Maskva skundikams dėkos pensijomis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą dėl kai kurių piliečių kategorijų pensinio aprūpinimo. Šalies žiniasklaida tuoj pat patikslino: pensijas gaus slaptieji policijos ir Federalinės saugumo tarnybos (FST) informatoriai – skundikai.

Į Rusiją grįžta Sovietų Sąjungos laikais ištobulinta skundimo tradicija.
Į Rusiją grįžta Sovietų Sąjungos laikais ištobulinta skundimo tradicija.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jul 10, 2015, 7:38 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 2:36 AM

Aiškinamajame įstatymo projekto rašte sakoma, kad kalbama apie asmenis, kurie pagal sutartis bendradarbiauja su asmenimis, vykdančiais operatyvinę ir paieškos veiklą.

Dokumento autorė – Valstybės Dūmos Saugumo ir priešinimosi korupcijai komiteto pirmininkė, buvusi Kamčiatkos prokuratūros darbuotoja Irina Jarovaja.

Jos įsitikinimu, neteisinga, kad žmonės, nuolat, bet slapta bendradarbiaujantys su teisėsaugos organais, už tai dažniausiai gauna piniginį atlygį, bet ne pensiją – būtent dėl to, kad ir dirba, ir uždirba slaptai.

Naujajame įstatyme pabrėžiama, kad dabar į informatorių nuopelnus atsižvelgs Rusijos Federacijos pensijų fondas. Būtinus duomenis pateiks organai, vykdantys operatyvinę ir paieškos veiklą, o jų perdavimo tvarką nustatys organo vadovas.

Tai reiškia, kad Pensijų fonde atsiras dar vienas slaptas straipsnis, kuriuo remiantis nežinomi žmonės gaus nežinomas pinigų sumas.

Ir, kaip šią naujieną komentavo garsus anoniminis tinklaraštininkas Andrejus M., dabar Rusijoje pakaks pranešinėti, kur reikia, ir pensija garantuota. Pasak jo, tik kvailiai baigs aukštąsias mokyklas ir dirbs pagal profesiją.

Kitų komentarų autoriai priminė, kad dauguma – 90–95 proc. – policijos informatorių – kriminaliniai nusikaltėliai, įkliuvę dėl nežymaus nusikaltimo, bet paleisti už pažadą skųsti bendražygius.

FST informatoriai kitokie – paprasti žmonės, su kuriais kartu dirbi, ilsiesi, išlenki stikliuką, pasakoji anekdotus ir keiki valdžią.

Ir net neįtari, kad visa ši informacija nuolat atsiduria ant stalo to, kam jos reikia.

Negalutiniais duomenimis, kas 8–10 Sovietų Sąjungos pilietis skųsdavo kitus KGB. Bet jokios pensijos žmonės negaudavo – jie buvo laikomi savanoriais. Tiesa, kaip sakoma įvairiuose memuaruose, nuolat gaudavo tam tikrą atlygį.

Atrodo, kad dabar Rusija žengė dar toliau. Šalyje kuriasi visiškai naujas darbo rinkos sektorius – profesionalių skundikų, kuriems bus skaičiuojamas darbo stažas ir kurie gaus pensiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.