Reikšminga pergalė: nukautas O. bin Ladenui talkinęs lyderis

Pranešimuose iš Jemeno teigiama, kad penktadienį buvo nukautas svarbus tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ grupuotės vadas Nasseras al-Wuhayshi. Tai patvirtino ir pati teroristinė organizacija. Šio lyderio nukovimas – didžiausia pergalė prieš teroristinę grupuotę nuo tada, kai buvo nukautas Osama bin Ladenas, rašo BBC.

„Al Qaeda“ grupuotės vadas Nasseras al-Wuhayshi.<br>AP nuotr.
„Al Qaeda“ grupuotės vadas Nasseras al-Wuhayshi.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2015, 10:12 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 5:44 AM

JAV pareigūnai antradienį nurodė renkantys informaciją, kad galėtų patvirtinti arba atmesti pranešimus, jog per vieną Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) bepiločių lėktuvų smūgį Jemene, įvykdytą praeitą savaitę, buvo nukautas svarbus tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ grupuotės vadas, tos šalies kariaujančioms stovykloms ruošiantis antrajai taikos derybų Ženevoje dienai.

Nasiro al Wuhayshi grupuotė – Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) – siejama su keliais sąmokslais smogti Jungtinėms Valstijoms, įskaitant mėginimą susprogdinti JAV komercinį lainerį 2009 metų Kalėdų dieną. Manoma, kad ji taip pat prisidėjo prie pražūtingo išpuolio prieš Prancūzijos satyrinio dienraščio „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiuje anksčiau šiais metais.

JAV pareigūnai sakė dienraščiui „The Washington Post“, kad jie tikrina žvalgybos duomenis, susijusius su birželio 9 dieną surengtu bepiločių lėktuvų reidu, kurio taikinys buvo N.al Wuhayshi, laikomas antruoju pagal rangą „al Qaeda“ lyderiu, ir kiti AQAP veikėjai.

„Tikimės patvirtinti jo žūtį“, – vienas JAV žvalgybos pareigūnas sakė laikraščiui.

Tuo tarpu pati Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) išplatindama vaizdo įrašą patvirtino, kad nukautas jų lyderis. Jis buvo laikomas antru svarbiausiu visos organizacijos žmogumi ir O. bin Ladeno asmeninis sekretorius.

Kaip pranešta vaizdo įraše, nukautą teroristų lyderį dabar pakeis Qasm al-Rimi (taip pat žinomas kaip Abu Hureira al-Sanaani).

Vienas Jemeno pareigūnas antradienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad N.al Wuhayshi tikriausiai buvo žuvo per antskrydį „al Qaeda“ kontroliuojamoje Mukaloje pietryčių Jemene ir kad jo palaikai galbūt yra laikomi vienoje vietos lavoninėje, o kovotojai tikriausiai griežtai reikalauja laikyti šį faktą paslaptyje.

„Ten dabar yra keturi „al Qaeda“ narių kūnai. Manoma, kad vienas iš jų yra Al Wuhayshi“, – AFP kiek anksčiau sakė vienas vietos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?