Po Europą nuliūdinusio Graikijos sprendimo prabilo ir V. Putinas

Kalbėjosi su A.Merkel

V.Putinas pasikalbėjo su A.Tsipru.<br>AP nuotr.
V.Putinas pasikalbėjo su A.Tsipru.<br>AP nuotr.
Graikijai prognozuojamas ir liūdniausias scenarijus.<br>AP nuotr.
Graikijai prognozuojamas ir liūdniausias scenarijus.<br>AP nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 6, 2015, 3:50 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 6:52 PM

„Putinas išsakė palaikymą Graikijos liaudžiai, siekiančiai įveikti šaliai iškilusius sunkumus“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Jame nurodoma, kad abiejų lyderių pokalbį telefonu inicijavo A.Tsipras ir kad jiedu taip pat aptarė „tolesnės Rusijos ir Graikijos bendradarbiavimo plėtros kai kuriuos klausimus“.

Kalbėjosi su A.Merkel

Graikijos premjeras A.Tsipras ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel pirmadienį kalbėdamiesi telefonu susitarė, kad Atėnai pateiks savo pasiūlymus, kaip būtų galima išspręsti jų skolų krizę, per kitą dieną vyksiantį euro zonos viršūnių susitikimą, pranešė vienas Graikijos vyriausybės šaltinis.

„Jie susitarė, kad (antradienį vyksiančiame) viršūnių susitikime premjeras pateiks Graikijos vyriausybės pasiūlymus“, – nurodė šaltinis.

A.Cipras pirmadienį taip pat kalbėjo su Europos centrinio banko vadovu Mario Draghi ir Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o Graikijos prezidentas Prokopis Pavlopulas telefonu padėtį aptarė su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

Euro zonai pavojaus nėra

Euro zonos stabilumui pavojaus nėra, nors graikai savaitgalį vykusiame referendume nubalsavo prieš skolintojų pasiūlymus tęsti griežto taupymo reformas, pirmadienį pareiškė už euro reikalus atsakingas Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis.

„Dėl euro zonos stabilumo klausimų nekyla, – V.Dombrovskis sakė per spaudos konferenciją. – Turime viską, kad suvaldytume padėtį.“

Keli lyderiai anksčiau sakė, kad Graikijos referendumas lems šalies ateitį euro zonoje.

„Graikijos vieta yra ir bus Europoje ... Visos šalys turi elgtis atsakingai“, – pabrėžė V.Dombrovskis.

„Kad Europos Komisija dabar galėtų derėtis, jai reikalingas Eurogrupės mandatas, – pridūrė jis. – Būtent viršūnių susitikimas nuspręs tikėtinus kelius į priekį.“

Triuškinanti persvara

Europos lyderiai baimingai ir atsargiai reagavo į anksti pirmadienį Graikijos vidaus reikalų ministerijos paskelbtus galutinius referendumo rezultatus, rodančius, kad šalies žmonės įtikinama 61,31 proc. persvara atmetė naujas griežto taupymo priemones, kurių iš šalies reikalauja ES ir TVF kreditoriai. l“Taip“ reformoms, kurių mainais į finansinę pagalbą nori šalies kreditoriai, tarė 38,69 Graikijos piliečiai. Aktyvumas plebiscite buvo 62,5 procento.

A.Cipras „sugriovė tiltus“ tarp Graikijos ir Europos, laikraščiui „Tagesspiegel“ pareiškė A.Merkel pavaduotojas ir Vokietijos ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielisir pridūrė, kad dabar „sunku įsivaizduoti“ naujas derybas.

A.Cipras ir jo vyriausybė veda Graikiją „kartaus išsižadėjimo ir beviltiškumo“ keliu, sakė S.Gabrielis, išdėstydamas pirmą aukšto lygio Vokietijos vyriausybės atstovo reakciją į įvykusį plebiscitą.

A.Cipras „sugriovė paskutinius tiltus, kuriuos Graikija ir Europa turėjo pereiti, kad rastų kompromisą, – sakė vicekancleris. – Tarus „Ne“ euro zonos taisyklėms ... derybas dėl milijardų eurų finansinio gelbėjimo programų sunku įsivaizduoti.“

Savo ruožtu euro zonos finansų ministrų Eurogrupės vadovas J.Dijsselbloemas graikų tartą „Ne“ pavadino „labai apgailėtinu Graikijos ateičiai“.

Tokijuje įsikūrusios investicijų bendrovės „Nomura Securities“ valiutų analitikas Shinya Harui sakė, kad bendrosios ES valiutos kursas laikosi, kol investuotojai „vertina Graikijos pasitraukimo iš euro zonos padarinių išsiplėtimo grėsmes.

„Aš asmeniškai manau, kad (Graikijos pasitraukimo) tikimybė labai didelė, apie 70–80 proc.“ – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?