JAV prezidentas B. Obama gyrė sutartį su Iranu

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį per susitikimą su karo

B.Obama tikino nesantis pacifistas, bijantis panaudoti karinę jėgą.<br>AP nuotr.
B.Obama tikino nesantis pacifistas, bijantis panaudoti karinę jėgą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2015, 10:22 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 6:19 PM

B.Obama atvyko į susitikimą Pitsburgo mieste Pensilvanijos valstijoje ryžtingai nusiteikęs ir ragino Užsienio karų veteranų organizaciją (Veterans of Foreign Wars), turinčią 1,9 mln. narių, suteikti galimybę susitarimui dėl Teherano branduolinės programos.

Jis kritikavo tuos, kurie mušasi į krūtinę, protestuodami dėl tos sutarties, pridūręs, kad tarp jų esama tokių, kurie tvirtino, jog karas Irake tetruks kelis mėnesius.

„Žinome to pasirinkimo pasekmes, – pabrėžė prezidentas. – Ir jis mums kainavo kraujo bei daugybę pinigų. Yra išmanesnis ir atsakingesnis būdas užtikrinti mūsų nacionalinį saugumą.“

B.Obama tikino nesantis pacifistas, bijantis panaudoti karinę jėgą, ir priminė virtinę jo administracijos organizuotų karinių operacijų, per kurias buvo likviduoti kai kurie tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ aukšto rango pareigūnai, įskaitant tos grupuotės lyderį Osamą bin Ladeną.

„Jeigu nusitaikote į amerikiečius, neturėsite jokio saugaus prieglobsčio“, – sakė B.Obama, tačiau suskubo pridurti, jog „tikra lyderystė“ nereiškia, kad reikia vengti derybų.

Prezidentas tikino, kad pastaroji sutartis su Iranu buvo pasirinkimas tarp diplomatijos ir karo.

Siekdamas prezidento posto 2008 metais, B.Obama žadėjo karų išvargintai šaliai, kad užbaigs užsitęsusį ir kruviną konfliktą Irake. Užėmęs Baltuosius rūmus, jis uoliai stengėsi užbaigti karą toje šalyje, taip pat Afganistane.

Sutartis su Iranu laikoma kertiniu akmeniu B.Obamos užsienio politikos palikime, o Baltieji rūmai stengiasi įtikinti Jungtinių Valstijų visuomenę priimti šį istorinį susitarimą, sudarytą praeitą savaitę tarp Irano ir šešių galingųjų šalių – penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių ir Vokietijos.

Kaip rodo naujausios apklausos, B.Obamai dar gali tekti labai pasistengti.

Iš 79 proc. amerikiečių, kurie buvo girdėję apie tą susitarimą, 48 proc. jam nepritarė, 38 proc. jį palaikė, o likusieji nebuvo apsisprendę.

Antradienį B.Obamos administracija sukūrė naują „Twitter“ paskyrą ir tinklalapį, kuriuose, pasak Baltųjų rūmų atstovo Josho Earnesto, bus „pateikiami faktai, bendraujama su internautais; jie taip pat bus naudojami kaip forumas įsitraukusiems į derybas dėl tos sutarties“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.