Separatistų vadui pateikti kaltinimai dėl MH17 keleivių žūties

Buvęs prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje lyderis Igoris Girkinas trečiadienį buvo oficialiai apkaltintas dėl „Malaysia Airlines“ lėktuvo sudužimo lygiai prieš metus, nusinešusio 298 žmonių gyvybes.

I.Girkino atstovė Miroslava Reginskaja teigė, kad buvęs separatistų lyderis į kaltinimus neatsakinės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
I.Girkino atstovė Miroslava Reginskaja teigė, kad buvęs separatistų lyderis į kaltinimus neatsakinės.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-16 11:43, atnaujinta 2017-10-25 22:31

Čikagos teismo dokumente teigiama, kad I.Girkinas su Kremliaus palaiminimu savo pajėgoms įsakė paleisti raketą lėktuvą „Boeing 777“, kuris skrido iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą.

Bylą iškėlė 18 numuštu reiso MH17 lėktuvu skridusių keleivių šeimos. Visi jie kartu reikalauja 823 mln. eurų kompensacijos.

Dėmesys į I.Girkiną nukrypo dėl rusiško socialinio tinklo puslapio, kuriame veikė jo grupuotė.

Jame vadeiva prisiėmė atsakomybę už numuštą ukrainiečių karinį lėktuvą An-26. „Mes jus įspėjome – neskraidykite mūsų danguje“, – vos kelios dienos iki „Malaysia Airlines“ lėktuvo tragedijos ukrainiečių kariuomenei grasino separatistai.

Šis vaizdo įrašas greitai buvo pašalintas, todėl pradėta įtarti, kad I.Girkino grupuotė galėjo netyčia nukauti ir keleivinį lėktuvą.

Donecko regioną kontroliuojantys separatistai visada neigė savo kaltę dėl reiso MH17 lėktuvo tragedijos.

Tačiau trečiadienį paviešinti Čikagos teismo dokumentai teigė, kad lėktuvas skrido virš oro zonos, kurioje prieš separatistai vykdė karo veiksmus, o I.Girkino vadovaujama sukilėlių kariuomenė numušė „Boeing 777“ lėktuvą.

„I.Girkinas užsakė, padėjo ir kurstė šį veiksmą ir jį atlikusius asmenis, kurie paleido raketą“, – rašoma teismo dokumentuose.

I.Girkino atstovė Miroslava Reginskaja teigė, kad buvęs separatistų lyderis į kaltinimus neatsakinės.

„Mes neturime, ką pasakyti, ir nekomentuosime situacijos. Jeigu šitie žmonės yra idiotai, jie yra idiotai“, – svaidėsi žodžiais atstovė.

Byloje taip pat teigiama, kad raketa, kuria nušautas lėktuvas, į Ukrainą buvo atgabenta iš Rusijos.

„I.Girkinas veikė su tiesioginiu arba netiesioginiu Rusijos vyriausybės atstovų leidimu“, – pridedama dokumentuose.

Šeimoms teisme atstovaujantis advokatas Floydas Wisneris tikino, kad byla nesiekiama pinigų, o tik gauti atsakymų iš I.Girkino ir spausti Rusiją dėl tarptautinio tribunolo steigimo.

„Šeimoms neatlyginsi pinigais. Tai darome iš pagarbos joms, nes šie žmonės nori atsakymų ir nenori būti pamiršti“, – kalbėjo teisininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.