Londono meras norėjo užstoti mokslininką, bet apsijuokė pats

Londono meras Borisas Johnsonas pamėgino užstoti komentarais apie laboratorijose dirbančias mokslininkes susikompromitavusį Timą Huntą. Tačiau dabar ir pats turi klausytis kritikos.

B.Johnsonas gina mokslininką.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
B.Johnsonas gina mokslininką.<br>AFP /„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2015, 2:04 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 10:17 PM

Nobelio premija apdovanotas britų mokslininkas T.Huntas net turėjo atsistatydinti iš pareigų Londono universiteto koledže. Jam atsirūgo mintys apie merginas.

„Pasakysiu, kokių problemų man kyla su merginomis.

Kai jos dirba laboratorijoje, vyksta trys dalykai: tu įsimyli jas, jos įsimyli tave, o kai jas kritikuoji, jos verkia“, – viešėdamas Pietų Korėjoje pareiškė mokslininkas, save dar išdidžiai pavadinęs „šovinistine kiaule“.

Vėliau T.Huntas atsiprašė, bet turėjo trauktis iš pareigų, nes buvo pasmerktas visame pasaulyje. Vis dėlto Londono meras B.Johnsonas pabandė užstoti 2001 metais Nobelio medicinos premija apdovanotą specialistą.

„Kad moterys apsiverkia greičiau ir dažniau nei vyrai, yra mokslinis faktas. Parodyti pirštu į lyčių skirtumus neturėtų būti nusikaltimas“, – komentare, išspausdintame dienraštyje „The Daily Telegraph“, rašė B.Johnsonas.

„Ar tai būtų biologija, ar socialiniai lūkesčiai, faktas – vyrai ir moterys skirtingai reiškia emocijas. T.Huntas pasielgė taip, kaip elgiasi visą gyvenimą, – pakalbėjo apie pastebėtą natūralų reiškinį“, – pridūrė Konservatorių partijos žvaigžde vadinamas politikas.

B.Johnsono komentaras neliko nepastebėtas – jį netrukus užsipuolė įtakinga leiboristė Chi Onwurah, daugiau nei 20 metų dirbusi vyrų dominuojamoje elektros inžinerijos srityje.

Parlamentarės teigimu, Londono meras galėjo pažeisti kovos su diskriminacija įstatymus.

„Dirbdamas Londono meru jis vadovauja daugybei moterų. O jei Borisas su moterimis elgiasi kitaip nei su vyrais ir nebūna sąžiningas, nes bijo, kad jos apsiverks, jis, be jokios abejonės, jas diskriminuoja.

B.Johnsonui dirbančios moterys galėtų pagrįstai teigti, kad dėl jo nuomonės apie ašaras darbe prarado progą būti paaukštintos“, – tvirtino Ch.Onwurah.

Tiesa, deputatė irgi laikosi nuomonės, kad T.Huntas neturėjo pasitraukti iš pareigų Londono universiteto koledže, nes prieš tai reikėjo įvertinti jo darbą, bet pridūrė: „Tokioms pažiūroms apie moteris akademinėje bendruomenėje ne vieta.“

T.Huntas jau kuris laikas pašiepiamas socialiniuose tinkluose, kur feministinio žurnalo „Vagenda“ paragintos mokslininkės moterys skelbia ironiškas nuotraukas iš darbo vietos su raktažodžiu #DistractinglySexy („Trikdomai seksuali“. – Red.). („The Daily Telegraph“, „The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.