B. Netanyahu tiksint paskutinėms minutėms suformavo koaliciją

Dabartiniam Izraelio premjerui ir daugiausiai balsų rinkimuose surinkusios partijos „Likud“ lyderiui Benjaminui Netanyahu pavyko sudaryti koaliciją.

Jeigu B.Netanyahu iki vidurnakčio nepavyks suformuoti koalicijos, prezidentas R.Rivlinas šį darbą perduos kitam parlamentarui.<br>AP nuotr.
Jeigu B.Netanyahu iki vidurnakčio nepavyks suformuoti koalicijos, prezidentas R.Rivlinas šį darbą perduos kitam parlamentarui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2015, 2:25 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:27 PM

Po kovą įvykusių rinkimų politikas per 28 dienas prezidentui Reuvenui Rivlinui turėjo pateikti naujosios koalicijos pasiūlymą, tačiau šį terminą buvo paprašęs pratęsti dviem savaitėmis.

Trečiadienio vidu rnaktį šis laikas baigėsi. B.Netanyahu sugebėjo susitarti su partijomis, kurių nariai Knesete sudarytų 61 parlamentaro daugumą. Tiesa, koalicijai stabilumas nežadamas, rašo „The Guardian“.

Išmušė iš vėžių derybas

Pirmadienį derybas dar kartą iš vėžių išmušė netikėtas užsienio reikalų ministro Avigdoro Liebermano pareiškimas, kad jis ketina atsistatydinti ir savo partiją „Yisrael Beteinu“ („Izraelis – mūsų namai“).

Viešas pareiškimas B.Netanyahu paliko bėdoje, kadangi ši griežtos linijos šalininkų partija, laimėjusi 6 vietas parlamente, buvo laikoma viena iš galimų koalicijos partnerių.

Prieš pasitraukiant A.Liebermanui, B.Netanyahu turėjo 67 parlamentarus iš 120 vienijančios dešinės ir religinių partijų koalicijos planą.

Jam jau pavyko pasirašyti koalicijos susitarimą su dviem žydų ortodoksų partijomis ir buvusio „Likud“ nario vadovaujama centro dešinės „Kulanu“ partija. Tačiau artimiausiu partneriu laikomas N.Bennetas esą pareikalavo didesnės politinės kainos už savo parašą.

Koją kišo ir asmeniniai priešai

Po rinkimų atrodė, kad B.Netanyahu nebus didelės problemos suvienyti dešiniųjų partijas. Tačiau dabar, kai derybos užtruko ilgiau nei planuota, jam koją vis labiau kišo sudėtinga asmeninių priešų ir politinių priešininkų aritmetika.

„B.Netanyahu su visais per šias derybas elgėsi kaip su žemesniais. Vietoj to, kad viską sutartų per pirminį 28 dienų periodą, jis laukė iki pat paskutinės 14 dienų pratęsimo akimirkos ir dabar turi maldauti N.Bennetto“, – partijos lyderį kritikavo vienas kolega.

Jeigu B.Netanyahu iki vidurnakčio nepavyks suformuoti koalicijos, prezidentas R.Rivlinas šį darbą 28 dienoms perduos kitam parlamentarui. Jeigu ir šis nesugebės to padaryti, bus pasirinktas trečias Kneseto narys, tačiau šįkart jam bus duota tik 14 dienų.

Trečia kartą nesuformavus koalicijos būtų šaukiami nauji rinkimai.

Analitikai sutaria, kad koalicija, kurioje dauguma sudaryta tik vieno balso skirtumu, tikriausiai ilgai neišgyventų.

„Ji nesugrius rytoj ar poryt, tačiau mūsų politinėje sistemoje 61 parlamentaro koalicija sunkiai išgyventų ilgą laiką“, – rašė „Haaretz“ apžvalgininkas Yossi Verteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.