D. Cameronas stoja į kovą su „Islamo valstybe“

Jungtinės Karalystės

D.Camerons tvirtina, jog atėjo laikas kovoti su ideologija, kuri padėjo „Islamo Valstybei“ pritraukti daugybę jaunų žmonių.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
D.Camerons tvirtina, jog atėjo laikas kovoti su ideologija, kuri padėjo „Islamo Valstybei“ pritraukti daugybę jaunų žmonių.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 20, 2015, 2:23 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 3:27 AM

Savo kalboje, kurią vėliau pirmadienį pasakys Birmingame, D.Cameronas pabrėš, jog būtina duoti atkirti ekstremistinei „Islamo valstybės“, kuri dar žinoma akronimu ISIL, ideologijai, kad Didžioji Britanija taptų darnesne valstybe ir jauni musulmonai jaustųsi suinteresuoti būti jos visuomenės nariais.

Kaip rodo paskelbtos premjero kalbos ištraukos, jis ketina pažymėti, kad daug Britanijoje gimusių žmonių nejaučia tvirto ryšio su savo šalimi, todėl gali būti linkę lengviau pasiduoti radikalizacijai.

„Kai kuriose mūsų bendruomenėse esama pavojaus, kad žmogus gali nugyventi visą gyvenimą ir neturėti nieko bendra su kito tikėjimo ar kito socialinio sluoksnio žmonėmis, – sakoma premjero kalbos ištraukose. – Todėl tokios grupuotės kaip ISIL, stengdamosi įtikinti mūsų jaunus žmones prisidėti prie jų pikto reikalo, gali pasiūlyti jiems bendrystės jausmą, kurio jiems stinga čia, namuose“.

Vyriausybės vadovas turėtų paskelbti apie tyrimą, kurio tikslas – ieškoti būdų, kaip plėsti jaunimo iš etninių mažumų galimybes ir didinti jų integraciją į šalies visuomenę.

D.Cameronas taip pat ketina paliesti opų klausimą, koks vaidmuo kovoje su „Islamo valstybe“ turėtų tekti Britanijos musulmonų bendruomenei.

Premjeras pažymės, kad radikalios pažiūros, pavyzdžiui, tikėjimas „žydų sąmokslu“, taip pat nepritarimas „pagrindinėms liberalioms vertybėms“, yra vartai į smurtą.

„Esama tiek daug tvirtų, pozityvių musulmonų balsų, kurie nustelbiami , – sakoma paskelbtose premjero kalbos ištraukose. – Užduokite sau klausimą, kaip gali būti, kad paaugliams palikus savo namus Londone ir išvykus kautis ISIL gretose, diskusijų dėmesio centre yra klausimas, ar dėl to kaltos saugumo tarnybos?“

Tūkstančiai musulmonų išvyko iš Europos kautis ekstremistų gretose Sirijoje. Britanijos policija skelbia, kad daugiau nei 700 potencialių teroristų išvyko iš Britanijos į Siriją ir tik maždaug pusė jų, kaip manoma, grįžo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.