T. Blairas nekalbėjo apie badą – nes nedavė pusės milijono eurų

Per pasaulinę konferenciją apie badą aptariamos skurstančiųjų problemos. Bet tai – ir proga pasipelnyti. Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras už savo kalbą paprašė milžiniškos sumos, rašo „Daily Mail“.

T.Blairas atsisakė kalbėti apie badą, nes jam nebuvo sumokėta beveik pusė milijono eurų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
T.Blairas atsisakė kalbėti apie badą, nes jam nebuvo sumokėta beveik pusė milijono eurų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 2, 2015, 5:30 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 9:54 PM

Tony Blairas, praėjusią savaitę pasitraukęs iš Artimųjų Rytų taikos pasiuntinio pareigų, buvo paprašytas pasakyti kalbą pasaulinėje badui skirtoje konferencijoje Švedijos sostinėje Stokholme.

Buvęs premjeras kalbėti sutiko tik su viena sąlyga – jis pareikalavo, kad tarptautinis forumas „Eat“ už 20 minučių kalbą jam sumokėtų 330 tūkst. svarų (460,7 tūkst. eurų).

Dalį tokios milžiniškos sumos – 250 tūkst. svarų (349 tūkst. eurų) – T.Blairas esą paprašė pervesti tiesiai į jo žmonos Cherie labdaros fondą, o likusios dalies prašė savo paties išlaidoms padengti.

Organizacija „Eat“ buvusiam leiboristų lyderiui pasiūlė daugiau nei perpus mažesnę sumą – 125 tūkst. svarų (174,5 tūkst. eurų). Tačiau po kelis mėnesius trukusių derybų sandoris galiausiai žlugo ir T.Blairo kalba buvo atšaukta.

Kaip vėliau prisipažino konferencijos organizatoriai, „mokestis, kurio norėjo T.Blairas, mums pasirodė per didelis“.

Kaip manoma, tokios sumos T.Blairas užsimanė remdamasis praėjusių metų pavyzdžiu, kai organizacija buvusiam JAV prezidentui Billui Clintonui už pusvalandžio trukmės kalbą sumokėjo 327 tūkstančius svarų (456,54 tūkst. eurų).

Organizatoriai tąsyk tikėjosi, jog pakvietę buvusį prezidentą pritrauks į forumą kitų įtakingų asmenų. Vis dėlto buvusiam Jungtinės Karalystės premjerui organizatoriai taip dosniai atsidėkoti nenorėjo.

„T.Blairas nėra B.Clintonas. Net jo žinomumas dabar nyksta. Jeigu T.Blairo atstovai manė, kad „Eat“ sumokės jam tokią sumą už pasirodymą, jie labai jį pervertino, – pareiškė konferenciją rengusios organizacijos atstovas. – Be to, T.Blairo reputacija labai prieštaringa.

Jo, kaip Jungtinės Karalystės premjero, praeitis vertinama nevienareikšmiškai dėl 2003 m. invazijos į Iraką. Kai forumo organizatoriai atsižvelgė į premjero praeitį ir jo prašomą sumą, nusprendė apsieiti be jo.“

Organizatoriai aiškino, kad su T.Blairu bendravo per jam atstovaujančią agentūrą „Kruger Cowne“, bet buvusio premjero komanda tikina, jog su organizacija nė nekalbėjo. Esą „Kruger Cowne“ veikė, nors T.Blairas neprašė jos pagalbos.

Jau kilus skandalui T.Blairo atstovai tikino, kad premjeras konferencijoje nedalyvaus ne dėl to, jog organizatoriai atsisakė jam sumokėti didžiulį honorarą, o todėl, kad turi kitų planų.

Buvusio ministro pirmininko turtai

Buvusiam Jungtinės Karalystės premjerui T.Blairui kalbėti apie badą lengva, nes išalkti jam tikrai negresia. Nuo tada, kai 2007 m. paliko premjero postą, jis susikrovė 100 mln. svarų sterlingų (139,6 mln. eurų) vertės turto. Manoma, kad vien jo nekilnojamojo turto vertė siekia 10 mln. svarų (beveik 14 mln. eurų).

Politikui priklauso namas centriniame Londone, kurio vertė – apie 5 mln. svarų (6,9 mln. eurų). Su žmona jie dažnai poilsiauja užmiesčio viloje, kurią 2008-aisiais įsigijo už 5,75 mln. svarų (8 mln. eurų).

Dabar T.Blairas užsidirba teikdamas patarimus privačioms įmonėms ir užsienio vyriausybėms. Jo įmonė „Tony Blair Associates“ teikė paslaugas tokiems prieštaringai vertinamiems klientams kaip Kazachstano ir Kuveito vyriausybės. Abiejose šalyse netrūksta žmogaus teisių pažeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.