Stiprėjanti Islandijos Piratų partija įteisino šventvagystę

Mažiausiai ir keisčiausiai Islandijos Piratų partijai pavyko dekriminalizuoti šventvagystę, kuri Islandijoje buvo draudžiama 65 metus, skelbia „The New York Times“.

Visoje Europoje populiarėjančios Piratų partijos kovoja prieš įsisenėjusią tvarką.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Visoje Europoje populiarėjančios Piratų partijos kovoja prieš įsisenėjusią tvarką.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2015, 4:15 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 4:17 AM

Pagal įstatymą, „dogmų arba teisėtai egzistuojančios religinės bendruomenės tikėjimo įžeidimas arba pajuoka“ buvo baudžiama iki trijų mėnesių įkalinimo bausme arba piniginėmis baudomis.

Idėja atšaukti šį įstatymą kilo sausio mėnesį po kruvinų įvykių prancūziško satyrinio laikraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, kuri papiktino radikalius musulmonus dėl patyčių jų pranašo Mahometo atvaizdui.

Kol Altingas ketvirtadienį balsavo dėl šio draudimo atšaukimo, visi trys parlamente esantys nariai atsistoję pakartojo pasaulyje po tragedijos išpopuliarėjusią frazę „Aš esu Charlie“.

B.Jonsdottir ir du jos kolegos atstovauja pačiai mažiausiai partijai šalies parlamente, tačiau paskutiniai apklausų rezultatai parodė, kad po kitų rinkimų situacija gali smarkiai pasikeisti.

Dabar ją palaiko beveik trečdalis Islandijos rinkėjų, todėl ateityje jie gali sudaryti ir parlamento daugumą.

Praėjusią savaitę dabartinei valdančiajai koalicijai vadovaujantis premjeras Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas įspėjo, kad Piratų partijos nepaklusnumas grasina viskam, ką islandai vertina.

„Jeigu bendras nepasitenkinimas į valdžią atveda revoliucinę partiją, kuri neturi aiškių demokratijos idėjų ir nori pakeisti visuomenę į pagrindų, tai visiems turėtų kelti susirūpinimą.

S.D.Gunnlaugssonas taip pat piktinosi antivyriausybiniu protestu per Islandijos nepriklausomybės dienos renginius. Jų metu protestuotojai jam rodė raudonas korteles, kuriomis, kalbant futbolo terminais, ragino politiką palikti aikštelę.

Interneto laisvių gynėjus vienijančios Piratų partijos vadovas parlamente Helgi Hrahn Gunnarssonas į premjero kritiką atsakė pabrėždamas, kad Piratų partijos tikslas visų pirma yra pagerinti demokratiją.

H.H.Gunnarssonas savo nepasitenkinimą vyriausybe parlamente įprato reikšti originaliais būdais. Trečiadienį jis ją palygino su serialu „Sostų žaidimai“ („Game of Thrones“).

„Jos darbas yra kaip paskutinė serijos scena – nežinai, kas joje vyks, bet gali būti tikras, kad tai bus be galo siaubinga“, – Altinge kalbėjo Piratų partijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.