Istorinis precedentas Afrikoje: teis buvusį Čado diktatorių

taps istoriniu precedentu

Šis įvykis Afrikoje taps istoriniu precedentu<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šis įvykis Afrikoje taps istoriniu precedentu<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 20, 2015, 1:27 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 3:45 AM

„Afrikos Pinochetu“ pramintas Čado eksprezidentas yra laikomas suimtas Senegale nuo jo arešto 2013 metų birželį. Jis buvo suimtas savo name prabangiame Dakaro priemiestyje, kur gyveno su žmona ir vaikais.

Žmogaus teisių organizacijos nurodo, kad apie 40 tūkst. žmonių buvo nužudyti Čade 1982–1990 metais, valdant režimui, kuri žymėjo nuožmūs susidorojimai su H.Habre oponentais ir buvo vykdomos represijos prieš etnines grupes, laikomomis grėsme autoritarinio lyderio viešpatavimui šioje Vidurio Afrikos šalyje.

taps istoriniu precedentu

Daug metų Senegalo vilkintas teismo procesas taps istoriniu precedentu, nes iki šiol žiaurumais kaltinami buvę Afrikos lyderiai būdavo teisiami tik tarptautiniuose teismuose.

Senegalas ir Afrikos Sąjunga (AS) 2012 metų gruodį pasirašė sutartį, kad bus įkurtas tribunolas, nagrinėsiantis H.Habre bylą.

AS suteikė Senegalui mandatą teisti H.Habre dar 2006 metų liepą, bet Dakaras daug metų vilkino šį procesą vadovaujant ankstesniam prezidentui Abdoulaye Wade, kuris pralaimėjo rinkimus 2012 metais.

Teisti nori ir Belgijoje

H.Habre taip pat siekiama teisti Belgijoje, kuri jį kaltina karino nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui. Trys iš Čado kilę Belgijos piliečiai 2000 metais pateikė ieškinį, skųsdamiesi dėl nepagrįstų areštų, masinių žudymų ir kankinimų.

A.Wade įpėdinis Macky Sallas, perėmęs prezidento postą 2012 metų balandį, atmetė galimybę išduoti H.Habre Belgijai, žadėdamas organizuoti jo teismą Senegale.

„Tai pirmasis atvejis pasaulyje – ne vien Afrikoje – kai vienos šalies, Senegalo, teismai persekioja kitos šalies, Čado, buvusį lyderį už numanomus nusikaltimus žmogaus teisėms“, – naujienų agentūrai AFP sakė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) teisininkas Reedas Brody.

Pasak jo, tai yra pirmasis atvejis, kai Afrikoje yra pritaikoma „visuotinės jurisdikcijos“ koncepcija – kad asmuo gali būti persekiojamas dėl savo nusikaltimų, būdamas bet kur pasaulyje.

„Taigi čia daug istorinių aspektų. Tačiau man svarbiausias dalykas – kad esama gyvų likusių žmonių, kurie spaudė tai padaryti 25 metus“, – pridūrė R.Brody.

H.Habre prieštarauja

H.Habre teis Nepaprastasis Afrikos teismas, kurį Senegalas ir AS įkūrė 2013 metų vasarį. Šiai institucijai buvo suteiktas mandatas persekioti „asmenį arba asmenis“, atsakingus už tarptautiniu nusikaltimus, įvykdytus Čade per H.Habre valdymą.

Šią bylą nagrinės du teisėjai iš Senegalo ir vienas – iš Burkina Faso, kuris taip pat bus teismo pirmininkas.

Teismas pateikė kaltinimus H.Habre 2013 metų liepą ir skyrė jam ikiteisminį areštą. Tuo tarpu keturi tiriantieji teisėjai per 19 mėnesių apklausė apie 2,5 tūkst. liudininkų ir išnagrinėjo tūkstančius dokumentų.

H.Habre yra pareiškęs, kad nepripažįsta šio teismo jurisdikcijos, ir žadėjo, kad nei jis, nei jo teisininkai šiame procese nedalyvaus. Tačiau, pagal Senegalo įstatymus, jis vis tiek gali būti prievarta atvesdintas į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.