Virš Kijevo mero Vitalijaus Klyčko galvos – nešvarūs sandėriai

Kairiajame Dniepro upės Kijeve krante, kur kažkada buvo parkas ir veikė viešasis paplūdimys, jau pradėjo kilti naujas prabangių daugiabučių kvartalas. Projektas, pavadintas „Saulėtąja Rivjera“, prieštaringas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, žemė dar neseniai buvo rekreacinės paskirties, o planuojami pastatai bus net 30 aukštų, tad tūkstančiams gyventojų užstos vaizdą į upę. Bet svarbiausia, kad projektas buvo patvirtintas itin miglotomis aplinkybėmis, o statybų užsakovai susiję su Kijevo metu Vitalijumi Klyčko, skelbia Laisvosios Europos radijas.

V.Klyčko tvirtina, kad projektas „Saulėtoji Rivjera“ Kijeve vykdomas skaidriai, nors Aukščiausiojoje Radoje tuo abejojama.<br>„Ria-Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
V.Klyčko tvirtina, kad projektas „Saulėtoji Rivjera“ Kijeve vykdomas skaidriai, nors Aukščiausiojoje Radoje tuo abejojama.<br>„Ria-Novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 11:32 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:29 AM

Ukrainos žiniasklaidos teigimu, su statybomis susiję keli ilgamečiai V.Klyčko draugai ir netgi dabar jam dirbantys asmenys.

„V.Klyčko turėtų suprasti, kad po Maidano kijeviečiai netylės matydami, kad nesilaikoma įstatymų. Jei bus toleruojama tokia veikla, mero laukia politinė katastrofa“, – teigė Aukščiausiosios Rados narys, anksčiau žurnalistu dirbęs Serhijus Leščenka.

Tiesa, klausimų dėl nekilnojamojo turto sandorių ir statybų Kijeve reikalavimų pažeidimų kilo dar prieš tai, kai V.Klyčko 2014 metais sėdo į Ukrainos sostinės mero kėdę.

Tačiau atsižvelgiant į tai, kad į mero rinkimus V.Klyčko ėjo žadėdamas išnaikinti korupciją ir į tai, jog su sandoriais susiję keli su meru susiję asmenys, skandalas dėl „Saulėtosios Rivjeros“ buvusiam pasaulio bokso sunkiasvorių čempionui tampa nemenku iššūkiu.

V.Klyčko ilgai tikino, kad projektas nepriekaištingas ir skaidrus. Jis tik balandžio 23-ąją paprašė prokurorų peržvelgti su statybomis susijusius dokumentus.

Bet kadangi meras iki pat balandžio 29 dienos į prokurorus nesiteikė kreiptis oficialiai, Kijevo generalinis prokuroras Olehas Valendiukas ėmė veikti savarankiškai ir miesto teismams įteikė dvi bylas dėl žemės paskirstymo ir statymų leidimų.

Meras ginasi skaldydamas anekdotus

„Saulėtosios Rivjeros“ istorija prasideda dar 2007-aisiais, kai V.Klyčko apie Kijevo mero postą dar nė negalvojo. Tuo metu miestą valdė meras Leonidas Černoveckis, o mieste sklypai buvo dažnai dalinami neaiškiomis aplinkybėmis.

Iki 2007 metų 7,6 ha plotą, kuriame dabar jau vykdomos statybos, iš tiesų sudarė penki atskiri sklypai, kuriuos valdė arba iš miesto nuomojosi skirtingi žmonės.

Tada sklypuose buvo numatyta vystyti įvairius projektus – atnaujinti paplūdimius, įrengti viešbučių, sportui skirtų objektų. Teritorija buvo rekreacinės paskirties, o tai reiškė, kad statyti gyvenamuosius namus čia buvo uždrausta.

Per trejus metus, nuo 2004-ųjų iki 2007-ųjų, visus penkis sklypus supirko kompanija „Mike“. Po trimis sandoriais pasirašė bendrovės direktorius Mychailo Stolaras. Jo sūnus Vadymas pernai buvo išrinktas į miesto tarybą su V.Klyčko partija „Udar“ ir dabar vadovauja Biudžeto komitetui.

Mychailo motina Jana – viena „Mike“ įkūrėjų. Kitas – Dmytro Krapyvinas – yra Volodymyro Krapyvino, Kijevo vicemero Ihorio Nikonovo verslo partnerio, sūnus. I.Nikonovas yra gyręsis artima draugyste su V.Klyčko.

Kalbėdamas su JAV leidiniu „Foreign Policy“, V.Klyčko neigė ryšį tarp V.Krapyvino ir I.Nikonovo, kalbėjo apie „juoduosius ryšius su visuomene“, apie siekius jį diskredituoti.

„Ukrainoje net turime apie tai anekdotą. Vienas politikas ateina pas kitą ir sako: „Aš visiems pasakiau, kad tavo dukra – striptizo šokėja“. Tas antrasis politikas net neturi dukters, bet turi visiems aiškinti, kodėl jo dukra nėra striptizo šokėja“, – kalbėjo V.Klyčko.

2009 metais žemė buvo parduota kita bendrovei – „Terra Capital“. Ir jos, ir kompanijos „Mike“ savininkai buvo tie patys, bet įmonė buvo perregistruota užsienyje, o jos vadovai – paslėpti.

„Terra Capital“ netrukus išsirūpino teisę teritorijoje statyti gyvenamųjų namų kompleksą, kurį puoštų vandens pramogų parkas, delfinariumas ir jachtų klubas. Prireikė vien Kijevo miesto savivaldybės architektūros departamento sprendimo, kuris buvo priimtas pažeidžiant įstatymus.

„Saulėtoji Rivjera“ reklaminiuose plakatuose ir projekto tinklalapyje primena nedidelį miestą su 30 aukštų dangoraižiais. Kol kas pastatyta tik trečdalis projekto – nėra jokio pramogų parko ar delfinariumo.

Statybas vykdo tiesiog ant upės

Panašu, kad dokumentuose, susijusiais su „Saulėtosios Rivjeros“ statybomis, neaiškumų ir netikslumų yra be galo daug. Pavyzdžiui, statybos akivaizdžiai vykdomos tiesiog ant Dniepro upės.

Tiesa, aiškinamajame rašte tvirtinama, kad kvartalas statomas ant Desenkos – vieno iš Dniepro intakų Kijeve, nors Desenka teka į vakarus nuo statybų vietos ir Dnieprą pasiekia net už kilometro.

Tai buvo dar vienas bandymas – sėkmingas – apeiti taisyklę, draudžiančią statybas arčiau nei 100 metrų iki pagrindinių upių dėl saugumo priežasčių. Mat jei upė laikoma vidutinio dydžio – kaip Desenka, atstumas sumažėja iki 50 metrų.

„Tik įsivaizduokite – mūsų Dniepras, kuris driekiasi per visą Ukrainą, dokumentuose pripažįstamas vidutinio dydžio upe“, – stebėjosi parlamentinės kovos su korupcija komisijos vicepirmininkas Viktoras Čumakas.

Architektas ir pilietinės visuomenės aktyvistas Viktoras Hleba taip pat įsitikinęs, kad „Saulėtoji Rivjera“ yra „neabejotinai statoma saugomoje upės pakrantės zonoje“.

Tad V.Klyčko, kuris pastaraisiais mėnesiais skraido po pasaulį ir vilioja investuotojus į Kijevą, reputaciją jau greitai gali apgaubti neskaidrūs šešėliai.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.