyganovos šlovės dienos jau praeityje, bet ji vis dar nepraranda vilties tapti rusų publikos dievaite.

Pirmasis 1991 metais išleistas V.Cyganovos albumas vadinosi chuliganiškai – „Guliaj, anarchija! („Šėlk, anarchija!“). Vėliau pasirodė pusiau erotiniai „Klubnička“ („Braškelė“), „Ech, ne grech!“ („Ai, ne nuodėmė!“) ir kiti panašūs dainų rinkiniai, o „Ruskaja vodka“ („Rusiška degtinė“) – geriausių dainų rinkinys. O paskui atlikėja buvo užmiršta.

Bet visai neseniai V.Cyganovą vėl pradėjo dažnai rodyti svarbiausi Rusijos televizijos kanalai ir šlovinti spausdintinė žiniasklaida.

Tik labiau ne kaip dainininkę, o kaip V.Putiną ir rusiškąjį nacionalizmą iki absurdo šlovinančią šauklę – isterišką, ryškią, išraiškingą. Net sovietmečio propagandą regėjusiems žmonėms V.Cyganovos veikla kelia juoką, sumišusį su šiurpu, – nejau rusai gali šito klausytis?

Prakeiksmai ir maldos

Savotišku V.Cyganovos atgimimu tapo vasario mėnesį Maskvoje, Revoliucijos aikštėje, vykęs Antimaidano mitingas.

Jis buvo „priderintas“ prie valdžios pasikeitimo Ukrainoje metinių, tačiau faktiškai skirtas V.Putinui.

Svarbiausias mitingo šūkis: „Už tai, kad Rusijoje nebūtų jokių spalvotų revoliucijų!“

Estrados dievaitė V.Cyganova pirmą kartą tapo masinio politinio renginio vedėja.

Antimaidano mitingo rengėjai tvirtino, kad jame dalyvavo 50 tūkst., policija – 35 tūkst., o nepriklausomi stebėtojai – 20 tūkst. žmonių.

V.Cyganova atidirbo sąžiningai: lyg pamaldi slavė iš liaudies pasakų pasirišusi skarelę plyšavo nuo scenos, keikė Ukrainą, Vakarus ir kone košdama pro dantis mojavo kumšiu: „Būk prakeiktas, Maidane! Neleisime, kad čia atšliaužtum!“

Kiek vėliau viename interviu ji pareiškė, kad meldžiasi už V.Putiną ir prašo jam Dievo pagalbos.

Atlikėja pridūrė, kad „Rusiją globoja Dievo Motina, tai išskirtinė teritorija.

Todėl jei V.Putinas – tikintis, jį taip pat globoja dvasia, ir aš meldžiuosi, kad jis nesuklystų, kad jam, kaip ir mums visiems, Dievas padėtų, kad ši rusų dvasia nepaliktų jo.“

Politinė ir finansinė nauda

Šie atlikėjos pareiškimai pateko į žiniasklaidą, ir apie V.Cyganovą prabilta kaip apie kylančią politinę Rusijos žvaigždę.

Bet Sankt Peterburgo laikraštis „Fontanka“ paaiškino, kad dainininkei tokia veikla pirmiausia naudinga finansiškai: po Antimaidano mitingo surengtas solinis V.Cyganovos koncertas ją praturtino 1,3 mln. rublių (22 tūkst. eurų).

Anksčiau jos honorarai už panašius pasirodymus kituose Rusijos miestuose buvo kone triskart mažesni.

Bet už šį koncertą sumokėjo ne žiūrovai, o miesto valdžia.

Dabar Rusijos pramogų pasaulyje kalbama, kad po Antimaidano mitingo tokių pelningų koncertų atlikėjos karjeroje turėtų būti daugiau.

Karinio laivyno karininko dukteriai, išaugusiai Amūro srityje, išsilavinimą gavusiai Vladivostoke, dabartinio Kremliaus režimo šlovinimas, regis, vienintelė galimybė atgaivinti savo karjerą ir užsidirbti pinigų, kol dar gali.

Todėl tiesiog Vika vadinama atlikėja, atrodo, vis labiau įsitraukia į politiką. Ji nesibodi savo, kaip ištikimo V.Putino pėstininko, įvaizdžio. Tokio, kokiu garsėja ištikimu V.Putinui save vadinantis ambicingasis Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas.

Būtent todėl V.Cyganova dainuoja: „Rusija apraizgyta melo ir išniekintas tikėjimas, o priešai jau čia...“ Tai juk atitinka Kremliaus retoriką, kad Rusija stojasi ant kojų, o priešai Vakaruose siekia tam sutrukdyti.

„Dabar šalis atsidūrė pavojuje, o mūsų piliečiai per pastaruosius metus pavirto nusilpusiais vartotojais...

Bet aš matau konkrečiai, kad V.Putinas saugo taiką ir vadovauja valstybei. Jis kovoja už Rusiją ir mėgina išgelbėti šalį.

Užsienio politika, kurią vykdo mūsų prezidentas, man patinka“, – per savo koncertus tarp dainų lyg per rinkimus agituoja V.Cyganova.

„Auditorija dar prieš 20 metų suvokė, kad Vikai niekas niekuomet nepavyks, ji yra antrarūšė net pagal rusų estrados mastelius, nuobodi, neįdomi, apskritai jokia“, – V.Cyganovos pastangas apibūdino žinomas Maskvos žurnalistas Olegas Kašinas.

„Daugiau nei 20 metų ji bandė tapti tikra žvaigžde, bet nepajėgė, o dabar tapo. Kai valstybė neturi į ką atsiremti, visuomet atsiranda galimybių pasireikšti tokiems kaip Vika“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.