Išteisinta Čekijos premjero patarėja, kuri liepė sekti jo žmoną

Prahos teismas penktadienį panaikino kaltinimus dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais buvusio

Prahos teismas penktadienį panaikino kaltinimus dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais buvusio šalies premjero P.Nečaso aukšto rango patarėjai.<br>AFP nuotr.
Prahos teismas penktadienį panaikino kaltinimus dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais buvusio šalies premjero P.Nečaso aukšto rango patarėjai.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 29, 2015, 4:10 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 8:43 PM

P.Nečaso vyriausybę 2013 metais sužlugdė šalį sukrėtęs šnipinėjimo skandalas.

Jana Nečasova, kurios ankstesnė pavardė buvo Nagyova, buvo kaltinama tuo, kad 2012 metais, kai buvo P.Nečaso administracijos vadovė, nurodė karinės žvalgybos agentūrai sekti tuometinę premjero žmoną Radką.

Tuo laikotarpiu paaiškėjo, kad J.Nagyova ir P.Nečasas buvo užmezgę romaną. Dėl kilusio skandalo P.Nečaso vyriausybė buvo priversta atsistatydinti, o šalyje kilo rimta politinė krizė.

Pernai lapkritį teisme pristatydamas bylą valstybės prokuroras Rostislavas Bajgeras sakė, kad J.Nagyova pasinaudojo savo pareigomis ir santykiais su P.Nečasu, kad „gautų asmeninio pobūdžio informacijos“ apie jo tuometinę žmoną.

Pasak R.Bajgero, J.Nagyova neturėjo teisės to prašyti, nes tokiai veiklai būtinas arba teismo, arba vyriausybės ar prezidento sutikimas.

Prahos miesto 1-asis apylinkės teismas nusprendė, kad J.Nečasovos veiksmuose nebuvo nusikaltimo sudėties. Teismas taip pat išteisino tris žvalgybos pareigūnus – buvusius karinės žvalgybos agentūros vadovus Ondrejų Palenyką ir Milaną Kovandą bei žvalgybos agentą Janą Pohuneką. Jie taip pat kaltinti piktnaudžiavimu įgaliojimais.

P.Nečasas su žmona Radka, su kuria drauge praleido daugiau nei ketvirtį amžiaus ir susilaukė keturių vaikų, išsiskyrė 2013 metų rugpjūtį ir praėjus vos mėnesiui vedė J.Nagyovą.

Penktadienį paskelbtas teismo sprendimas nėra galutinis, prokurorai dar gali jį apskųsti.

Šis skandalas sukėlė tikrą politinę audrą 10,5 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje ir išprovokavo pirmalaikius rinkimus, kurie buvo surengti 2013 metų spalį.

Rinkėjai nubaudė anksčiau šalies politinėje arenoje dominavusią P.Nečaso Demokratinę piliečių partiją (ODS), kuri gavo rekordiškai mažai – 7,7 proc. – balsų.

Rinkimus laimėjo socialdemokratai, kurie suformavo trijų partijų valdančiąją koaliciją su milijardieriaus verslo magnato Andrejaus Babišo centristine partija ANO ir mažesne Krikščionių demokratų partija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.