Varšuvoje į mečetę skriejo kiaulių galvos

Vos prieš savaitę pabaigtą statyti antrąją mečetę Lenkijos sostinėje Varšuvoje išniekino nežinomi piktadariai. Pastatas buvo apmėtytas kiaulių, kurios islamo religijoje laikomos nešvariomis, o jų mėsą valgyti griežtai draudžiama, galvomis.

Musulmonų kultūros centrą Varšuvoje baigta statyti prieš savaitę, bet jį jau išniekino prieš islamą nusiteikę aktyvistai.
Musulmonų kultūros centrą Varšuvoje baigta statyti prieš savaitę, bet jį jau išniekino prieš islamą nusiteikę aktyvistai.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jul 15, 2015, 6:59 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:53 AM

Musulmonų aktyvistai tokį barbariškumą paviešino socialiniuose tinkluose, gėdindami katalikus lenkus, kad šie tokiu negražiu būdu demonstruoja savo religijoje aukštinamą meilę artimui.

Mečetė įsikūrė naujame Musulmonų kultūros centro (MKC) pastate Ochotos rajone Varšuvoje.

MKC darbuotojai sukritikavo sostinės policiją, esą jau seniai žinojusią apie vietos nacionalistų ketinimus taip pažeminti islamo maldos namus, tačiau nesugebėjo provokacijai užbėgti už akių.

Įsižeidę musulmonų bendrijos lyderiai kreipėsi į varšuviečius su prašymu padėti policijai pagauti islamo niekintojus.

Nepatenkinti ir istorikai

Vienas Lenkijos musulmonų lygos (LML) vadovų Abdulhakimas Moqbilis pareiškė, kad pastaraisiais metais padaugėjo išpuolių prieš jų maldos namus, tačiau policija nė karto neišsiaiškino kaltųjų.

Nebuvo rasti nei asmenys, prieš dvejus metus padegę Gdansko mečetę, nei nusikaltėliai, žeminamais šūkiais išteplioję mečetę ir paminklus kapinėse Palenkės regione, Krušynianuose, nei piktadariai, pernai pneumatinėmis patrankos kulkomis apšaudę dar tik statomą MKC.

Pastatas Varšuvoje buvo apšaudytas naktį, todėl žmonės nenukentėjo. Tačiau dėl keliasdešimties išdaužtų langų ir įvairių protestų statybos darbai užtruko visus metus.

Leidimas Varšuvoje statyti MKC kartu su antrąja miesto mečete buvo išduotas prieš penkerius metus ir būtent tai sostinėje sukėlė prieš islamą nukreiptas protesto akcijas.

Radikalias nacionalistines organizacijas ir kai kuriuos istorikus supykdė tai, kad MKC buvo leista statyti ant 1831 metų sukilimo prieš carinę Rusiją įtvirtinimų liekanų.

Be to, protestuotojams užkliuvo ir tai, kad statybas finansuoja ne kunigaikščio Vytauto laikais į regioną atsikraustę ir čia integravęsi Krymo totoriai, o turtingi Saudo Arabijos šeichai, neva taip islamizuojantys pasaulį.

Gąsdina Lenkijos merginas

Iš arabų kraštų atvykę naujieji imigrantai nepanoro įsilieti į jau veikiančią Musulmonų sąjungą ir įkūrė naują organizaciją – Lenkijos musulmonų lygą.

Musulmonų Lenkijoje gyvena nedaug – vos apie 30 tūkstančių. Ir nors naujieji atvykėliai sudaro nedidelę musulmonų bendruomenės dalį, jie pasižymi didesniu pamaldumu, o jų žmonos, neretai lenkės, viešai dėvi visą kūną ir net veidą dengiančius rūbus, tokiu papročiu nemaloniai stebindamos dalį visuomenės.

Protestuodama prieš naujųjų atvykėlių viešai demonstruojamą religingumą, grupelė šalies nacionalistų ir įkūrė su islamizacija kovojančią Lenkijos gynimo lygą (LGL).

Šis judėjimas išgarsėjo pradėjęs rengti reidus į Varšuvos diskotekas – LGL nariai ten įkalbinėja merginas nešokti su musulmonais. Tokie patruliai tautietėms aiškina, kad musulmonai vaikinai yra labai gudrūs ir pavojingi – perka gėrimus, žarsto komplimentus, įkyriai siūlo palydėti namo ir klausia telefono numerio.

Iš tiesų jie esą tokiomis vilionėmis siekia gauti Lenkijos pilietybę. Po vedybų žmona esą taps musulmone, bus aprengta nihabu, mušama, prievartaujama, o gal netgi paversta teroriste. O jei priešinsis, iš jos bus pagrobti vaikai ir paslėpti pas vyro tėvus musulmoniškuose kraštuose.

„Privalome pasipriešinimo islamizacijai judėjimą sukurti dabar, kol musulmonai pas mus dar nepradėjo dominuoti“, – pareiškė vienas LGL lyderių Dariuszas Brodzikas.

Esą priešingu atveju vaizdas Lenkijoje primins kasdienybę Vakarų Europos valstybėse, kur kai kuriuose didmiesčių rajonuose musulmonai jau jaučiasi šeimininkais.

LGL reikalauja apriboti musulmonų imigraciją ir naujų mečečių statymą, ragina nevalgyti kebabų, boikotuoti rytietiškas parduotuves.

Suaukojo pinigų remontui

Spėjama, kad būtent LGL nariai dabar išniekino pabaigtą statyti MKC. Vaizdo kameros užfiksavo, kad kiaulių galvas mėtė maskuojamaisiais drabužiais vilkinti mergina.

LGL tai neigia, tačiau mažai kas abejoja, kad būtent šios grupuotės atstovai prieš trejus metus bandė padegti musulmonų kultūros centrą Balstogėje, užpernai padegė mečetę Gdanske, o pernai vasarą Krušynianuose dažais ištepliojo totorių mečetę ir antkapius kapinėse.

Pastarąjį incidentą, įvykdytą per musulmonų pasninko mėnesį – ramadaną, pasmerkė ir patriotinės bei katalikiškos organizacijos.

Lenkijos šviesuomenė pasmerkė tokius vandalizmo aktus, o Gdansko mečetės padegimas taip papiktino šio miesto gyventojus, kad jie patys suaukojo keliasdešimt tūkstančių zlotų mečetės remontui.

Sociologinės apklausos vis dėlto liudija, kad lenkai gerokai labiau pageidauja į savo šalį priimti pabėgėlius katalikus. Islamą išpažįstančių Sirijos, Irako ar kitų musulmoniškų šalių gyventojų kratomasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.