JAV žurnalistas teisiamas už šnipinėjimą

Irane vakar prasidėjęs uždaras teismo procesas, kuriame JAV dienraščio „The Washington Post“ korespondentas Jasonas Rezaianas kaltinamas šnipinėjimu, priminė farsą – amerikiečiui mesti abstraktūs kaltinimai, o įrodymų nepateikta.

Irane teisiamo J.Rezaiano gynėjai tikina, kad kaltinimai jam laužti iš piršto.<br>AP nuotr.
Irane teisiamo J.Rezaiano gynėjai tikina, kad kaltinimai jam laužti iš piršto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“

May 27, 2015, 8:31 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 9:42 AM

J.Rezaiano žmona Yeganeh Salehi, taip pat žurnalistė, pasirodė teisme kartu su vyru bei vienu žiniasklaidos fotografu ir išklausė kaltinimus amerikiečiui. Tai viskas, ką lakoniškai sugebėjo nurodyti Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA, – detalės kruopščiai slepiamos.

39 metų J.Rezaianas, jau dešimt mėnesių laikomas areštuotas Irane, kaltinamas „šnipinėjimu, bendradarbiavimu su priešiškomis vyriausybėmis, įslaptintos informacijos rinkimu ir propagandos prieš Islamo Respubliką platinimu“.

Pirmadienį paskelbtame „The Washington Post“ pranešime, smerkiančiame žurnalisto teismą, reiškiama viltis, kad Y.Salehi bus teisiama atskirai.

J.Rezaiano bylą nagrinėja Teherano revoliucinio teismo 15-asis skyrius. Jis dažniausiai svarsto politines ar su nacionaliniu saugumu susijusias bylas. Be to, byla skirta teisėjui, kuris garsėja griežtomis bausmėmis režimo priešininkams. Pavyzdžiui, už protestus prieš valdžią neįvardytas teisėjas yra skyręs mirties bausmę.

Irano ir JAV pilietybę turintis J.Rezaianas buvo suimtas pernai liepą, o šis politiškai opus incidentas įvyko tuo metu, kai Iranas ir galingosios šalys tęsė derybas dėl Teherano branduolinės programos.

Todėl neatmetama, kad žurnalisto sulaikymą ir teismą Iranas siekė panaudoti kaip spaudimo arba paprasčiausio šantažo priemonę derybose su JAV.

Žurnalistas buvo laikomas vienutėje liūdnai pagarsėjusiame kalėjime Teherane. Čia vyko ir jo tardymas.

Kaltinamojo advokatė Leila Ahsan tvirtino, kad kaltinimai netgi neturi jokio pateisinamo pagrindo ir yra laužti iš piršto.

JAV ir „The Washington Post“ taip pat skelbė, kad reporteriui iškelti kaltinimai yra absurdiški, prokurorai nepateikė nė vieno įrodymo, todėl paragino J.Rezaianą paleisti.

Teheranas nepripažįsta dvigubos pilietybės ir sako, kad ši byla yra Irano vidaus reikalas.

Y.Salehi buvo suimta kartu su vyru, bet vėliau paleista už užstatą. Trečias kaltinamasis, kurio vardas nebuvo paviešintas, buvo sulaikytas tą pačią dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?