Deryboms su Iranu prireikė pratęsimo

Derybos, kuriose šešios

Europos Sąjungos atstovė Federica Mogherini.<br>AP nuotr.
Europos Sąjungos atstovė Federica Mogherini.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 8, 2015, 12:40 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 9:47 AM

Dėl to Iranas ir galingosios šalys suteikė sau laiko iki penktadienio sudaryti susitarimą, kuris išplėstų 2013 metų tarpinės sutarties sąlygas, pagal kurias Teheranas įšaldė dalį savo branduolinės programos mainais į nedidelį sankcijų sušvelninimą.

Naujas galutinis terminas buvo nustatytas po to, kai jau beveik dvejus metus vykstančios derybos buvo ne vieną kartą pratęstos, siekiant išspręsti 13 metų besitęsiančią priešpriešą su šiitiška respublika. Praeitą savaitę intensyvius debatus Vienoje atnaujinę užsienio reikalų ministrai kol kas nesugebėjo išspręsti kai kurių paskutinių sudėtingiausių klausimų.

„Pašalinti paskutinius skliaustus (sutarties tekste), atrodo, bus labai, labai, labai sunku, – antradienį, 11-ąją derybų dieną, sakė vienas aukšto rango diplomatas, diskusijoms užsitęsus iki išnaktų.

Tačiau jis perspėjo, kad derybos, kurias anksčiau planuota užbaigti iki birželio 30-osios, „nėra laiko neribojamas procesas. Suteikėme sau dar porą dienų, nes manome, kad tai gali būti atlikta.“

Jam antrino kitas diplomatas, kuris sakė, kad naujai nustatyta data yra „paskutinė“.

Sunku įžvelgti, kodėl ir kaip galėtume tęsti dar ilgiau. Arba tai suveiks per tolesnes 48 valandas, arba ne“, – pareiškė diplomatas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

„Dar niekada nebuvome labiau priartėję prie šios sutarties ir vis dar nesame ten, kur turėtume būti, kad užbaigtume sutartį“, – sakė vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry liko Vienoje, kaip ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

Tuo tarpu Rusijos, Kinijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos diplomatijos vadovai, kurie kartu su Vokietija sudaro „P5 plius 1“ grupę, jau išvažiavo. Prancūzijos ir Britanijos ministrai sakė grįšią į Austrijos sostinę trečiadienio vakarą.

Daugelis apžvalgininkų jau anksčiau laikėsi nuomonės, kad reali šio proceso galutinė data bus liepos 9-oji. Jeigu J.Kerry iki ketvirtadienio vėlaus vakaro negalės perduoti sutarties JAV Kongresui, įstatymų leidėjai įgis 60, o ne 30 dienų nagrinėti tą dokumentą, todėl gali tapti dar kebliau jį įgyvendinti.

JAV komanda dabar yra spaudžiama laiko ir deda visas pastangas, kad iki to laiko būtų suderintos paskutinės susitarimo detalės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.